Projekty,   zaprojektowane przez sim Architekten GmbH

Romantyczna willa z nowoczesnym akcentem

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Architekci Sim Architekten GmbH byli odpowiedzialni za rozbudowę i przebudowę budynku z początku 20 wieku. Willa, choć piękna i urokliwa, nie spełniała już oczekiwań współczesnych mieszkańców. Dziś zobaczymy efekty pracy architektów!

Celem było zaprojektowanie elastycznego domu dla dwóch rodzin, który będzie cechować się większą swobodą przestrzenną mieszkańców. Architekci postawili również na możliwość zamieszkania w dwóch zupełnie różnych epokach… Kształt dobudówki nie może być bardziej kontrastowy i różniący się całkowicie od istniejącej architektury! Tych zdjęć nie możecie przegapić. 

Przed: stary budynek, widziany z ulicy

Projekty,   zaprojektowane przez sim Architekten GmbH
sim Architekten GmbH

Bestandsgebäude von 1906 vor der Erneuerung und Erweiterung

sim Architekten GmbH

Sześć budynków na tej ulicy tworzy osiedle willowe, które zostało zbudowane w 1906 roku. Ich charakterystyczną cechą jest przedwojenna, romantyczna architektura, tak typowa dla zachodniej Szwajcarii, w której stanął budynek. Mansardowy kształt dachu, zbudowany jest z dwóch oddzielonych od siebie gzymsem powierzchni połaci dachowych. Okna pochodzące z lukarn dostarczają światło. Wnętrza mają rozdrobnioną strukturę przypominającą labirynt. Dlatego właśnie mieszkańcy chcieli dodatkowy budynek, który zasadniczo odróżnia się od architektury miasta.

Po: nowoczesna dobudówka

Projekty,   zaprojektowane przez sim Architekten GmbH
sim Architekten GmbH

Erweiterung Bestandsgebäude

sim Architekten GmbH

W pełni przekształcony dom wygląda zdumiewająco, kiedy patrzymy na niego z ulicy. Aneks wykorzystuje  prostotę i nowoczesność. Podczas remontu i renowacji starego domu, właściciele chcieli dokonać zmian i powiększyć powierzchnię okien oraz doświetlić wnętrze. Zależało im na dopływie dziennego światła, który jest charakterystyczny dla nowoczesnych budynków, dlatego fasada jest prawie całkowicie przeszklona.

Budynek został zbudowany z betonu izolacyjnego i ma przepuszczalną konstrukcję ścian, dzięki czemu, we wnętrzu panuje zdrowy klimat.

Widok z przodu

Przeszklona fasada zajmuje całą wysokość budynku dwupiętrowego. Zarówno od strony południowej jak i północy zastosowano oszklenia pełnej wysokości. Budynek ma mocną, liniową architekturę. Przestronne pokoje wydają się być jeszcze większe dzięki brakowi wizualnych granic. Dwa piętra są połączone za pomocą betonowych schodów. Mała galeria została zaprojektowana w celu wzmocnienia otwartej strefy.

Strefa wejściowa

Projekty,   zaprojektowane przez sim Architekten GmbH
sim Architekten GmbH

Offene Erschliessung nach der Erneuerung

sim Architekten GmbH

Obszar, który widzimy od razu po wejściu do środka, spójnie jednoczy dwie epoki. Wchodząc do przedpokoju, można odnieść wrażenie, że jesteśmy w jasnej sali muzeum lub galerii. Niewielkie, ale liczne drewniane okna mają zadanie dekoracyjne i działają jak obrazy na tle białego płótna ścian. Duża ilość dziennego świtała i naturalne materiały sprawiają, że to miejsce jest wyjątkowe. 

Przestrzeń mieszkalna

Projekty,  Salon zaprojektowane przez sim Architekten GmbH
sim Architekten GmbH

Wohnraum mit durchgehender Fensterfront

sim Architekten GmbH

W całym domu widzimy eksperymenty polegające na zestawianiu ze sobą twardych kontrastów. Harmonijne połączenie starego z nowym, podkreśla na każdym kroku, że jesteśmy w aneksie, dobudowanym do ponad stuletniej willi. 

W nowym budynku znajduje się część dzienna. Jednak meble nie dostosowują się do nowoczesności miejsca, ale mają własną osobowość i śmiało ją eksponują. Stylizowana sofa została umieszczona na tle betonowej ściany. Wisienką na torcie są kryształowe żyrandole. Duże, przesuwne drzwi pozwalają wyjść na loggię.

Jasne, przestronne wnętrze

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez sim Architekten GmbH
sim Architekten GmbH

Übergang Bestandsgebäude und Erweiterung

sim Architekten GmbH

Ważnym punktem w planowaniu przestrzeni były różnorodne rodzaje podłóg, które mają niesamowity wpływ na wnętrze. W strefie łączącej, zdecydowano o utworzeniu neutralnego podłoża, które jest łatwe do czyszczenia. W pokojach, z kolei postawiono na drewno, które idealnie harmonizuje i ociepla nowoczesny klimat wnętrza. Bardzo udana rozbudowa domu. 

Jeśli spodobała Wam się nowoczesna dobudówka, zobaczcie także ten katalog inspiracji: 10 cudownych dobudówek, zbudowanych za niewielkie pieniądze

Lubicie kontrast epok? Połączenie starego z nowym? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu