elewacja frontowa: styl , w kategorii  zaprojektowany przez D C K

Nowoczesny dom w Warszawie

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Dom, któremu przyjrzymy się dziś w serii homify 360°, to dzieło autorskie architekta Damiana Cyryla Kotwickiego. Budynek o łącznej powierzchni użytkowej 250 m² znajduje się w Warszawie przy ulicy Tukana. Projekt zachwyca połączeniem nowoczesnej prostoty z rustykalną tradycją, które architekt osiągnął dzięki wyjątkowemu doborowi materiałów.

Budynek zaprojektowany został na bazie prostych, funkcjonalnych linii. Połączenie, zgrzebnej cegły, surowego betonu i ciepłego drewna dało efekt nowoczesny i przytulny za razem. Wnętrza zostały rozplanowane w tradycyjny sposób. Parter domu zajmuje przestronna, otwarta część dzienna z kuchnią, jadalnią i salonem, a także garaż z dwoma miejscami parkingowymi, na piętrze z kolei urządzono sypialnie i łazienki.

​Zamysł inwestorów​

elewacja frontowa: styl , w kategorii  zaprojektowany przez D C K
D C K

elewacja frontowa

D C K

Właściciele posesji pragnęli projektu oryginalnego i wyjątkowego, nie chcieli jednak narzucać architektom konkretnych rozwiązań, licząc na ich wiedzę, wyobraźnię i kreatywność. Mimo tej pozornej swobody, zadanie nie było jednak łatwe do wykonania. Dom miał być bardzo nowoczesny, w formie prostej, geometrycznej bryły, ale z elementami architektonicznymi, które wyróżniałyby go na tle innych tego typu projektów. Ponadto inwestorzy pragnęli, by w bryle budynku znalazł się obszerny garaż z dwoma miejscami parkingowymi. Mała i wąska działka stanowiła dodatkowe utrudnienie w wykonaniu tego typu projektu.

Problematyczna działka

Działka, na której wybudowano prezentowany dom, jest bardzo ładna i znajduje się w doskonałej lokalizacji. Niestety, ma też dwie poważne wady – jest naprawdę niewielka i wąska. Jej szerokość wynosi zaledwie 18,5 metra, a całkowita powierzchnia zajmuje jedynie 560 m². Kształt parceli w formie długiego, wąskiego prostokąta wymuszał więc dość duże ograniczenia projektowe. Inwestorzy pragnęli natomiast zbudować niepowtarzalny dom, z niestandardowymi rozwiązaniami, taki, którego nie można znaleźć w żadnym gotowym katalogu. Działka okazała się jednak na tyle trudna do zagospodarowania, że właściciele domu musieli urządzić swoisty konkurs na projekt wymarzonego domu. Dopiero propozycja zaproponowana przez architekta Damiana Cyryla Kotwickiego spełniła ich wszystkie potrzeby i oczekiwania.

​Bryła, projekt i układ pomieszczeń

W efekcie sylwetka domu to nowoczesna i elegancka bryła, przełamana dwuspadzistym dachem charakterystycznym dla budownictwa tradycyjnego. Od strony południowej przypomina ona kształtem klasyczny dom jednorodzinny, jednak patrząc z boku widzimy minimalistyczną, geometryczną bryłę. W interesujący sposób rozwiązano także funkcje mieszkalne. Garaż i strefa gospodarcza zostały usytuowana na tyłach domu, od północnej strony posesji. Przylegają one do kuchni i są dobrze połączone z resztą wnętrz na dolnym piętrze, czyli z kuchnią, jadalnią i salonem, które stanowią jedną, wspólną przestrzeń. Obie sypialnie znajdujące się na pierwszym piętrze uzupełnione są osobnymi łazienkami i garderobami. Główne, dość skromne, wejście do budynku znajduje się natomiast na bocznej elewacji, a szklane, przesuwane drzwi salonu wychodzą na ulicę znajdującą się po stronie południowej.

​Materiały

wejście: styl , w kategorii  zaprojektowany przez D C K
D C K

wejście

D C K

Nowoczesna architektura na tak wysokim poziomie wymaga czasu, dobrej jakości materiałów budowlanych i wykończeniowych i fachowych realizatorów. Prace budowlane trwały łącznie półtora roku. Trzywarstwowe ściany budynku wykonane są z pustaków ceramicznych oraz elewacyjnej cegły betonowej. Część drewniana elewacji, to z kolei egzotyczne drewno cedrowe. Dach wykończono blachą cynkowo-tytanową i ocieplono bardzo grubą warstwą wełny mineralnej.

​Wnętrza

Drewniana klatka schodowa na planie koła, widoczna na zdjęciu, wykonana została z drewna orzecha amerykańskiego i szkła. Dominuje ona całe wnętrze, stanowi w przestrzeni dziennej rodzaj architektonicznej rzeźby i jest jedyną przegrodą wydzielającą poszczególne funkcje dolnej strefy domu. Dodatkowo schody izolują reprezentacyjną przestrzeń od części kuchennej i gospodarczej. Choć taka klatka schodowa wygląda naprawdę imponująco, w rzeczywistości zajęła ona o wiele mniej miejsca niż tradycyjna wersja. Całość wnętrz utrzymana jest zgodnie nowoczesnym, minimalistycznym trendem, choć cechuje je także drewniane ciepło charakterystyczne dla stylu skandynawskiego.

​Taras 1

Przy budynku łącznie znajdują się dwa tarasy. Projekt domu bogaty jest w duże, szklane powierzchnie i przestronne, przesuwane drzwi balkonowe, które sprawiają, że oba z nich stanowią niejako połączenia między domem a ogrodem. Pierwszy taras umiejscowiono od strony południowej budynku tak, że znajduje się on vis a vis ulicy. Duże przeszklenie łączy go z salonem. Taras – podobnie jak podłoga w salonie – wykonany jest z drewna. Dodatkowo osłania go wysunięta część poddasza. Na podeście ustawiono wygodne meble tworząc miły i komfortowy zakątek sprzyjający rozmowie i relaksowi.

​Taras 2

Drugi z tarasów znajduje się po bocznej stronie elewacji. Połączony on jest oknem balkonowym z kuchnią i jadalnią i pełni dla właścicieli rolę letniej jadalni. Jego podłoga wykonana jest z dużych, szarych kafelek i znajduje się dokładnie na poziomie ziemi, przez co taras wydaje się niejako zatapiać w zielonej trawie.

Szukasz podobnych projektów? Koniecznie zajrzyj także do Katalogu Inspiracji: homify 360°: nowoczesny dom w Gorzowie Wielkopolskim

Co sądzicie o tym wyjątkowym projekcie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu