Projekty,   zaprojektowane przez mc2 architettura

Przed i po: renowacja wiekowej willi w Toskani

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Suvereto to malownicze miasteczko położone w zachodniej części Toskanii, w prowincji Livorno. Dziś w homify odwiedzimy to urokliwe miejsce, a konkretniej jedną z jego najstarszych willi, aby zobaczyć jak ten zapuszczony budynek powrócił do życia w zupełnie innej odsłonie. Rozciągające się po horyzont złociste pola, imponujące sylwetki wiekowych drzew i zaskakująco mała populacja są kwintesencją pięknego pejzażu, gdzie lata temu powstała ta imponująca konstrukcja. Dwupiętrowa willa o całkowitej powierzchni 450 m², która przetrwała lata użytkowania i trzy pokolenia mieszkańców, wymagała jednak generalnego remontu. Tego niełatwego zadania podjęli się architekci z włoskiego studia MC2 architettura, starając się dodać wiekowemu projektowi praktyczności i współczesnej funkcjonalności, nie ujmując przy tym nic z jego wyjątkowej duszy i historii.

W efekcie udało im się stworzyć projekt, który nie tylko odzwierciedla charakter i usposobienie wszystkich obecnych mieszkańców willi, ale oddaje też hołd minionym pokoleniom, które zamieszkiwały te mury w przeszłości. Zapraszamy do obejrzenia niezwykłej metamorfozy toskańskiej willi!

​Przed: fasada i otoczenie

Właśnie w takim stanie ekipa włoskich architektów zastała toskańską willę, która wkrótce zostanie przez nich poddana bardzo gruntownej przemianie. Lata użytkowania i eksploatacji pozostawiły wiekowe mury i wnętrza w iście opłakanej kondycji. Do tego stopnia, że budynek praktycznie nie nadawał się do zamieszkania! Na zdjęciu widać, że fasada i elewacja łuszczą się i kruszą, noszą ślady grzyba, wilgoci, ogólnego zaniedbania i nieprzemyślanych prób renowacji z przeszłości. Także ogród i otoczenie budynku sprawiają wrażenie poważnie zapuszczonych tylko podkreślając opłakany wygląd tego miejsca.

Po: widok na odnowioną willę

Już na pierwszy rzut oka widoczny na zdjęciu budynek w bardzo małym stopniu przypomina ten z poprzedniego zdjęcia. Wielu osobom ciężko w ogóle uwierzyć, że ta nowoczesna konstrukcja to w rzeczywistości odrestaurowana, wiekowa willa. Podczas prac remontowych, zdecydowano się usunąc jedną z niezbyt udanych dobudówek, wracając w projekcie do pierwotnego kształtu budynku. Teraz całą willę charakteryzuje harmonia i spójność, zaburzona jedynie przez konstrukcję tarasu na pierwszym piętrze. Nowe gładkie, białe ściany sprawiają wrażenie świeżych i jakby lżejszych potęgując ogromną zmianę jaka tu zaszła.

Równie istotne okazały się prace nad ogrodem i otaczającą dom zielenią – odnowiony teren wygląda teraz malowniczo i zachęcająco.

​Po: fasada z bliska

Przy bliższym spojrzeniu wyraźniej widać, że aby poprawić ogólną sylwetkę budynku usunięto szpecącą dobudówkę, a pierwsze piętro wykończono z pomocą drewnianego tarasu. Materiał ten został także wykorzystany w oknach i drzwiach budynku, dodatkowo ocieplając chłodną konstrukcję widoczną na zdjęciu sprzed remontu. Aby poprawić relację między willą a jej otoczeniem, także elewacja została nieco zmodyfikowana. Dodano w niej nowe okna, które teraz pozwalają przepięknemu toskańskiemu krajobrazowi przenikać do wnętrz budynku.

​Przed: taras

Widoczny na zdjęciu taras został stworzony w latach 80-tych. Jego ogromna powierzchnia pozwalała mieszkańcom cieszyć się ujmującym otoczeniem i krajobrazami włoskiej Toskanii. Mimo to taras w poprzednim wydaniu był miejscem odizolowanym i zupełnie niepołączonym z wnętrzem domu, przez co korzystanie z niego z roku na rok stawało się coraz bardziej niewygodne. Materiały z jakich został on wykonany także nie sprzyjały przyjemnemu spędzaniu czasu: balustrady w ruinie, proste ceglane ściany, zimne płytki i… zero cienia, w którym można by było skryć się w ciężkie, upalne dni.

Po: taras

Architekci z włoskiego studia MC2 architettura  dostrzegli jednak potencjał zaniedbanego tarasu i dołożyli wszelkich starań, by poprawić wygląd i użyteczność właśnie tej części domu. W tym celu użyto drewnianej boazerii, która przykryła poprzednią konstrukcję i zabytkowe mury. Dodatkowo zewnętrzna klatka schodowa pozwala na łatwiejszą komunikację między domem a ogrodem. Ogromne balkonowe okna są z kolei bezpośrednio połączone z wnętrzem części dziennej, która stanowi główny punkt i serce podziwianej przez nas wiekowej willi.

​Po: cień

Nic nie zostało z ponurej i przygnębiającej atmosfery, która przebijała się na wcześniejszym zdjęciu tarasu. Nowa, drewniana konstrukcja to miejsce relaksu i wypoczynku, gdzie mieszkańcy wilii mogą dowoli cieszyć się spędzaniem czasu w otoczeniu zachwycającej przyrody. Solidne zadaszenie wykonane z modrzewia pozwala na umiarkowany dopływ promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie stały dostęp do odpoczynku w cieniu. Gra światła na drewnianej podłodze relaksuje i hipnotyzuje lokatorów szukających ucieczki przed lejącym się z nieba żarem.

Po: wnętrze i otoczenie

Jednym z głównych problemów prezentowanego budynku był zupełny brak związku między wnętrzem wilii a jej malowniczym, toskańskim otoczeniem. Najlepszym sposobem, żeby to zmienić okazało się dodanie dodatkowych okien, przez które urokliwy krajobraz może teraz swodobnie przenikać do wnętrza domu. Nową, wizualną i fizyczną relacje między wnętrzem a ogrodem, potęgują przesuwane drzwi tarasowe, które po otworzeniu pozwalają na stworzenie jednej wspólnej przestrzeni z zewnętrzną częścią budynku.

Po: wnętrza

Nowododana część znajdująca się na pierwszym piętrze stanowi strefę dzienną i wspólną prezentowanego domu. Wysokie sufity i duża przestrzeń sprawiają, że salon zachwyca rozmiarem i płynnym połączeniem z kuchnią i jadalnią. Do budowy tego pomieszczenia wykorzystano panele wykonane z litego drewna, które dodatkowo ocieplają wnętrze budynku. Kolejnym wyzwaniem, przed którym stanęli włoscy architekci była poprawa energooszczędności wiekowej willi. W tym celu postanowiono położyć dodatkową izolację zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku, a także usprawniono system wentylacyjny całej konstrukcji. Aby wykorzystać naturalną energię słoneczną – charakterystyczną dla tej części Włoch – zamontowano nowoczesne panele słoneczne, które dodatkowo pomagają w produkcji gorącej wody.

​Po: ostatnie spojrzenie

Widoczny na zdjęciach stan włoskiej willi sprzed remontu może przerażać. Architektom ze studia MC2 architettura udało się jednak przywrócić wiekowej konstrucji blask i dostojeństwo. Co więcej wprowadzenie nowoczesnych i funkcjonalnych rozwiązań, sprawiło, że dom ten jest nie tylko piękny i przytulny, ale i przyjazny dla środowiska.

Jeżeli interesuje Cię więcej architektonicznych metmaorfoz i realizacji z serii Przed i Po koniecznie zajrzyj także do:

Przed i po: renowacja 100-letniego domu!

Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Przed i po: od starej ambasady do nowoczesnego apartamentu w Madrycie

Co sądzicie o efekcie jaki udało uzyskać się włoskim architektom?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu