Przed i po: od zapuszczonego podwórza do stylowego mieszkania w Londynie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Studio projektowe Tom Kaneko Design & Architecture z Wielkiej Brytanii specjalizuje się transformacjach małych, zaniedbanych i zapomnianych przestrzeni. Z tego powodu zostali zatrudnieni do przeprowadzenia metamorfozy małego szeregowca w londyńskiej dzielnicy Hackney. Przeznaczono im na to budżet około 350.000 złotych i zlecono renowację istniejącego wnętrza, jego rozbudowę na zapuszczone podwórze oraz taką aranżację, która umożliwiłaby swobodny dostęp naturalnego światła.

Przed projektantami stało kilka podstawowych wyzwań- po pierwsze, musieli zmierzyć się z ograniczoną wolną przestrzenią. Po drugie, czekało na nich ciemne i nieprzyjazne wnętrze. I w końcu, także budżet narzucał liczne ograniczenia. Zobaczcie, jak projektanci poradzili sobie z tymi przeciwnościami i jaki efekt końcowy udało im się osiągnąć.

Widok sprzed renowacji

Na zdjęciu widzimy szeregowiec od tyłu, gdzie zlokalizowano niewielkie, zaniedbane podwórze. Tak prezentowało się ono przed rozbudową i renowacją. Jest to standardowy budynek mieszkalny tej londyńskiej dzielnicy- ceglany, jednopiętrowy budynek z odchodzącym od niego gankiem i wąskim podwórzem. Sztampowo i nieciekawie prezentował się tył tego domu- do czasu…

Ogród w egzotycznym stylu

Architekci zdecydowali się na dobudówkę, połączoną z pozostałymi częściami szeregowca. Ważne było, aby w sposób spójny i harmonijny zintegrować nowy fragment domu z jego pozostałymi elementami. Dobudówkę wykonano z drewna, które jest materiałem uniwersalnym, świetnie łączącym się z innymi surowcami, takimi jak chociażby cegła.

Odrestaurowane podwórze nabrało nieco egzotycznego charakteru, a to za sprawą stylowego drewnianego ogrodzenia oraz klimatycznych mebli ogrodowych. Tym samym to poprzednio zaniedbane podwórze przeistoczoną w oazę w samym środku miasta, gdzie latem organizować można grille i spotkania z przyjaciółmi.

Jadalnia

Życzeniem klienta było stworzenie wnętrze otwartego, jasnego i przestronnego, które umożliwiałoby wygodne gotowanie i spożywanie posiłków w licznym gronie. Aby to osiągnąć, architekci zdecydowali się na zainstalowanie świetlików w nowo dobudowanej części domu, wpuszczając światło nie tylko od ogrodu, ale także od góry. Płynność pomiędzy jadalnią znajdującą się wewnątrz, a ogrodem osiągnięto dzięki przesuwanym, szklanym drzwiom.

Widok na kuchnię

Jest coś ze stylu eklektycznego w tym otwartym pomieszczeniu, na które składa się kuchnia i jadalnia- biała cegła na ścianie odwołuje się do estetyki industrialnej, co dotyczy także lamp i widocznych metalowych elementów w kuchni; drewniane meble nawiązują do stylu skandynawskiego, a dekor i wyposażenie kuchni do stylistyki rustykalnej. Wiele elementów tego wnętrza zostało osobiście wybranych przez właściciela, obrazując doskonale jego dobry gust i wyszukany smak. Całość prezentuje się spójnie i harmonijnie pomimo tego, iż jej poszczególne składniki przynależą do różnych stylów.

Kącik do czytania

W aranżacji wnętrza tego domu użyto przede wszystkim świerku norweskiego. Jest to gatunek drewna należący do najtańszych i najłatwiej dostępnych. Jednakże w tym jasnym i gustownie urządzonym mieszkaniu świetnie się ono prezentuje. Stanowi doskonałe tło dla dodatków dekoracyjnych i wyszukanych mebli, co widać na przykładzie tego uroczego kącika do czytania. Zaaranżowany tuż przy oknie, zachęca do tego, aby spędzać w nim wolny czas, podziwiając ogród na zewnątrz. Miękkie poduchy o egzotycznym wzorze świetnie komponują się z odcieniem drewnianych paneli na ścianie.

Domowe biuro

Niewielka przestrzeń została wykreowana na granicy nowej i starej części budynku. Została ona oświetlona dzięki zainstalowanemu na suficie świetlikowi, który gwarantuje stały dostęp naturalnego światła. Jest to wnętrze niewielkie, ale przytulne i używane jest przez właściciela jako domowe biuro. Ceglane ściany pokryte białą farbą udekorowano oryginalnymi plakatami i obrazami, czyniąc to wnętrze przestrzenią silnie spersonalizowaną.

Plan

Aby dokładnie zaprezentować Wam, jak jawi się rozkład pomieszczeń w tym mieszkaniu, prezentujemy szczegółowy szkic projektu. Widać na nim, jak funkcjonalni i logicznie rozmieszczono tutaj pomieszczenia i poszczególne meble.

Przekrój

Choć jest to dom o niewielkiej powierzchni, to właśnie jego ograniczony metraż sprawia, że jest tak czarujący i przytulny. Ten projekt pokazuje, iż nie trzeba dysponować nieograniczoną przestrzenią, aby stworzyć mieszkanie o wnętrzu ciepłym, domowym i stylowym.

Inne przykłady niesamowitych renowacji znajdziecie w naszym magazynie.

Co myślicie o takiej dobudówce?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu