Stylowy dom jednorodzinny w Szczecinie

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Dom do którego wybierzemy się dzisiaj w serii homify 360°, to dom jednorodzinny położony w Szczecinie, w przepięknej okolicy puszczy Wkrzańskiej. Zarówno wnętrza jak i konstrukcja tego budynku zostały zaprojektowane przez architektów z koszalińskiej Pracowni Świętego Józefa.

Ten przestronny i pełen światła budynek zachwyca połączeniem stylowego klasycyzmu i funkcjonalnego minimalizmu. Neutralne i stonowane kolory nadają mu domową atmosferę ciepła i relaksu. Dodatkowo dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń, drzwi bez progów i tego samego materiału w środku i na dworze, zgrabnie zatarto granicę pomiędzy tym co wewnątrz i na zewnątrz budynku uzyskując efektowną symbiozę między domem a jego otoczeniem.

W kształcie litery L

Budynek szczecińskiego domu zaprojektowano w kształcie litery L. To rozwiązanie umożliwiło stworzenie intymnego – choć niemałego – ogrodu skutecznie oddzielonego od ulicy biegnącej wzdłuż elewacji frontowej domu. Teren działki ma natomiast kształt zbliżony do kwadratu i choć znajduje się w zielonej okolicy puszczy Wkrzańskiej jest też dobrze skomunikowany z centrum miasta. Sam budynek został wybudowany metodą tradycyjną z pustaków ceramicznych osadzonych na ławie fundamentowej. Dach o konstrukcji krokwiowo płatwiowej pokryto natomiast dachówka ceramiczną w kolorze kasztanowym.

​Otwarta część dzienna

Na etapie projektowym architekci dużą uwagę przyłożyli do ekspozycji poszczególnych wnętrz i pomieszczeń. Największe przeszklenie wkomponowano w południową ścianę salonu, przez który światło słoneczne wpada pośrednio do połączonej z nim jadalni i dalej do kuchni. Dzięki naturalnemu spadkowi terenu działki przestrzeń ta delikatnie opada w kierunku południowym, co wykorzystano obniżając również poziom posadzki salonu, dzięki czemu wysokość tego pomieszczenia wynosi 303 cm.

​Salon

Widoczny na zdjęciu salon zaprojektowano w duchu minimalizmu. Liczą się tu przede wszystkim wygoda i praktycyzm, co podkreśla szary kolor ogromnej, rozłożystej sofy. Na uwagę zasługuje także betonowa konstrukcja kominka. Jego monumentalny i prosty charakter nie tylko wizualnie dominuje nad częścią dzienną, ale ma też istotne zastosowanie praktyczne. Mimo użycia gruntowej pompy – jako źródła ciepła – dom ten można także ogrzewać kominkiem umieszczonym w centralnej części parteru, z którego poprowadzono kanały do każdego z pomieszczeń znajdujących się na piętrze budynku.

​Jadalnia i kuchnia

Zarówno elewacje jak i widoczne na zdjęciu wnętrza wykończono naturalnymi materiałami, takimi jak: ręcznie formowana cegła klinkierowa, drewno, kamień naturalny czy tynki cementowo wapienne. W otwartej części dziennej mocną dominantę wnętrza stanowi natomiast ceglaną ściana wykonana z surowej, czerwonej cegły. Pomiędzy kuchnią a jadalnią najłatwiej też dostrzec eklektyczny kontrast w wystroju prezentowanego domu. Sterylna, biała kuchnia z błyszczącymi frontami mebli i prostą wyspą widocznie nawiązuje do minimalizmu, podczas gdy ciemno-brązowe, drewniane meble stanowiące jadalnię,  to odwołanie do stylu klasycznego.

​Schody

Jednym z najciekawszych rozwiązań w odwiedzanym przez nas dzisiaj domu jest klatka schodowa łącząca parter i piętro budynku. Ceglana ściana oddzielająca schody od otwartej części dziennej nawiązuje do zewnętrznej elewacji budynku wykonanej z tego samego materiału. Także oryginalne, zaokrąglone łuki drzwiowe widoczne są na zewnątrz szczecińskiego domu. Ceglana konstrukcja pełni także funkcję przełamującą monotonną biel ścian, która zdominowała wystrój części dziennej.

​Łazienka

W łazience urządzonej pod skosem dominują biel i drewno. Okolica wanny została natomiast wyłożona naturalnymi kamykami, co zwiększa odporność podłogi na wodę i zabrudzenia. Ciekawym rozwiązaniem okazał się bardzo oryginalny pomysł inwestora polegający na umiejscowieniu prysznica w przejściu pomiędzy łazienką a siłownią z łaźnią parową. Szklane ściany umacniają wrażenie łączonej, otwartej przestrzeni.

​Pokój dziecięcy

Widoczny powyżej pokój dziecięcy ujmuje typowym dla stylu klasycznego urokiem i subtelną elegancją. Usytuowanie w spadzistej części poddasza potęguje wrażenie przytulności i ciepła. Stylowa biblioteczka, mała kanapa i stolik do przyjmowania gości oraz dobrze doświetlona oknem połaciowym przestrzeń do nauki z pewnością  zaspokoją potrzeby każdej dorastającej nastolatki. Stalowe łóżko, zwiewne zasłony i kwiecista pościel dodatkowo wprowadzają subtelną atmosferę romantyzmu.

Więcej interesujących projektów prosto od utalentowanych, polskich architektów znajdziesz w katalogach inspiracji:

Małe mieszkanie dlamłodej pary w Warszawie

homify360°: dom bez schodów we Wrocławiu

homify360°: dom na skarpie w Krakowie

Co sądzicie o tym projekcie domu jednorodzinnego?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu