Projekty,   zaprojektowane przez betterhouse

Od XVI-wiecznej ruiny do górskiej chaty

Alicja Olko Alicja Olko
Google+

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

„Im bardziej zdewastowany i podupadły budynek, tym lepiej”- takie zaskakujące motto przeświecało architektom, którzy podjęli się metamorfozy budynku, do którego udamy się dzisiaj z serią przed i po.

Dzisiejsza odsłona naszej serii przed i po przenosi nad na wieś, do budynku, który niegdyś przypominał stodołę, a po transformacji, przeprowadzonej przez naszych ekspertów, zamienił się w idylliczny, urokliwy domek na wsi. Zobaczcie tę wyjątkową perełkę architektury- z zewnątrz i w środku!

Przed

Budynek, którego metamorfozę dzisiaj obejrzymy, znajduje się na liście dziedzictwa architektonicznego, Zlokalizowany jest w idyllicznej okolicy niedaleko miasteczka Fischbachau, w Bawarii. Wybudowano go w 1564 roku i od tego czasu pełnił rolę domu młynarza.

Początek

Latem 2011 roku architekt Jürgen Ronald Praxl z pracowni projektowej Betterhouse zakupił dawny dom młynarza, który popadał w ruinę już od 40 lat, stojąc opustoszałym i popadając w degradację. Faza planowania remontu trwała aż rok, gdyż wymagała wzięcia pod uwagę wszystkich zasad, rządzących restauracją zabytkowych budynków. Całkowity okres renowacji to dwa i pół roku.

Fasada

Fasada historycznego budynku była na niższej części otynkowana, a na wyższym poziomie pokryta gontem- czyli specjalnymi drewnianymi deseczkami o przekroju klina, które nachodzą na siebie. Także po renowacji zachowano ten podział, utrzymując charakter elewacji w zgodzie z zasadami renowacji historycznych budowli. Drewniane elementy są nieco jaśniejsze niż te z poprzedniego wcielenia domu, jednak wraz z upływem lat i w panujących warunkach atmosferycznych niewątpliwie ściemnieją.

Nowe pokrycie dachowe

Cały dach budynku musiał zostać poddany restauracji, aby umożliwić wykorzystanie poddasza jako przestrzeni mieszkalnej. Bardzo ostrożnie podjęto się kwestii odnowy historycznych elementów fasady, takich jak lukarny, czyli pionowe okna na poddaszu. Jedną z nich widzimy po lewej stronie na zdjęciu- zachowano jej starodawny charakter, poddając ją jedynie delikatnemu liftingowi.

W domach młynarza, jak i w staroświeckich chatach wiejskich, kuchnia zawsze połączona była z jadalnią. Na taki właśnie układ pomieszczeń zdecydowano się także w odnowionym domu. Struktura wnętrza została zachowana, tak jak i niektóre z jej historycznych elementów- jak na przykład zielone drzwi czy wnęki w ścianach. Usunięto drewnianą boazerię ze ścian, sprawiając, że wnętrze prezentuje się jaśniej i przestronniej. Zmianie uległo także pokrycie sufitu, które teraz opiera się na kilku drewnianych balach. Dzięki tym kosmetycznym zmianom wprowadzono nieco nowoczesności do wnętrza, nie tracąc przy tym jednak jego czarującego, rustykalnego charakteru.

Łazienka

Zdjęcie to doskonale ukazuje transformację łazienki. W opuszczonym domu było to pomieszczenie o ścianach pokrytych pleśnią, o odpadającym tynku z sufitu i wyłamanym oknie. Po renowacji jej wnętrze prezentuje się luksusowo i elegancko, z zachowaniem rustykalnych elementów godnych każdego rustykalnego wnętrza. Kremowa ściana z ciekawą optyką stanowi piękne tło dla fragmentu wyłożonego naturalnym kamieniem. Centralnym elementem tego pomieszczenia stała się idealnie okrągła wanna. Dzięki drewnianym dekoracjom i zieleni wnętrze to jawi się niezwykle przyjemnie.

Wejście

Drzwi wejściowe do domy były w poprzednim jego wcieleniu pokryte zieloną farbą. W procesie renowacji zdecydowano się zachować je w ich oryginalnej formie, zmieniając jedynie ich kolor. Odbyło się to przy żmudnym i czasochłonnym proc esie odrywania starej farby. Teraz drzwi te prezentują się bardziej elegancko i delikatnie. Zielone akcenty pozostawiono jedynie na framugach okna.

Drzwi wejściowe z zewnątrz

Kontrast pomiędzy stanem sprzed remontu (po lewej), a efektem po jego ukończeniu (po prawej) jest dostrzegalny na pierwszy rzut oka. Nadano nowy charakter fasadzie, która z upływem lat poszarzała i uległa degradacji. Teraz, nowo odmalowana, stanowi piękne tło dla odrestaurowanych drzwi wejściowych. Zachowano pewne urokliwe elementy jej dekoracji- takie jak koło nad wejściem, w środku którego umieszczono kinkiet z dekoracyjną lampą. Sam obszar wejścia ozdobiono roślinnością i lampionami, czyniąc go zachęcającym i zapraszającym.

Kuchnia

Obszar kuchni zlokalizowano w przytulnej niszy. Pomimo niewielkiego metrażu, została ona zaaranżowana wygodnie i praktycznie. Co więcej, zdołano urządzić ją w taki sposób, aby stylistycznie dopasowywała się do całości wnętrza domu. Drewniane meble kuchenne ustawione zostały na kształt litery U, a dzięki spiżarce na tyłach kuchni, nie brakuje w niej licznych miejsc do przechowywania.

Koniec

Na końcu spójrzmy jeszcze raz na efekt końcowy tej renowacji. Odnowiony dom prezentuje się niezwykle okazale, doskonale wpisując się w krajobraz architektoniczny górskiej Bawarii. Emanuje urokliwym czarem i, dzięki zachowaniu historycznych detali, przenosi nas do innej epoki.

Zobaczcie inny wyjątkowy przykład metamorfozy domu prosto z Niemiec w Katalogu Inspiracji Przed i po: od zrujnowanego domu do luksusowej oazy.

Jak Wam się podoba efekt renowacji tego budynku?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu