Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Elegancki dom z niespodzianką!

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Jeżeli podobają Wam się domy łączące w sobie prostotę i elegancję, zapraszamy do obejrzenia projektu architektów z Coupdeville. Rodzina z okolic Londynu postanowiła odnowić swój dwupiętrowy dom – odmienić go zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Z pomocą przyszli jej zdolni projektanci, dzięki którym budynek przeszedł metamorfozę. Stał się nowoczesny i niezwykle stylowy. Zadbano również, aby odświeżony front budynku pasował do wyglądu okolicy pomimo swojego „unowocześnienia”. W jaki sposób osiągnięto taki efekt? Przekonajmy się.

Widok z ulicy

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Elewacja po remoncie prezentuje się świeżo i na czasie – kontrastując z ceglanymi fasadami sąsiadujących budynków. Dom otynkowano w całości i pomalowano na śnieżnobiało; jego oblicze ożywia i nadaje nowoczesnego akcentu jasne drewno drzwi wraz z ich prostym metalowym uchwytem. Podjazd wybrukowano czerwoną kostką, która konturuje przylegającą bezpośrednio do budynku rabatkę w ciekawym, niecodziennym kształcie. Front domu nie zdradza, że tak naprawdę nie jest on jednym z tradycyjnych jednorodzinnych domów, jakich pełne jest jego sąsiedztwo – o czym się zaraz przekonamy.

Welcome home

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Przedpokoje i halle pogrążone są często w półmroku, przez co nie sprawiają przyjemnego wrażenia. W tym domu rozprawiono się z ciemnością, instalując obok drzwi szklany panel, który wpuszcza do środka dużo światła. Pomieszczenie w całości utrzymano w bieli: przełamującymi ją akcentami są jedynie drewniane drzwi i podłoga. Na ścianach zamontowano eleganckie kinkiety, które rozjaśniają przedpokój ciepłym światłem. Minimalizm tego wnętrza tchnie świeżością i przytulnością, zapraszając w dalsze części domu.

Przestrzeń dzienna

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

W tylnej części domu znajduje się przestrzeń dzienna: salon połączony z kuchnią i jadalnią. Widok na starannie zadbany, urokliwy ogród zapewniają wielkie – od podłogi aż po sufit – okna. Dzięki takiemu rozwiązaniu granica między wnętrzem a tym, co na zewnątrz, jest właściwie niedostrzegalna. Otrzymujemy w ten sposób poczucie niesamowitej przestronności. Przestrzeń dzienna ma w sobie duży potencjał i umożliwia właścicielom organizowanie przyjęć dla naprawdę pokaźnej grupy osób.

Kuchnia

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Wyspa kuchenna łączy się prostopadle z czarnym stołem, który kontrastuje z białym blatem wyspy. Paleta barw zastosowana w tym pomieszczeniu jest monochromatyczna. Biel i czerń grają tu ze sobą; pomimo obecności jedynie dwóch kolorów nie ma mowy o nudzie. Sufit wysadzono oświetleniem punktowym, które równomiernie rozprowadza światło po całej powierzchni kuchni i ułatwia tym samym przygotowywanie i spożywanie jedzenia. Dużą ozdobą są tu prostokątne okna znajdujące się tuż nad blatem – swoim kształtem przypomina ono czarną szafkę.

Czas dla rodziny

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

W salonie pojawia się więcej koloru. Znajdują się tu dwie wielkie niebieskie sofy – ustawione naprzeciwko siebie, a nie skierowane w stronę ekranu telewizora. Takie ustawienie mebli zachęca do interakcji między członkami rodziny, do rozmowy i wspólnej zabawy – w miejsce oglądania telewizji… Zdjęcie uchwyciło symetrię panującą w tej części salonu. Kolorowymi akcentami są grzbiety książek wypełniających prostokątne półki oraz ciekawe popiersia ustawione na szafce. Można się tu zrelaksować, słuchając muzyki albo czytając.

Salonik

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

W drugim salonie znalazło się miejsce dla większej dawki koloru. Wnętrze prezentuje się jako eklektyczne. Podłogę pokryto tu wielkim, niezwykle ozdobnym dywanem. Odnajdujemy tu kominek, nad którym zawieszono lustro w ozdobnej złotej ramie. Meble w postaci sofy, fotela z podnóżkiem i pufy wydają się nowoczesne. Wyrazistym akcentem okazuje się abażur lampy w mocnym odcieniu żółci – rzecz drobna, a przykuwająca uwagę. W tak oryginalnie urządzonym pokoju przyjemnie jest odciąć się od świata zewnętrznego i oddać przyjemnościom.

Główna sypialnia

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Na piętrze znajduje się główna sypialnia, dwa mniejsze pokoje oraz łazienka. Z okien głównej sypialni podziwiać można ogród. Jej ściany pomalowano na beżowo. Łóżko ustawiono na niebieskim dywanie, którego wyrazista barwa znacząco ożywia wnętrze. Na parapecie i obok drewnianej szafy ustawiono interesujące rzeźby, nadające pomieszczeniu indywidualnego charakteru. Sypialnia jest przestronna i można z niej wyjść bezpośrednio na obszerny taras – orzeźwić się z rana świeżym powietrzem.

Łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Sposobem na to, żeby łazienka zbyt szybko nam się nie znudziła i żebyśmy nie tracili pieniędzy na kolejne jej transformacje, jest postawienie na jasne, neutralne kolory, które uczynią to miejsce ponadczasowym. W domu na Burghley Avenue tak właśnie zrobiono. Duża, prostokątna glazura ścian jest tej samej barwy co kwadratowe kafelki na podłodze. Jedną ze ścian w całości przesłania lustro, powiększając optycznie to niewielkich rozmiarów pomieszczenie. Uwagę przyciągają eleganckie misy umywalek oraz wanna w niecodziennym, intrygującym kształcie.

Widok z ogrodu

Projekty,   zaprojektowane przez Coupdeville
Coupdeville

Burghley Avenue

Coupdeville

Oglądając dom z perspektywy ogrodu, zauważyć można, jak ważne dla właścicieli było harmoniczne połączenie budynku z terenem zielonym, obszarem przejściowym między którymi jest obszerny taras. Łatwo wyobrazić sobie, jak w ciepłe wiosenne lub letnie dni dom otwierany jest na ogród, a na tarasie spędzane są miłe chwile w gronie rodziny lub przyjaciół. Bryła budynku prezentuje się niezwykle ciekawie i nowocześnie. Tył domu całkowicie odróżnia go od sąsiadującej z nim zabudowy.

Inne ciekawe projekty domów w Londynie znajdziecie w naszych wcześniejszych artykułach: odremontowany dom w południowym Londynie oraz dom z książek w Londynie.

Co sądzicie o tym eleganckim domu w Londynie? Podoba się Wam angielski styl?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu