Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: renowacja 100-letniego domu!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Projekty z serii przed i po są szczególnie interesujące, gdy ukazują transformację budynku czy wnętrza znanego nam z naszej własnej szarej codzienności. Czy to stare mieszkanie w bloku, czy też nieużywane poddasze, czy w końcu stary dom z początków poprzedniego stulecia- wielu z nas jest właścicielami takich właśnie przestrzeni, nie do końca wiedząc, co z nimi uczynić.

Jako inspirację dziś na homify pokazujemy niezwykłą metamorfozę, którą przeszedł dom z lat 20-tych XX wieku zlokalizowany w Niemczech. Choć jak na swoje 100 lat prezentuje się całkiem nieźle, to jednak ani z zewnątrz, ani w środku nie jest przystosowany do wymagań współczesnego życia. Projektanci z niemieckiego biura 28 Grad Architektur GmbH mieli za zadanie odrestaurować budynek, przeistoczyć go w nowoczesny dom jednorodzinny, nie zatracając przy tym jednak jego historycznego charakteru.

Zobaczcie, jak poradzili sobie z tym zadaniem!

Przed: widok z zewnątrz

Oto czarno-biała fotografia przedstawiająca ten prawie 100-letni dom. Fasada z cegieł jawi się tradycyjnie, ale nieco ponuro. Także podwórze od wejścia znajduje się w nie najlepszym stanie. Pomimo swojego wieku, dom prezentował się całkiem nieźle, co nie oznacza, iż tak samo dobrze wyglądał w środku. Zwłaszcza poddasze wymagało natychmiastowej renowacji, także z zewnątrz.

Po: odrestaurowana fasada

Po renowacji budynek z zewnątrz prezentuje się zgoła inaczej. Zrezygnowano z cegieł, a elewację pokryto bieloną zaprawą gipsową. Dzięki temu dom zyskał dodatkową świeżość, nabierając bardziej nowoczesnego charakteru. Zachowano jednak klasyczne okna oraz utrzymano specyfikę strefy wejściowej, nie zatracając zatem starodawnego czaru.

Przed: zaniedbany strych

Renowacja poddasza stanowiła największe wyzwanie w tym projekcie remontowym. Przestrzeń ta była zaniedbana, od dawna nieużytkowana i nie nadawała się do zamieszkania. Wszystkie powierzchnie wymagały tutaj renowacja, poczynając od podłóg, poprzez ściany, a kończąc na suficie. Należało wprawić nowe okna i położyć świeżą warstwę izolacyjną.

Po: nowoczesna łazienka

Stare poddasze przeistoczono w nowoczesną i luksusową łazienkę, która zdaje się być skąpana w naturalnym świetle. Ściany odmalowano na kolor najczystszej bieli, wstawiono nowe okna, wpuszczające słoneczny blask, a podłogę wyłożono luksusowo prezentującym się naturalnym kamieniem. Wolnostojąca wanna zajmuje centralne miejsce w tym wnętrzu. Stworzono także osobną strefę prysznicową, oddzieloną za pomocą przeźroczystej szyby. Dzięki klimatycznemu oświetleniu całość prezentuje się niezwykle elegancko.

Przed: nieprzyjemne pomieszczenie

Schodząc jedno piętro w dół, znajdujemy się na poziomie oryginalnie przeznaczonym na mieszkaniową strefę prywatną, gdzie zlokalizowane były sypialnie. Jak widać na załączonej fotografii, wnętrze to raziło odsłoniętymi cegłami, wystającymi kablami i zawalającym się sufitem. Także liczne otwory na drzwi zaburzały jego ogólną kompozycję. Należało przywrócić mu dawny blask!

Po: minimalistyczna sypialnia

Dzięki nowo zainstalowanym oknom w ukośnym suficie do wnętrza wpuszczono sporą ilość naturalnego światła, przyjemnie je oświetlając. W ten sposób pomieszczenie to, przeznaczone na sypialnię, zyskało nowoczesny, świeży charakter. Utrzymane w bieli, jawi się minimalistycznie i elegancko. Wykonana na zamówienie wbudowana szafa pozwala do maksimum wykorzystać dostępną przestrzeń i zaoszczędzić miejsce.

Po: nowoczesna kuchnia

Na parterze zlokalizowano nowoczesną i komfortową strefę dzienną. Otwartą kuchnię z jadalnią utrzymano we współczesnej białej kolorystyce, ożywiając ją kolorowymi akcentami- w tym przypadku wiosenną zielenią. Połyskujące fronty mebli kuchennych nadają temu wnętrzu nowoczesnego charakteru. Jadalnia emanuje skandynawską estetyką- stół z jasnego drewna, krzesła o prostym kształcie i niewielkie, ale stylowe lampy sufitowe uzupełniają dekor.

Z jadalnia przechodzi się swobodnie do salonu. Te dwie przestrzenie oddzielone są od siebie za pomocą przesuwanych drzwi.

Po: przytulny salon

Przestrzeń salonu emanuje elegancją, ciepłem i przytulnością. Jego ściany pomalowano na dominującą w całym wnętrzu domu biel, a urządzony przy pomocy wygodnych i stylowych mebli w różnych odcieniach brązu. Urokliwe dodatki, takie jak poduszki, dywany czy elementy oświetlenia potęgują wyjątkowy klimat panujący w tym pomieszczeniu. Pod oknem urządzono przyjemny kącik do czytania, z perspektywy którego podziwiać można widok na zewnątrz i korzystać z naturalnego światła.

Przed: zapuszczony ogród

Ogród otaczający posesję był zaniedbany i zapuszczony tak samo, jak jej wnętrze. Zarastały go chwasty, drzewa były niepodcięte, a na ścieżkach pełno było suchych liści. Ogród ten pozbawiony był także klarownego zamysły projektowego, jawił się niezwykle ponuro, a nawet przerażająco.

Po: zadbane otoczenie

Z tej perspektywy od razu można dostrzec, że przestrzeń zewnętrza także stał się obiektem designu. Na nowo zaprojektowany ogród nabrał logicznej formy, a jego poszczególne części połączono ze sobą w spójną i harmonijną całość. Ogród ten cechuje zatem symetria, jasny podział na strefy, oraz obszary obsadzone wypielęgnowana roślinnością. Tak odnowiona przestrzeń dzienna dopasowuje się do nowego charakteru posiadłości.

Inne fascynujące przykłady transformacji wnętrz i starych budynków znajdziecie w naszym magazynie!

Jak Wam się podoba remont tego domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu