Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: nowe wcielenie XIX- wiecznej willi we Francji

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Renowacja historycznych budynków, zwłaszcza tych powstałych przed kilkoma wiekami, jest szczególnie wymagająca, gdyż stawia przed architektami liczne wyzwania. Takiemu właśnie skomplikowanemu remontowi przyjrzymy się dzisiaj w ramach serii przed i po.

Budynek, o którym mowa, to stara winnica we francuskim miasteczku w okolicach Montpellier. Została ukryta przed światem zewnętrznym dzięki ścianie zieleni, która posłuży jako inspiracja do renowacji. Głównym wyzwaniem, stojącym przez architektami z biura Julien Blanchard Architecte DPLG było zachowanie oryginalnych materiałów i wkomponowanie ich w odnowiony budynek.

Zobaczcie, jak sobie z tym poradzili i jaki osiągnęli efekt końcowy!

Przed: fasada od strony ogrodu

Projekty,   zaprojektowane przez atelier julien blanchard architecte dplg
atelier julien blanchard architecte dplg

La façade sur jardin de la maison, avant les travaux

atelier julien blanchard architecte dplg

Budynek znajdował się w opłakanym stanie, o czym dobitnie świadczyły poszarzałe ściany, odpadający tynk, powyłamywane okna, a do tego całość porastała niechcianym bluszczem. Patrząc na to zdjęcie dokładnie widzimy, dlaczego ten budynek potrzebował natychmiastowej renowacji. Także ogród prezentował się niezwykle smętnie, z obumarłą roślinnością i opuszczonym tarasem. Tym bardziej docenicie to, jaki efekt osiągnięto dzięki remontowi!

Po: willa o wakacyjnym charakterze

Projekty,  Domy zaprojektowane przez atelier julien blanchard architecte dplg
atelier julien blanchard architecte dplg

La façade sud-ouest sur jardin réhabilitée

atelier julien blanchard architecte dplg

Niesamowicie prezentuje się fasada tego domu po renowacji! Odrestaurowany taras z drewna zachęca do relaksu, gdyż został wyposażony w wygodne i stylowe meble ogrodowe. Przed mocnymi promieniami słońca chroni do słomiane zadaszenie. Takiego samego rodzaju ochronę przed zgiełkiem i hałasem ulicy zastosowano na piętrze, aby oddzielić mieszczącą się tam strefę prywatną. Otwarty na ogród parter skrywa obszar dzienny, z salonem, jadalnią i kuchnią.

Po: basen

Głównym elementem odnowionego ogrodu jest basen, Choć niewielkich rozmiarów, stanowi on jednak luksusowy dodatek do tej posiadłości. Ukryty w urokliwym kąciku otoczonym historycznym murem, gwarantuje doskonałe miejsce na ucieczkę od słonecznego żaru i gorąca. Ciemny kolor woda w basenie zawdzięcza materiałom, z jakich wykonano jego dno- betonowe płyty pokryto czarnym filcem. Otoczenie basenu wykonano z drewna, by dopasować je do tarasu.

Przed: praca od podstaw

Projekt, który tutaj dziś opisujemy, był renowacją na dużą skalę, dotykając wszystkich aspektów zarówno konstrukcji, jak i aranżacji wnętrz tego domu. Trzeba było wyburzyć niektóre ściany, stworzyć nowe otwory na okna czy drzwi, a także wykreować dodatkową przestrzeń na fantastyczny taras, który widzieliśmy na poprzednim zdjęciu. Istniejąca konstrukcja została zachowana i wykorzystana jako bazowa, jednak sporo uległo tu zmianie. Zobaczcie na następnych zdjęciach!

Przed: wewnętrzna konstrukcja

Projekty,   zaprojektowane przez atelier julien blanchard architecte dplg
atelier julien blanchard architecte dplg

Mur en béton armé décoffré : le lien vers l’étage

atelier julien blanchard architecte dplg

Wewnątrz domu ściany charakteryzują się niezwykła wysokością, sięgającą w niektórych miejscach nawet pięciu metrów! Wykonane z betonu, utrzymują pomieszczenia na piętrze. Zachowano ich charakterystyczną strukturę, zwłaszcza elementy, jak dekoracyjny luk oddzielający od siebie poszczególne pomieszczenia.

Po: salon wypełniony światłem

Zdecydowano zachować się oryginalne ściany, podkreślając ich surowość i szorstkość. Stanowią one doskonałe naturalne tło dla dominującego we wnętrzu dekoru. Bazuje on na eklektycznej kombinacji mebli i dodatków, utrzymanych w stonowanej kolorystyce z dominacją brązu i bieli. Podłoga na całej powierzchni tej otwartej przestrzeni wykonana została z drewna kasztanu i stanowi o spójności i aranżacyjnej harmonii.

Po: klatka schodowa

Klatka schodowa, prowadząca z parteru na piętro, została otwarta w orientacji wertykalnej. Na suficie tuż nad nią umieszczono świetlik, przez który swobodnie wpada naturalne światło. Także tutaj dostrzegamy kontynuację w użyciu drewna na podłodze. Zachowano betonową ściankę działową, a obszar schodów ożywiono pokrywając ścianę obok zieloną farbą. Dzięki takiemu otwarciu klatki schodowej, zarówno wnętrze na parterze, jak i na piętrze zyskuje dodatkowe źródło światła.

Przed: sufit i ściany

Tak wyglądały ściany i sufit w tej historycznej willi. Nie mamy wątpliwości, że zamieszkiwania pomieszczenia o takich powierzchniach byłoby niemożliwe. Drewniane belki na suficie stanowią ciekawy element dekoracyjny o charakterze rustykalnym i zdecydowano się je zachować. Ściany wymagały ponownego otynkowania, a podłogi kompletnej renowacji.

Po: odmienione powierzchnie

Wszystkie powierzchnie zostały odnowione, ale zdecydowano się jednak zachować ich rustykalny charakter. Usunięto część belek z sufitu, pozostawiając jedynie kilka w celu utrzymania wyjątkowego charakteru wnętrza. Dzięki temu pomieszczenie zdaje się jaśniejsze i przestronniejsze. Otynkowano i odmalowano ściany oraz zachowano ich oryginalny fragment z kamienia.

Po: funkcjonalna przestrzeń

Wnętrze domu zaaranżowano w taki sposób, aby było ono jak najbardziej funkcjonalne i praktyczne. Na uwagę zwraca zwłaszcza rozkład poszczególnych pomieszczeń, połączonych w logiczną całość za pomocą korytarzy i łączników. Biel, zieleń i drewno dominują paletę kolorów. Poszczególne obszary oddzielono od siebie mobilnymi ściankami działowymi na kółkach, co pozwala na dowolne formowanie przestrzeni według potrzeb mieszkańców. Kostka w kolorze zielonego jabłuszka jest jedynym stałym elementem tego wnętrza.

Po: mobilna sypialnia

Także w sypialni dostrzegamy mobilne elementy- takie jak chociażby łóżko na kółkach. Jego nowoczesna forma i niekonwencjonalny kształt sprawiają, że silnie kontrastuje ono z rustykalnym klimatem panującym we wnętrzu. Mobilna forma łóżka pozwala na swobodne manewrowanie dostępną przestrzenią w sypialni. Jest to z pewnością pomieszczenie o bardzo ciekawym charakterze!

Obejrzyjcie przykład innej wyjątkowej transformacji, tym razem z Wielkiej Brytanii, w artykule Przed i po: od rupieciarni do loftu na poddaszu.

Jak Wam się podoba efekt tej renowacji?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu