Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez Atelier TO-AU

Olśniewający design łączący epoki

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Uwielbiamy niewielkie mieszkania w kamienicach centrum historycznego dużego miasta. Zwłaszcza, jeżeli są to mieszkania z ciekawą historią, które przeszły wiele zmian będąc adaptowanymi do konkretnych czasów. Może właśnie dlatego mieszkanie, które za chwilę dla Was opiszemy, znajdujące się w centrum Paryża było dla nas ogromnym odkryciem. Mowa o niewielkiej nieruchomości, którą odnową zajęli się profesjonaliści z Atelier To-Au. Ich zadaniem było stworzenie jasnych i przestronnych pomieszczeń, które nie tylko będą piękne, ale przede wszystkim praktyczne, funkcjonalne i wygodne. Jeżeli jesteście ciekawi w jaki sposób osiągnięto ten cel, zostańcie z nami. Na pewno zaskoczą Was pewne elementy.

​Mieszanka różnych epok

Wnętrze tego domu jest fascynujące. Obecny design został stworzony na bazie połączonych elementów z minionych już epok, jak drewniane belki, które  ponownie wykorzystano i zastosowano jako poręcze, oraz całkowicie nowoczesnych, jak system oświetlenia. Takie połączenia pozwalają zachować historię miejsca, nie tracąc uroku, a zyskując glamour. Kolorystyka, w której utrzymano wnętrze jest zasadniczo neutralna. Dominują tu jasne odcienie, które pozwalają wzmocnić światło i optycznie powiększyć przestrzeń.

​Kuchnia

Kuchnia została umieszczona pod spadzistym dachem, przez co wymagała starannego i przemyślanego projektowania z uwzględnieniem najmniejszych szczegółów. W pomieszczeniach na poddaszu, gdzie mamy spadziste dachy, zawsze musimy myśleć o optymalnym wykorzystaniu przestrzeni. W tym przypadku, większość mebli ustawiono pod jedną ścianą, umożliwiając tym samym swobodne poruszanie się po miejscach, gdzie mamy najwyższe stropy. Jak już wiecie, aby optycznie powiększyć przestrzeń, najlepiej wykorzystać jasne kolory, stąd też panująca w kuchni biel.

​Otwarte przestrzenie

Projekty,  Salon zaprojektowane przez Atelier TO-AU
Atelier TO-AU

Salon en open space

Atelier TO-AU

Jako, że mowa o mieszkaniu rozłożonym na dwóch poziomach, zastosowano tu zasadę otwartych przestrzeni, co umożliwia maksymalne jej wykorzystanie. Na zdjęciu możemy zobaczyć, że w salon umieszczono na piętrze i umeblowano go stylowymi sofami i drewnianym regałem w rogu pomieszczenia. Regał rozwiązuje problem braku miejsca na przechowywanie wielu przedmiotów. Neutralne kolory pomagają stworzyć zrównoważoną atmosferę i pozwalają wykończyć aranżację w dowolny sposób wyrażający charakter mieszkańców.

​Łazienka

Już na wstępie mówiliśmy, że w tym mieszkaniu znajdziemy kilka wspaniałych miejsc i pomysłów na aranżację wnętrza. Jednym z takich miejsc jest właśnie łazienka. Jest ona daleka od bycia nijaką – jest to eksplozja kreatywności i dobrego smaku. Taki wygląd łazienki osiągnięto za pomocą obfitego wykorzystania jasnego drewna i postawienia na elementy sanitarne o oryginalnych kształtach. Jak możemy zobaczyć na zdjęciu, wybrano cylindryczne umywalki oraz owalną, odizolowaną wannę. Udało się stworzyć atmosferę SPA.

​Oświetlenie schodów

Przy spiralnych schodach odkryliśmy bardzo ciekawe oświetlenie: kaskadę małych lampek znaczących drogę i umilających przejście. Klatka schodowa jest utrzymana w równie prostym stylu, jak reszta pomieszczeń w mieszkaniu. Dominuje tu wykorzystanie drewna i naturalna kolorystyka beżu i brązów o różnych odcieniach. Ponadto, schody prowadzą do najlepszego miejsca w całym domu… Chcesz wiedzieć co to za miejsce?

​Taras

Otóż dotarliśmy! Mieszkanie, które mieliśmy przyjemność obejrzeć skrywało wspaniały skarb na swoim zwieńczeniu: z poddasza wychodzi się na taras, z którego roztacza się piękny, romantyczny widok na okolicę i kościół Saint-Sulpice. Aranżacja tarasu jest bardzo prosta – wystarczyło ułożenie drewnianej podłogi i wybór odpowiednich roślin otaczających taras i kilka foteli ogrodowych, aby móc cieszyć się paryskimi nocami w zaciszu własnego domu.

A skoro już mowa o tarasach, mamy dla Was kilka pomysłów w Katalogu Inspiracji: Taras na dachu – sposób na ogród w sercu dużego miasta

Odważylibyście się na tak obszerne wyokrzystanie drewna?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu