Modułowy dom na polskim osiedlu!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Lata 70 w PRL-u to okres niesamowitej popularności kostki polskiej. Wznoszone ówcześnie domy miały proste geometryczne plany, co pozwalało uzyskać jak największy metraż. Nie zawsze szło to jednak w parze z funkcjonalnością przestrzeni, jej odpowiednim doświetleniem, czasem też zwyczajnie wiało nudą! Obecnie geometryczne formy są często wykorzystywane w architekturze, dlatego też właściciele domu-kostki z Mysłowic postanowili tchnąć w nią nowe życie. W procesie uwspółcześnienia tego domu ważne było również powiększenie przestrzeni mieszkalnej.

Wyzwania podjęli się profesjonaliści z Zalewski Architecture Group, którzy zaproponowali rozbudowę istniejącej konstrukcji poprzez dostawienie do niej dwóch kolejnych kostek ustawionych jedna na drugiej. Odświeżono także fasadę, stawiając na kontrast bieli i ciemnej szarości. W efekcie dom z lat 70-tych wydaje się całkowicie współczesnym dziełem.

Jesteście ciekawi, jak kostka polska stała się CUBE-2-BOX HOUSE? Tę fascynującą historię opowiedzą nam fotografie Tomasza Zakrzewskiego. Czas rozpocząć zwiedzanie!

Gra płaszczyzną

Stoimy przed całkowicie nową fasadą, przed nami wspomniane już dwie nowe kostki, dwa nowe moduły. Sposób ich połączenia jest niezwykle interesujący. Oba mają formę podłużnych prostopadłościanów, jednak ich dłuższe boki ustawiono względem siebie pod kątem prostym, dzięki czemu konstrukcja stała się nad wyraz dynamiczna. Płaszczyzna ściany piętra została tym sposobem wysunięta na pierwszy plan, ściany parteru na drugi, a na trzecim, w głębi widzimy także pomalowaną na biało ścianę oryginalnej kostki. Lekkości projektowi nadaje postawienie przybudówki na słupkach fundamentowych.

Niecodzienna bryła, niecodzienne metody

Z tej perspektywy możemy przyjrzeć się słupkom z bliska, a także poznać otoczenie naszej budowli. Przed rozpoczęciem prac przez naszych architektów wejście do domu znajdywało się od strony podwórza, co nie pozwalało cieszyć się prywatnym tarasem. Teraz znalazło ono swoje miejsce od ulicy, na jednej z krótszych ścian dolnego modułu dobudówki. Z jej długiej ściany natomiast można teraz zejść na nowoczesny, drewniany taras, utrzymany oczywiście w kontrastującej z bielą szarości. Równie ciekawy jak projekt bryły jest sposób konstrukcji dobudówki. Budżet inwestora był ograniczony, dlatego też zdecydowano się na rozbudowę w systemowej technologii domów drewnianych. Wszystkie elementy wykonano w fabryce według indywidualnego projektu. Nie tylko zminimalizowano koszty, ale także znacznie przyspieszono czas budowy.

Cień przeszłości

Zanim wejdziemy do środka, spójrzmy jeszcze na tyłu domu, gdzie wyłania się jego przeszłość. Starą kostkę pomalowano na ciemnoszary kolor, dzięki czemu bryła z zewnątrz stała się znakomitym przykładem dyskretnego minimalizmu. Aby zapewnić większe przeszklenia bez zmiany koncepcji bryły przez dostawienie balkonów lecz z zachowaniem bezpieczeństwa domowników, w wielu miejscach wprowadzono balkony francuskie.

Przytulny przedpokój

Jeśli chodzi o wykorzystanie nowych modułów, to w dolnym znalazły swoje miejsce przedpokój oraz nowa strefa wypoczynku, a w górnym sypialnia, którą przeniesiono, by na istniejącym piętrze rozbudować łazienkę. Poznamy ją już za chwilę! Na razie właśnie przekroczyliśmy próg tego oryginalnego domostwa i zostaliśmy powitani świeżością białych ścian oraz ciepłem jasnego drewna podłóg i schodów. Wystrój jest bardzo prosty lecz lustro w eleganckiej złotej ramie przydaje mu wyrafinowania.

Nowoczesna kuchnia

Na parterze dawnej kostki polskiej także przeprowadzono gruntowne prace. Stał się on przestronną przestrzenią otwartą, zawierającą w sobie kuchnię, jadalnię oraz przestrzeń wypoczynku. Tutaj także wita nas biel ścian i brąz drewna, łączą się one jednak z paletą szarości – podobnie, jak ma to miejsce na zewnątrz. Akcentami szarości są nie tylko imponujące zasłony lecz także nowoczesne instalacje w kuchni. Znajdując się w kuchni nie moglibyśmy nie wspomnieć o naprawdę monumentalnej wyspie, idealnym miejscu do przechowywania, przygotowania posiłków oraz ich spożywania.

Dodatkowe miejsce na relaks

W dawnej aranżacji miejsce na salon było wydzielone, jednak nasi architekci nie zdecydowali się go przenieść czy też rozbudować. Zaproponowali nową strefę wypoczynku, bez telewizora lecz z widokiem na taras. To miejsce spotkania rodziny, które może służyć także relaksowi w samotności. Meble są niezwykle ciekawe. Białe obicia podstawy oraz podłokietników kanapy kontrastują z tapicerką siedzisk i poduszek o odmiennej fakturze i w kolorze szarości, wpadającej w fiolet. Zanim przejdziemy na piętro zwróćmy jeszcze uwagę na oryginalny kominek dzielący oba pokoje dzienne.

Przestronna łazienka

Wspominaliśmy o przestronnej łazience, która powstała dzięki przeniesieniu sypialni do nowo wybudowanej przestrzeni. To marzenie chyba każdego miłośnika minimalizmu! Białe ściany, proste, geometryczne formy, szara, cementowa podłoga. Relaksując się w tej zabudowanej wannie można zapomnieć o wszystkich problemach.

Sami zastanawiacie się nad rozbudową Waszego domu? Jeśli wolelibyście przy tym wspiąć się w górę, to ten Katalog Inspiracji z pewnością Was zachwyci: Nadzwyczajna przemiana zwyczajnego domu!

Patrząc na fasadę domyślilibyście się, że mamy do czynienia z dobudówką?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu