Projekty,  Salon zaprojektowane przez Casa100 Arquitetura

Designerskie 45m2, w surowym, industrialnym stylu

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Jakie korzyści może mieć małe mieszkanie? Na początku to pytanie wydaje się nie mieć poprawnej odpowiedzi. Przecież nie ma nic fajnego w posiadaniu maleńkiej, ciasnej przestrzeni. Ale po przemyśleniu tego tematu zdaliśmy sobie sprawę z rzeczywistości: – w miastach, gdzie ceny mieszkań są bardzo wysokie, małe mieszkania są często jedynym rozwiązaniem, aby posiadać własne cztery kąty. 

Dla singla, studentów czy dla bezdzietnej pary lub młodych rodziców, zaczynających samodzielne życie, takie rozwiązanie jest prawdziwym atutem. Mała przestrzeń oznacza mniejsze wydatki w kwestii urządzania, konserwacji, mniejszy czynsz i opłaty.

Projekt, który dziś chcemy przedstawić doskonale ilustruje to, co przed chwilą powiedzieliśmy. Zaprojektowane przez architektów z CASA100 ARQUITETURA, małe mieszkanie, było odpowiedzią na życzenia młodej pary. Jego największą zaletą jest urządzenie wnętrza w niskim budżecie. Wybierzcie się z nami na wycieczkę do miasta Sao Paulo, w Brazylii i podziwiajcie ten wyjątkowy apartament! 

Powierzchnia salonu

Wszystko w tym mieszkaniu było zaplanowane i zaprojektowane, aby zapewnić najlepsze warunki do mieszkania, i najwyższy poziom komfortu dla młodych mieszkańców.

W tym pokoju widzimy, że to prawda! Unikatowe meble, które zostały zaplanowane, są wielofunkcyjne dzięki czemu cechuje je oszczędność, nie tylko przestrzeni, ale również pieniędzy. Szafka pod TV, z ciekawymi detalami w kolorze musztardowym, jest doskonale dostosowana zarówno pod względem formy jak i estetyki.  Służy również do przechowywania i organizacji komponentów kina domowego.

Pomimo betonowej ściany w salonie ogólny wystrój jest ciepły. To wszystko dzięki miękkiemu dywanowi, ciepłemu drewnu i wygodnej sofie z nowoczesną linią. 

Pokój z widokiem na taras w ogrodzie

Mieszkanie jest dość małe, ale ma niewielki taras, który również rozszerza jego horyzonty. Ta pożądana, dodatkowa przestrzeń umożliwia również mieszkańcom kontakt z naturą i zielenią. Wnętrze salonu jest całkowicie przeszklone na taras, dzięki czemu w środku jest dużo światła i panuje poczucie wolności, tak niezbędne w tym małym obszarze. 

Otwarta przestrzeń

Wszystkie obszary społeczne są zintegrowane w jednym pokoju, który mieści w sobie kuchnię, jadalnię i pokój dzienny bezpośrednio połączony z tarasem. Daje to znacznie większe wrażenie przestronności niż w przypadku zastosowania podziałów. 

Jednym z elementów, które przyczyniają się do takiej integracji są prace stolarskie. Wielofunkcyjne meble okazały się strzałem w dziesiątkę – zwróćmy uwagę, że moduł telewizyjny został całkowicie zamknięty. Również jednolita barwa drewna podkreśla ideę ciągłości.

Kompaktowa kuchnia

kuchni, która pierwotnie miała bardzo niski strop, ze względu na swoje położenie pod antresolą, zdecydowano się usunąć sufit podwieszany, który zakrywał cementową formę. W tym momencie jest ona całkowicie odkryta i stanowi, swego rodzaju, atut wnętrza. Nadaje urbanistyczny, bardzo industrialny charakter przestrzeni. To rozwiązanie pozwala także dodać kilka centymetrów dodatkowej wysokości. 

Jeśli chodzi wielofunkcyjne meble to na pierwszym planie widzimy wyspę, która stanowi także stół oraz miejsce do przechowywania, ponieważ jest bogata w mnóstwo szuflad i szafek. 

Lodówka obudowana drewnianą konstrukcją w kolorze czarnym stanowi granicę wizualną, która definiuje obszar salonu i kuchni. 

Błękit, który definiuje nazwę projektu

Wszystkie pomieszczenia zostały dostosowane zgodnie z wymaganiami mieszkańców tak aby idealnie zaspokajać ich potrzeby. 

Elektryczny błękit lakierowanych mebli jest subtelnie zharmonizowany z drewnem i neutralnym kolorem ścian betonowych. Wraz z łazienką, którą zobaczymy później, meble kuchenne przyczyniają się do nazwy projektu: apto cobre/ blue czyli nadająca ton miedź i błękit.  

Blat z mikrocementu wylano na miejscu. Do jego zalet zaliczamy wyjątkową trwałości i odporności oraz przemysłowy charakter idealnie pasujący do kuchni i do wnętrza całego apartamentu. 

Surowa toaleta

Praktyczne, tanie i zupełnie wyjątkowe rozwiązanie! Prosty mikrocement na podłodze i dwóch ścianach, niedrogie, żółto – musztardowe płytki po drugiej stronie i czarna ceramika sanitarna. Bardzo oryginalne zestawienie, prawda? I bardzo tanie!

Zwróćcie także uwagę na kran, który wygląda jak te, wykorzystywane w systemach nawadniających. Genialne, tanie i bardzo industrialne rozwiązanie. 

Miedź w roli głównej

Miedź możemy zobaczyć w kilku miejscach, nic dziwnego skoro znalazła się nawet w nazwie projektu. Ma subtelny, ale silny charakter. Betonowe schody zabezpieczono oryginalną barierką z  miedzianych rur. Ich głównym przeznaczeniem jest transport wody w centralnym ogrzewaniu , ale kto powiedział, że nie wolno ich wykorzystać inaczej? Kreatywność to najbardziej dominująca cecha tego apartamentu. Bez niej nie powstały by tak wyjątkowe i oryginalne rozwiązania – w dodatku niskobudżetowe. 

Antresola

Wykorzystując wysokość mieszkania na poddaszu, zbudowano antresolę gdzie znajdują się najbardziej prywatne obszary domu: sypialnia i łazienka.

Proste i jednoznaczne: – łóżko, które ma również dużo przestrzeni do przechowywania, zagłówek obejmujący także półki i stoliki nocne. Na suficie przytulne drewno w formie cienkich listewek. Dzięki niemu pomieszczenie jest przytulne i zaciszne. Wspaniałe pomysły! 

Część biurowa

Mało kto może poszczycić się miejscem specjalnie wygenerowanym do pracy, w tak małym, 45 metrowym apartamencie. Właściciele apto cobre/ blue, mają na antresoli niewielkie biuro z widokiem na taras, światła miasta i salon w dole. W takim miejscu aż chce się pracować! 

Błękitna łazienka

Wreszcie najbardziej intymna część apartamentu – łazienka przy sypialni. Odważny wybór, jedna ze ścian została pokryta płytkami marokańskimi w odcieniach niebieskiego i żółtego, o patchworkowym wzorze. Tafla lustra duplikuje efekt – bardzo gospodarcze rozwiązanie. Pozostałe ściany i blaty są w neutralnym kolorze cementu naturalnego. Błękitny, podwieszany mebel pod umywalką przypomina aranżację kuchni.

W okolicy prysznica, bardzo oryginalny pomysł – nie ma  tu płytek lub kamień, ale ciepłe drewno. Aby pomieścić wszystkie niezbędne produkty w łazience powstała półka w niszy, w ścianie.

To wnętrze udowadnia nam, że nie trzeba wielkiego budżetu aby osiągnąć niesamowity efekt. Potrzebna jest natomiast wyobraźnia i dobry smaku! 

Jeśli podoba Wam się ta łazienka zobaczcie także: Nowoczesna łazienka – 30 oszałamiających aranżacji

Podoba Wam się miedziana poręcz przy schodach? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu