Projekty,   zaprojektowane przez ONE!CONTACT - Planungsbüro GmbH

PRZED I PO: od zrujnowanego domu do luksusowej oazy

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Własny kąt, czy to dom, czy też mieszkanie, powinien w pierwszej kolejności stanowić dla nas oazę spokoju, miejsce ucieczki od hałaśliwej codzienności, sferę prywatności i intymności, gdzie będziemy czuć się swobodnie, swojsko i po prostu u siebie!

Właściciele domu w niemieckim Mühlheim, który Wam dzisiaj zaprezentujemy, zażyczyli sobie, aby stał on się dla nich oazą spokoju i relaksu. Wielki problem stanowił jednak fakt, iż budynek ten najlepsze lata miał już za sobą, a jego ogólny stan opisać można było jako popadający w ruinę. Na szczęście z pomocą architektów ze studia ONE!CONTACT dokonano niezwykłej metamorfozy tego domu, przeistaczając go w piękne lokum zgodnie z życzeniami klienta.

Zobaczcie, jak dokładnie wygląda po renowacji i jakie innowacyjne rozwiązania w nim zastosowano- zapraszamy!

Fasada przed

Tak wyglądał dom przed jego transformacją. Zaniedbana fasada jawi się jeszcze mniej zachęcająco za sprawą dachu z ciemnych, odpadających dachówek oraz czarnych, zatrzaśniętych okiennic. Wyraźnie wdać, że budynek ten potrzebuje gruntownego remontu. O nowe życie doprasza się także zarośnięty chwastami i zaniedbany ogród, wraz z otaczającym go ogrodzeniem.

Największym wyzwaniem, przed jakim stanęli architekci był fakt, iż dom ten zbudowano w 1947 roku i jako obiekt chroniony jego fasada podlegała ochronie. Z tego powodu nie wolno było nic w jej bazowej formie zmieniać. To, w jaki sposób sobie z tym poradzono, zaprezentujemy na kolejnych zdjęciach.

Fasada po

Już po dwunastu miesiącach w miejsce zrujnowanego domu na zaniedbanej działce stanął budynek o niezwykłych walorach estetycznych i architektonicznych. Jednym z wcześniej zakładanych celów było nadanie kubaturze nieco lżejszego, bardziej nowoczesnego charakteru. Dzięki wielkopowierzchniowym oknom wstawionym w przednią ścianę fasady wnętrze zdaje się być bardziej otwarte na zewnątrz. Nowoczesnego charakteru nadaje jej kombinacja białego otynkowania z drewnianym dobudowaniem od frontu, a także dach z zainstalowanymi na nim bateriami słonecznymi.

Nie tylko sam budynek przeszedł niezwykłą metamorfozę, ale także otaczający go ogród, który teraz prezentuje się niezwykle atrakcyjnie, z licznymi skalniakami, zbiornikami wodnymi i egzotyczną roślinnością.

Porównanie

Zobaczmy, jak wypada porównanie starej i nowej fasady od strony wschodniej. Zdecydowano się na zburzenie tarasu i powiększenie jego kosztem wnętrza domu na piętrze. Zmieniono także układ okien na tej ścianie elewacji, powiększając je i wpuszczając tym samym więcej naturalnego światła do wnętrza.

Energooszczędność odgrywa ważką rolę w każdym projekcie architektów z biura ONE!CONTACT. Z tego powodu dom ten wyposażony został w pompę wodną o wysokiej wydajności, centralny system wentylacyjny oraz system fotowoltaiczny. Ściany budynku izoluje specjalna wełna drzewna.

Co więcej, zbiornik wody deszczowej gromadzi ją i oszczędza, a jej zapasy przeznacza się do podlewania ogrodu i spłukiwaniu toalet.

Salon

Właściciele domu maja do dyspozycji komfortową powierzchnię 185 metrów kwadratowych. Dzięki specjalnemu systemowi wentylacyjnemu w całym wnętrzu jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Do tego pomieszczenia wyposażono w komfortowe meble o nowoczesnym charakterze i przyjemnej kolorystyce. Naturalne materiały, takie jak drewno, dbają o przytulną atmosferę.

Pokaźnych rozmiarów kanapa narożnikowa z oparciami o ciekawej kolorystyce zapewnia wygodne miejsce do odpoczynku i spędzania czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Pufy o drewnianej optyce i wiosennej kolorystyce gwarantują dodatkowe miejsca do siedzenia. Wnętrze to wyposażono dodatkowo w atrakcyjne, naturalne dodatki z drewna i metalu.

Kuchnia

Indywidualne życzenia klientów zostały wzięte pod uwagę przy aranżacji wnętrza domu. Pani domu pragnęła wygodnej kuchni z wyspą kuchenną, od której odchodziłby stół. Wykonano go z egzotycznego drewna. Tylną ścianę kuchni zabudowano szafkami i sprzętami AGD, tworząc liczne miejsca do przechowywania. Także w tym pomieszczenie dominują naturalne materiały, a o jego specjalny charakter dbają zaawansowane rozwiązania technologiczne.

Łazienka

Dom ten wyposażono w dwie łazienki. Główna łazienka zlokalizowana została na poddaszu. Świetlik sprawia, że jej wnętrze skąpane jest w naturalnym świetle. W ścianach znajdują się specjalne wgłębienia, pełniące funkcję dekoracyjną- można ustawić w nich stylowe dodatki i ozdoby. Drewniane meble łazienkowe pokryte blatem z tego samego surowca nadają łazience nieco azjatycki charakter. Stylową umywalkę wpuszczono w blat i wyposażono w ekstrawagancką baterię.

Luksusowy prysznic

Główną łazienkę wyposażono w luksusową deszczownicę- prysznic zamontowany w suficie, z którego woda leje się strumieniami, niczym podczas tropikalnego deszczu. Obszar prysznica wyłożono kaflami o brązowym odcieniu. O ekstrawagancki klimat dbają nie tylko eleganckie elementy oświetlenia LED, znajdujące się na suficie, ale także strumienie wody umieszczone na jednej z bocznych ścian. Niewielkie okno zapewnia dopływ naturalnego światła, a także pozwala spoglądać na ogród.

Łazienka dla gości

Także łazienka dla gości prezentuje się niezwykle luksusowo. Wyłożono ją głównie płytkami z naturalnego kamienia w kolorze czekolady, które kontrastują z pomalowaną na biało ścianą. Stylowa drewniana szafka z ustawionym na niej białym blatem z umywalką pięknie łączy się kolorystycznie z całością wystroju. Miedziany kran i takowe wieszaki na ręczniki dopełniają ten elegancki dekor.

Szukacie inspiracji na remont domu i mieszkania? Zajrzyjcie do Katalogów Inspiracji:

Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Jak przerobić staromodny salon? Metamorfoza wnętrza w Gliwicach

Co myślicie o efekcie tej renowacji? Podoba się bardziej z zewnątrz czy w środku?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu