Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp

PRZED I PO: od zaniedbanego domu na wsi do rodzinnej rezydencji

Alicja Olko Alicja Olko
Google+

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Dziś przyjrzymy się niezwykłej renowacji starego, prawie 100-letniego domu na holenderskiej wsi, w okolicach miejscowości Neer w Holandii. Znani holenderscy architekci ze studia Bijvoet architectuur & stadsontwerp zostali zatrudnieni po to, aby odrestaurować zapuszczony budynek i nadać mu taką formę, aby nadawał się do zamieszkania. Właściciele domu współpracowali blisko z projektantami, aby stworzyć lokum wygodne, stylowe i oryginalne. Koniecznie zobaczcie ekscytujący rezultat!

Przed: fasada od strony ulicy

Typowy domek o niskiej zabudowie stanowił przez renowacją część banalnej, sztampowej i nieciekawej architektury okolicy. Brązowe ściany z kamienia, a także ciemne dachówki sprawiają, że nie wyróżnia się on absolutnie niczym na tle innych domów. Choć jego fasada jest historyczna, to jednak relatywnie nowe okna i drzwi pokazują, że została już wcześniej poddana remontowi. Nie ulega jednak wątpliwości, iż mogłaby prezentować się bardziej nowocześnie.

Przed: fasada od strony podwórka

Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

De oorspronkelijke tuingevel inclusief aanbouwen

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Podwórko na tyłach domu prezentuje się niezwykle niekorzystnie. Zaniedbane, zagracone i pozbawione roślinności, nie zachwyca swoim stanem. Z tej perspektywy dostrzegamy także, iż w przeszłości wzniesiono dobudówkę przy domy, jednak bez większej wprawy i ciekawego zamysłu. Efekt zatem jest opłakany.

Po: od przodu i od tyłu

Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

straatgevel nog in de grondlak, achtergevel al gereed

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Na tym zdjęciu widzimy dom po renowacji- zarówno od frontu, jak i odtyłu.  Od razu dostrzegamy, że cały budynek prezentuje się o wiele korzystniej. Zachowano oryginalne elementy fasady, poddano je jednak stosownemu liftingowi. Dach o charakterystycznym kształcie stanowi o formie budynku, dlatego nie można było go usunąć. W towarzystwie odnowionej elewacji wygląda jednak o wiele lepiej.

Zwłaszcza jednak widok od tyłu wprawia w zachwyt. Zmieniono formę budynku, usuwając niedopasowaną dobudówkę, a także ścianę wyłożono innym materiałem- jasnymi, drewnianymi deskami. Ogród zaprojektowano w taki sposób, aby komponował się harmonijnie z fasadą. Nowe, logicznie rozmieszczone okna dopełniają ten korzystny obrazek.

Przed: salon

Ciemny, staromodnie urządzony salon znajduje się w swego rodzaju ogrodzie zimowym, który we wcześniejszym wcieleniu znajdował się w dobudówce. Całość, poczynając od mebli, a kończąc na dodatkach, jest niemodna i niedobrze dobrana.  Natychmiastowa interwencja była tu konieczna!

Po: oszałamiająca zmiana!

Ciężko uwierzyć, że spoglądamy na tę samą przestrzeń! Ciemne i ponure pomieszczenie zostało przeistoczone we wnętrze skąpane w naturalnym świetle. A wszystko to dzięki białym ścianom i sufitowi, które sprawiają, że wnętrze to od razu prezentuje się przestronniej i jaśniej. Świetnie zagrano także ukształtowaniem powierzchni, tworząc proste linie i kąty proste. Ciężkie drewniane bele na suficie nawiązują do tradycyjnej formy budynku.

Po: kuchnia i jadalnia

Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

eethoek en keuken met op de achtergrond slaapkamer; foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Kolorystyka i stylistyka została doskonale utrzymana w każdym pomieszczeniu w tym wnętrzu. Duża, przestronna otwarta przestrzeń łączy w sobie salon, jadalnię i kuchnię, sprawiając, że cała rodzina może wspólnie i wygodnie spędzać czas.

Warto zaznaczyć, że całkowity metraż domu zmalał, gdyż usunięto niedopasowaną dobudówkę. Pomimo tego całość prezentuje się niezwykle przestronnie. Oparcie aranżacji na czerni i bieli sprawia, że wnętrza emanują klasyczna i ponadczasową elegancją. Chabrowe dodatki ożywiają dominujący styl.

Przed: totalna katastrofa!

Łazienka była w opłakanym stanie- zniszczone ściany, odpadająca od nich armatura, zabrudzona posadzka- z takiego pomieszczenia nie dało się korzystać! Pokazujemy Wam to zdjęcia, abyście jeszcze bardziej docenili, jaki piękny efekt osiągnięto po!

Po: świeża i czysta łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

badkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Niezwykle stylowo i nowocześnie prezentuje się łazienka po remoncie! Eleganckie grafitowe kafelki na posadzce pięknie komponują się z białymi meblami i takowymi ścianami. Pomieszczenie to jawi się świeżo i zachęcająco, a także niezwykle jasno, a to za sprawą zainstalowanego w pochyłym dachu okna.

Po: piękna sypialnia

Projekty,   zaprojektowane przez bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

slaapkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Z tej perspektywy pokój ten prezentuje się przestronnie oraz nieco minimalistycznie. Ten dekoracyjny ascetyzm sprawia jednak, że wnętrze to doskonale nadaje się do błogiego odpoczynku. Białe ściany i duże okna utrzymują je jasnym i przestronnym, a zielone rośliny wprowadzają akcent naturalistyczny. Dzięki tej skromności dekoracyjnej, pokój ten zwraca uwagę przede wszystkim strukturą złożoną z pięknych drewnianych bali.

Po renowacji dom ten, zarówno z zewnątrz, jak i w środku, stał się doskonałym lokum dla rodziny!

Zobaczcie inny przykład fantastycznej renowacji w Katalogu Inspiracji Przed i po: renowacja wiekowej willi w Toskani.

Jak Wam się podoba efekt po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu