homify 360°: dom w samym środku lasu pod Warszawą

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Coraz więcej z nas ucieka od wielkomiejskiego zgiełku i hałasu, decydując się osiąść na przedmieściach, gdzie bliżej do natury i ciszy. Z tego powodu kupujemy działki na obrzeżach metropolii, pośród łąk i lasów, porzucając wielkomiejski styl życia oraz wielkomiejskie lokum na rzecz wygodnego, przestronnego domu jednorodzinnego.

Dziś z serią homify 360° wybieramy się pod Warszawę, do budynku zaprojektowanego przez architektów z biura Ingarden i Ewý Architekci, którego nietypowa bryła została niejako wymuszona przez gęsto zalesioną działkę, na której ją wzniesiono. Zobaczcie, jak pomimo tego dom ten doskonale wpisuje się w swoje naturalne otoczenie, zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

Widok z zewnątrz

Budynek jednorodzinny usytuowany został na działce gęsto pokrytej drzewami. Pomimo tego naturalnego utrudnienia, architekci zdołali zaprojektować dom o powierzchni 230 metrów kwadratowych w taki sposób, aby nie zakłócał on struktury lasu. Biała bryła budynku miała stanowić swoisty kontrast do leśnego poszycia, wyróżniając się na jego tle. Z tej perspektywy widzimy, iż charakteryzują ją specyficzne zagięcia oraz liczne przeszklenia.

Nietypowa bryła

Choć otynkowana biała elewacji nie jest niczym wyjątkowym i szczególnym, to jednak jej charakterystycznie pozaginane i powysuwane ściany z pewnością takową ją czynią, wyróżniając ją kształtem i formą na tle gęsto rosnących drzew. Te dodatkowe, nietypowo usytuowane elementy, pozwoliły na wytworzenie dodatkowych przestrzeni- balkonu, wejścia z zadaszeniem, ławki czy budy dla psa. Inną charakterystyczną cechą tej elewacji są wielkopowierzchniowe okna, których działanie widoczne będzie zwłaszcza we wnętrzu.

Wejście do domu

Obszar wejścia do domu wyróżnia się na tle białej elewacji, wyznaczono go poprzez użycie drewna. Automatyczna brama garażowa stanowi jedną całość z drzwiami wejściowymi. Charakterystyczne oświetlenie zamontowane w brukowanym podjeździe dodatkowo znaczy obszar wejścia. Dzięki powyginanym elementom fasady zdołano stworzyć nad nim zadaszenie o wyjątkowym kształcie. Z tej perspektywy dostrzec możemy inne części elewacji, czy te dobudowane, czy też te wygięte, czyniące z tego domu bryłę tak oryginalną i wyjątkową.

Kuchnia z jadalnią

Pierwszym pomieszczeniem, które obejrzymy w środku tego domu, to otwarta kuchnia połączona z jadalnią. W pomieszczeniu tym widać dokładnie zamysł projektantów, którzy chcieli stworzyć więź pomiędzy wnętrzem budynku a otaczającym go naturalnym otoczeniem. Dlatego głównym materiałem, który użyto do jego aranżacji, było drewno. Dostrzegamy je nie tylko na podłodze, ale także na blatach i frontach mebli kuchennych. Już tutaj dostrzegamy, jak świetnie na to wnętrze wpływa fakt, iż otwiera się ono na otoczenie poprzez wielkopowierzchniowe okna. Wpuszczają one naturalne światło do środka, pozwalają wnętrzu oddychać, a dodatkowo łączą je z naturą.

Naturalność

Niezwykle ważnym aspektem w procesie projektowania tego wnętrza był wybór materiałów i kolorów. W zgodzie z naturalistycznym podejściem, zdecydowano się na jasne drewno, którego odcień doskonale komponuje się ze stonowaną paletą kolorów, w której utrzymano ściany w tym pomieszczeniu. Dzięki temu jawi się ono przestronnie i jasno. Nie ma tu zbędnych dekoracji, ozdobą samą w sobie jest widok rozpościerający się z okna.

Otwarta przestrzeń

Strefę dzienną, którą stanowi kuchnia, jadalnia i salon, zlokalizowano na otwartej przestrzeni na parterze domu. Na całej jej powierzchni dostrzegamy to samo jasne drewno na podłodze. Także w odniesieniu do ścian widać wyraźne nawiązanie do kształtu fasady budynku- nieregularne linie dominują w tym pomieszczeniu, załamując się w niektórych momentach, tworząc wnęki i zagłębienia o różnorodnych formach.

Obszar pełniący rolę salonu to ciemny zestaw wypoczynkowy i modernistyczny stolik kawowy umieszczony bardzo nisko przy podłodze. Także tutaj dostrzegamy minimalizm dekoracyjny- jedynie gdzieniegdzie wprowadzono eleganckie dodatki, takie jak obraz na ścianie czy stylowe elementy oświetlenia. Z salonu wejść można na taras poprzez wielkopowierzchniowe, przeszklone drzwi.

Meble i dodatki

Wnętrze to umeblowano w sposób minimalistyczny, wyposażając je jedynie w niezbędne meble i dodatki. Wszystkie one mają charakter nowoczesny i funkcjonalny. Dzięki temu pomieszczenie to nabiera niezwykle stylowego charakteru, a dodatkowo jawi się przestronniej i jaśniej. Każdy element tego wnętrza stanowi jego swoistą dekorację, redukując tym samym konieczność dodatkowego zdobienia.

Dwukondygnacyjna pustka

Dzięki temu rozwiązaniu, znajdująca się na parterze strefa dzienna jest dodatkowo otwarta w orientacji pionowej. Tym samym korzysta z naturalnego światła wpadającego przez świetlik umieszczony w dachu budynku. Pustka ta pozwala nam zajrzeć na piętro domu, gdzie znajdują się pomieszczenia prywatne. Szklana balustrada dodatkowo odbija promienie naturalnego światła, potęgując efekt oświetlenia.

Efekt świetlny

Zdjęcie to w fantastyczny sposób ukazuje, jaki niesamowity efekt osiągnąć można dzięki dwukondygnacyjnej pustce. Światło wpadające przez świetlik przebija się przez szklaną balustradę na wyższym poziomie, tworząc na parterze fascynującą grę cieni.

Łazienka

Nowoczesną łazienkę dominuje czerń, dla której kontrast stanowią białe elementy wyposażenia, jak widoczna na zdjęciu wanna. Także tutaj dostrzec można niesamowity efekt, jaki ma na to wnętrze światło wpadające do wnętrza przez wąskie okno. Dzięki tak licznym otworom, każdy powierzchnia domu w naturalny sposób łączy się z otaczającym go naturalnym środowiskiem.

Inny przykład domu zbudowanego na działce w lesie znajdziecie w Katalogu Inspiracji homify 360°: drewniany dom w Józefowie.

Jak Wam się podoba ten dom? Jesteście zwolennikami takiej oryginalnej i wymyślnej fasady?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu