Przed i po: od zgrozy lat 70-tych do skandynawskiej świeżości

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Już od dziecka uczono nas, aby nie oceniać książki po okładce. Stykaliśmy się z prawdziwością tego powiedzenia patrząc na nasze gwiazdkowe prezenty, smucąc się ich niewielkim rozmiarem, po czym wybuchając nieopisaną radością na temat ich fantastycznej zawartości. Czy to w odniesieniu do prezentów, czy to do ludzi, a także do budynków- stwierdzenie to jest po dziś dzień aktualne i znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach w dorosłym życiu.

Z perspektywy architektury, patrząc na zewnętrzną fasadę budynku ciężko jest ocenić, jak prezentuje się jego wnętrze. W dzisiejszej odsłonie z serii „Przed i po” przeniesiemy się właśnie do takiego domu, znajdującego się w Szkocji, którego część zewnętrzna znajduje się na liście dziedzictwa narodowego. Z pewnością spodziewacie się podobnie historycznego i antycznego wnętrza? Nie możecie się bardziej mylić- zobaczcie sami!

Widok z zewnątrz

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez Brown + Brown Architects
Brown + Brown Architects

South Crown Street Listed Exterior

Brown + Brown Architects

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Aberdeen, wiecie z pewnością, że miasto to znane jest z dwóch rzeczy- ropy i szarych kamiennych budynków. Jako że w jego okolicy wydobywa się szary granit, zostało ono okrzyknięte mianem „granitowego miasta”. Nie jest to zatem niespodzianką, że opisywany przez nas dom to jeden z granitowych budynków parterowych, zbudowanych prawdopodobnie w epoce wiktoriańskiej. Wzniesiony z surowca o silnym i wytrzymałym charakterze, ten typ domów rzadko wymaga strukturalnych renowacji, a jego fasada opiera się negatywnemu wpływowi czasu.

Choć z zewnątrz dom ten prezentuje się godnie i okazale, to jednak jego wnętrze wołało o pomstę do nieba. Urządzone w latach 70-tych poprzedniego stulecia, nie zostało poddane rearanżacji od tego czasu. Wystrój pomieszczeń raził staromodnością i kiczem, a meble i ich rozkład zupełnym brakiem funkcjonalności. Na ratunek przybyli projektanci z biura Brown + Brown Architects!

Przed: staromodny przedpokój

Przedpokój jest pomieszczeniem, w którym witamy gości i które, bez względu na to czy odwiedzili oni nasz dom przedtem czy też nie, wywiera na nich pierwsze wrażenie. Schody zaczynające się już w przedsionku powinny intrygować, skłaniać do rozmyślań, co też znajduje się na ich końcu. W tym przypadku efektu tego z pewnością nie osiągnięto- drewniane schody pokryto zupełnie niemodnym już dywanem o orientalnym wzorze. One same wykonano z drewna sosnowego o żółtawym odcieniu, silnie kontrastującym z bielą ścian. Dekoracje ścienne stanowiły tutaj całkowite nieporozumienie.

Po: odnowione wejście

Trzeba bardzo dokładnie się przyglądać, aby zdać sobie sprawę, że te schody to te same, które widzieliśmy na wcześniejszym zdjęciu. Oszlifowane i odmalowane, schody te prezentują się zgoła inaczej, emanując klasą i elegancją. Odnowiona balustrada stanowi o ich historycznym charakterze. Białe ściany doskonale komponują się z jasnym drewnem stopni, pozwalając metalowym elementom zając centralne miejsce w tej aranżacji.

Przed: zagracona kuchnia

Jest wiele epok w aranżacji wnętrz, o których chcemy zapomnieć- lata 70-te są jedną z nich. Z jakiegoś nieznanego nam powodu, brąz i żółć w różnych odcieniach dominowały wystój wnętrz w tamtym okresie. Drewno używane było w nadmiarze na różnych powierzchniach, a wybierano te o najbardziej paskudnej barwie. Ta kuchnia jest smutnym dowodem na to, jak nieatrakcyjnie urządzano wnętrza w tamtym czasie. Przepełniona, wyposażona w starodawne urządzenia, zagracona licznymi przyborami kuchennymi- kuchnia ta przyprawia nas o mdłości. Rozmieszczenie poszczególnych elementów wyposażenia kuchni nie kieruje się żadną logiką, a nieodpowiednie oświetlenie czyni z tego wnętrza przestrzeń nieprzyjemną i niewygodną do użytkowania.

Po: przestronna i wypełniona światłem

Po remoncie kuchnia ta jest niemal nierozpoznawalna! Teraz mieszkańcy tego domu mogą odetchnąć z ulgą, gdyż serce ich czterech ścian jest przestronne, wypełnione światłem i oddychające! Przestrzeń została tutaj całkowicie zreorganizowana i, w odróżnieniu od swojego poprzedniego wcielenia, cechuje ją logika i wygoda. Otwarta kuchnia łączy się z jadalnią, a wystrój tego wnętrza jest nowoczesny i stylowy. Zgodnie z życzeniami klienta, mieszkanie zaaranżowano w stylu skandynawskim, co świetnie widać w kuchni- białe meble o prostych kształtach, drewniane dodatki i dużo, dużo naturalnego światła!

Po: dominacja bieli

Z tej perspektywy dostrzec możemy jadalnię oraz znajdującą się za nią kuchnię. Także tutaj jasne drewno i meble o prostym kształcie stanowią o sile skandynawskiej estetyki. Choć obszary kuchni i jadalni są od siebie oddzielone blatem kuchennym spełniającym rolę stołu, to jednak biała paleta kolorów, naturalne światło i ten sam rodzaj drewna spajają je w jedną harmonijną całość.

Po prawej stronie widzimy łazienkę, która także wpisuje się w styl skandynawski. Stonowana paleta kolorów, proste materiały wykończeniowe i oszczędność dekoracyjna sprawiają, że jawi się ona klasycznie i elegancko. Choć nie ma zdjęcia prezentującego łazienkę przed renowacją, można sobie tylko wyobrażać, jak przerażająco ona wyglądała.

Przed: staromodny salon

Salon utrzymano w nieatrakcyjnej i staroświeckiej kolorystyce, bazującej na beżach i odcieniu brzoskwiniowym. Dekoracje ścienne rozwieszono bez składu i ładu, co wywołuje niezwykle nieestetyczny efekt. Wnętrze było zagracone i przepełnione niepotrzebnymi przedmiotami, które leżały porozrzucane po całej jego powierzchni. Salon od jadalni oddzielała odrażająca zasłona, która ani nie spełniała dobrze swojej funkcji, ani nie stanowiła atrakcyjnego dodatku dekoracyjnego.

Po: otwarte i nowoczesne wnętrze

Zreorganizowany salon stał się wnętrzem o charakterze nowoczesnym i stylowym. Odnowiono kominek i umieszczono go w dekoracyjnej atrapie z naturalnego kamienia. Wnęki w ścianach wykorzystano na regały na książki, co umożliwiło organizację i uporządkowanie wcześniej zagraconego wnętrza. Teraz salon ten jest oazą elegancji i klasy, wypełniony nowoczesnymi meblami i subtelnymi dodatkami dekoracyjnymi. Brązowo- żółty dywan został usunięty, a w jego miejsce na podłodze postawiono na proste drewniane deski, nawiązujące do drewnianych elementów widocznych w innych częściach domu.

Po: słodkich snów

Oględziny tego wyjątkowego domu kończymy w sypialni, gdzie zdecydowano się zachować niektóre elementy staroświeckiego stylu. Choć pochodzą one z kompletnie innej ery, to jednak świetnie łączą się z nowoczesnym charakterem tego pomieszczenia. Piękny kominek został odnowiony i nadano mu dawną świetność, a tuż przed nim umieszczono niewielki dekoracyjny dywanik. Meble wykonane z drewna orzechowego świetnie komponują się z jasnymi deskami na podłodze oraz śnieżnobiałą bielą ścian i sufitów. Także tutaj naturalne światło ma swobodny dostęp, okraszając wnętrze blaskiem.

Zobaczcie inny przykład świetnego remontu prosto z Wielkiej Brytanii w katalogu Inspiracji Przed i po- apartament w piwnicy w Londynie.

Jak Wam się podoba efekt tej renowacji?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu