Przed i po: od zrujnowanej stodoły do nowoczesnego domu na wsi

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

W dzisiejszej odsłonie z serią „przed i po” przenosimy się do Trentino we Włoszech, gdzie w samym środku lasu znajduje się zrujnowana stodoła z początków XIX wieku. Biuro architektoniczne z Supercake z Milanu przeistoczyło tę znajdującą się w opłakanym stanie budowlę w budynek mieszkalny, w którym tradycja styka się z nowoczesnością. Kombinację tę osiągnięto poprzez zastosowanie materiałów takich jak żelazo i drewno, nawiązujących do surowców oryginalnie składających się na konstrukcję stodoły. Renowacji poddano zarówno zewnętrzną fasadę, jak i wnętrza budynku. Zobaczcie dokładnie, jak przebiegała przebudowa i jakie rezultaty osiągnięto!

Przed- zaniedbane wnętrze

Projekty,   zaprojektowane przez supercake
supercake

stato di fatto, il fienile originario

supercake

Tak prezentował się budynek w środku przez przystąpieniem do jego renowacji. Nie mogliśmy spodziewać się więcej mając pod uwagę fakt, iż była ta zrujnowana stodoła. Całe wnętrze wymagało gruntowanego remontu, jeżeli miało nadać się do tego, aby w nim zamieszkano. Poza fatalnym stanem, w jakim znajdowało się tutaj wszystko, dostrzec możemy piękną, oryginalną strukturę, ze stropami, belkami na suficie i poddaszem.

Przed- brak okien

Jednym z głównych mankamentów tego wnętrza był całkowity brak okien- powietrze i światło wpadało przez wąskie szczeliny stworzone przez pionowo ułożone kawałki drewna. Wkomponowanie okien w konstrukcję budynku było zatem jednym z głównych wyzwań stojących przed architektami.

Przed- dach

Projekty,   zaprojektowane przez supercake
supercake

stato di fatto, il fienile originario

supercake

Kolejnym bardzo ważnym aspektem, który należało wziąć pod uwagę przy okazji remontu tej stodoły, to jej dach. Widoczne były na nim oznaki zużycia i starości- odpadające dachówki, zniszczony komin, i nieszczelne pokrycie. Patrząc na ten dach można doskonale zorientować się, że budynek ten nie przeszedł żadnego remontu przez bardzo długi czas. Aby przystąpić do odnowienia jego wnętrza, należało najpierw odnowić jego strukturę zewnętrzną, czyniąc ją solidną, trwałą i wytrzymałą.

Po- dom z prawdziwego zdarzenia

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez supercake
supercake

facciata principale

supercake

Pierwsze zdjęcie domu po renowacji ukazuje jego odnowioną fasadę zewnętrzną wykonaną z naturalnego kamienia oraz odremontowany dach z nowych drewnianych elementów. Z tej perspektywy dostrzegamy trzy poziomową strukturę domu- na parterze zlokalizowano przestrzeń dzienną z kuchnią i kominkiem, na pierwszym piętrze część sypialną, oraz poddasze z miejscem do relaksu.

Po- widok z zewnątrz

Projekty, wiejskie Domy zaprojektowane przez supercake
supercake

vista sull'esterno

supercake

Jak widać, budynek ten zachował swój oryginalny charakter- zarówno jego materiały, jak i podstawowa struktura zostały nienaruszone, nadano im jednak nowy i trwały charakter. Bryła domu doskonale wpisuje się w malowniczą górską okolicę, korzystając z jej piękna. Także ogród wyposażono w taki sposób, aby umożliwiał spędzanie czasu na zewnątrz.

Po- wnętrze

Projekty,  Salon zaprojektowane przez supercake
supercake

soggiorno

supercake

Efekty renowacji widoczne są na pierwszy rzut oka- starano się stworzyć wnętrze przytulne, ale jednocześnie jasne i przestronne, czyste i niezagracone. Także wewnętrzne elementy struktury stodoły zostały zachowane- utrzymano charakterystyczny sufit, odnawiając go jedynie. Drewno i żelazo nawiązują do poprzedniego wcielenia tego wnętrza, świetnie się ze sobą komponując. Wyposażenie tego salonu bazuje na prostocie kształtów i stonowanej palecie kolorów.

Po- kuchnia i jadalnia

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez supercake
supercake

sala da pranzo

supercake

Patrząc z tej perspektywy na obszar kuchni i jadalni, możemy podziwiać pomieszczenie urządzone na modłę rustykalną, z dominacją drewna i surowych ścian. Otwarta kuchnia połączona jest z jadalnią za pomocą łukowatego otworu w ścianie, który pozwala na płynne połączenie przestrzeni. Zwłaszcza po lewej stronie dostrzec możemy surowe ściany, które są pozostałością po dawnej stodole. Także drewniane belki na suficie przypominają o oryginalnym charakterze budynku, odpowiadając w jego odnowionej wersji za rustykalny klimat.

Po- kuchnia

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez supercake
supercake

cucina in cemento a vista

supercake

Kuchnię zaaranżowano w perfekcyjnie rustykalnym stylu, utrzymując jej wiejski charakter, ale jednocześnie wyposażając we wszystkie nowoczesne urządzenia i akcesoria. Zdecydowano się utrzymać niektóre z elementów stodoły, widoczne w lewym rogu- odkryte kamienie były wcześniej częścią wieży ciśnień, a współcześnie stanowią rustykalny element dekoracyjny. Drewniane podłogi świetnie komponują się z meblami z materiału, przypominającego surowy beton, tworząc razem spójną i harmonijną całość.

Po- na piętrze

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez supercake
supercake

osservatorio

supercake

Na pierwsze piętro domu dostać można się za pomocą metalowych schodów, przypominających drabinę. Przestrzeń ta jest strefą prywatną, zaaranżowaną w taki sposób, aby można było w niej zaznać spokoju i zrelaksować się. Dzięki świetlikom umieszczonym w skośnym suficie zarówno poddasze, jak i część sypialniana są hojnie oświetlone naturalnym światłem.

Całość domu, zarówno z zewnątrz, jak i w środku, emanuje rustykalnym czarem i stanowi doskonały balans pomiędzy wygodami nowoczesności i estetyką starodawności. Połączenie fragmentów starej stodoły ze współczesnymi elementami wystroju wnętrz zostało osiągnięte w sposób harmonijny i spójny. Jak widać na tym przykładzie, każdy budynek, nawet zrujnowana stodoła, może stać się luksusowym lokum mieszkaniowym!

Więcej inspirujących transformacji znajdziecie w naszym magazynie!

Jak Wam się podoba efekt po przebudowie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu