Projekty,   zaprojektowane przez Géraldine Laferté

Przed i po: stara portiernia przekształcona w nowoczesne studio

AGNIESZKA ŁYSAK AGNIESZKA ŁYSAK
Loading admin actions …

Dziś w centrum uwagi naszego działu przed i po jest metamorfoza starej 17m² portierni w niesamowicie nowoczesne studio. Autorem tej niezwykłej transformacji jest nie kto inny, jak architekt Géraldine Laferté, który szczególnie kocha małe przestrzenie i dostarcza do ich rewitalizacji wiele innowacyjnych rozwiązań. Ten projekt stanowił więc dla eksperta prawdziwą kopalnię złota. Portiernia znajduje się w XVIII dzielnicy Paryża. Pomieszczenie to było prawdopodobnie w złym stanie przed interwencją architekta. Po długich namysłach stworzył on plan kompletnej renowacji, zawierający koncepcję ustawnych, modułowych mebli, które można schować w poszczególne segmenty, zapewniając tym samym optymalizację przestrzeni. Wynik olśniewa swoją spójnością oraz estetyką. 

Przedstawiamy Wam wnętrze tego praktycznego i funkcjonalnego studia.

Przed: kuchnia i łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La cuisine et la salle de bain avant

Géraldine Laferté

Ściany i podłoga wyłożone staroświeckimi płytkami oraz archaiczna hydraulika. Oto portiernia w stanie pierwotnym. Całkowita renowacja była niezbędna, by móc stworzyć designerską kuchnię oraz łazienkę.

Po: kuchnia i łazienka

Tak wygląda narożna łazienka i kuchnia po interwencji architekta. Zauważcie, że w tak wąskiej przestrzeni wloty wody są umieszczone w jednym miejscu, co skłoniło eksperta do umieszczenia tych dwóch pomieszczeń obok siebie.

Łazienka jest łatwo dostępna. Prowadzą do niej schody wykonane z woskowanego betonu, który wykorzystano również w kuchni nad zlewem. Dzięki temu, między tymi dwoma przestrzeniami wytworzył się specyficzny dialog. W tym gustownym studiu o wymiarach jedynie 17m², architekt musiał w inteligentny sposób wymyślić również miejsce do umieszczenia podgrzewacza wody. Wybrał więc opcję podniesienia łazienki o 80 cm, aby stworzyć dla niego przestrzeń.

Przed: jadalnia

Projekty,   zaprojektowane przez Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La salle à manger avant

Géraldine Laferté

Oto lokalizacja nowej jadalni. Znajdujemy się w zimnym pokoju, gdzie wszystkie tapety są poplamione, a ściany kruszą się i pękają. Szczególną uwagę przywiązano do tego miejsca, by przeobrazić je w przyjazną i zapraszającą przestrzeń mieszkalną.

Biel i drewno: duet idealny

Studio, które było wcześniej portiernią jest położone na parterze. Naturalne światło wpada tu przez jedno okno, z którego rozlega się widok na dziedziniec. W celu zintensyfikowania jasności pomieszczenia, architekt sprytnie dobrał meble. Są one pokryte błyszczącym, białym lakierem. Efekt jest świetny!

Drewno stanowi znaczącą częścią studia. Jest obecne nie tylko w meblach, ale i podłodze. Wykorzystanie kontrastu pomiędzy bielą i drewnem daje wyjątkowo świeży efekt.

Przed: jadalnia / przebieralnia

Projekty,   zaprojektowane przez Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La salle à manger/ dressing avant

Géraldine Laferté

17 m² studio miało pilną potrzebę odmłodzenia. Na zdjęciu widoczny jest jego opłakany stan sprzed jego renowacji. Zrujnowane ściany, drzwi w okropnym stanie, wilgoć i pleśń. To wyposażenie pomieszczenia. Oczywiście nie było to studio do którego każdy marzył, by się wprowadzić.

Po: jadalnia z modułowymi meblami

Zobaczcie jak wygląda teraz jadalnia po zasłużonym liftingu!

Architekt zdefiniował przestrzeń jadalni, przez zastosowanie kwiatowego motywu, umieszczonego na jej ścianie. Ta współczesna tapeta, z szaro-białym wzorem graficznym jest ciekawym elementem pośród wszystkich mebli.

Optymalizacja przestrzeni jest priorytetem tego projektu. Architekt musiał więc znaleźć wiele kreatywnych rozwiązań. Zdecydował się użyć mebli modułowych, takich jak biała ławka, składająca się z trzech elementów. Jak tylko chce się na nich usiąść – wystarczy je wysunąć i umieścić w dowolnym miejscu. Funkcjonalne siedzenia są odpowiedzią na potrzebę odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni. Co więcej, pełnią również rolę przechowalni.

Podstawowy element każdej jadalni ukrywa się pośród kwiecistego obrazu. Pomysłowość eksperta osiągnęła tutaj punkt kulminacyjny. Stół z litego dębu zamontowany został na ścianie. Nie jest to jedynie blat – posiada on również nogi, które zapewniają jego stabilność.

Przed: sypialnia / salon

Projekty,   zaprojektowane przez Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La chambre / salon avant

Géraldine Laferté

Tak wygląda sypialnia i salon przed renowacją. Miejsce było całkowicie źle zagospodarowane. Należało wykorzystać duże pokłady wyobraźni, by uczynić jego konstrukcję nowoczesną i komfortową.

Po: biuro – salon – sypialnia

Tak wygląda odnowiona powierzchnia, która skupia w sobie biuro, sypialnię oraz salon. Głowną ideą projektu była optymalizacja przestrzeni, co zdecydowanie udało się osiągnąć. Do ściany przymocowano chowany stolik, przy którym można o dowolnej porze dnia pracować. Zainstalowanie szarej kanapy ociepla salon i zachęca do tego, by chociaż na chwilę usiąść i odpocząć. Pod spodem konstrukcji znajdują się dodatkowe, dwa białe krzesła o kształcie sześcianu oraz czarny, kawowy stolik. Prawdziwa oszczędność miejsca!

Po: sprytny układ

Ten kąt pozwala przyjrzeć się jaką wspaniałą pracę wykonał architekt, by stworzyć tak funkcjonalną przestrzeń. Wszystkie elementy sprytnie umieszczone zostały w ścianach, tworząc tym samym harmonijną całość.

Modułowa sypialnia

Antresola to pierwsze rozwiązanie, jakie przychodzi na myśl, gdy przestrzeń w naszej sypialni jest dość mała. Taki też wariant wybrał architekt. Na poprzednim zdjęciu widać drewnianą płytę, która stanowi podstawę łóżka. Wykonano ją w oparciu o konkretne wymiary, dostosowane do potrzeb pomieszczenia. System, który umożliwia składanie i rozkładanie łóżka, został zrobiony wyjątkowo solidnie. Umożliwia to wypoczynek, bez obaw o załamanie się konstrukcji.

Dobrze wyposażona przestrzeń życia

Po raz kolejny architekt myśląc inteligentnie, stworzył kreatywne rozwiązanie na przechowywanie pościeli. Zbudował na ścianie szafki do których można wsadzić poduszkę i kołdrę, a nad nimi zostało jeszcze sporo miejsca na małą biblioteczkę.

Tutaj kończy się nasza wycieczka. Mamy nadzieję, że zainspiruje Was ona do wykorzystania tych pomysłów w swoich domach!

Co myślicie o takiej renowacji małej przestrzeni?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu