homify 360°: niedrogi dom w Bawarii

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Wielu osobom w marzeniach o własnym domu przeszkadza ograniczony budżet. W dzisiejszym homify 360° pokażemy, jak z finansowymi przeszkodami poradziła sobie młoda rodzina z niemieckiej Bawarii.

Zatrudniła ona doświadczonego architekta, Victora Filimonova, który podjął się zaprojektowania domu niedrogiego w kosztach. Właściciele pomagali własnymi siłami w budowie i w późniejszym wykańczaniu wnętrz. Zrezygnowano ze strychu i piwnicy, co jeszcze bardziej obniżyło koszty.

Widok z ogrodu

Kiedy patrzymy na niego z ogrodu, widzimy, że mamy do czynienia z nowoczesnym domem. Bryła w formie sześcianu, płaski dach, prostokątne okna – elementy te składają się na modernistyczny szyk tego projektu. Biały tynk ładnie komponuje się z drewnianym okryciem przylegającego do budynku garażu. Zastosowanie naturalnych materiałów sprawia, że pomimo nowoczesnego charakteru dom świetnie wpasowuje się w swoje otoczenie.

Rozwaga i ekonomiczność

Dzięki oszczędnościom poczynionym na piwnicy i strychu środków starczyło na przeszklenia ścian na parterze oraz zastosowanie różnych ekologicznych, energooszczędnych rozwiązań. Wielkie okna zapewniają dużo światła dziennego, dzięki czemu ograniczyć można sztuczne doświetlanie pomieszczeń, a tym samym zużycie energii. Sprawiają także, że przestrzeń wnętrza nie jest ograniczona, a ogród zdaje się wchodzić do środka. Otoczenie domu utrzymane jest schludnie i minimalistycznie: na pierwszym planie znajduje się krótko przystrzyżona trawa.

Widok od podjazdu

Z tej perspektywy bryła domu wygląda naprawdę ciekawie. Dwoistość elewacji, nakładanie się na siebie dwóch płaszczyzn: białej i ciemnej – tworzą nowoczesny efekt. Drzwi garażu wtapiają się zupełnie w tło. Podejście i podjazd wyłożono eleganckim kamiennym brukiem. 

Jeśli marzycie o niesamowitym garażu, nasz artykuł z pewnością Was zainspiruje: Garaże nie z tej ziemi.

A może chcielibyście przeobrazić swój garaż w odlotowy loft? Zerknijcie zatem tutaj: Przed i po: transformacja garażu w loft.

Wejście

Od samego progu wita nas dużo światła i przestrzeni. Parter jest wysoki i ta przestronność robi wrażenie. Sufit i ściany pomalowano na biało, a zagwarantowaną przez to jasność wzmocniono drewnianą podłogą. Dzięki minimalizmowi i ogólnemu wyważeniu wnętrze to zyskało ponadczasową elegancję – nic tu nie wyjdzie z mody ani się szybko nie znudzi. Nie trzeba będzie zatem wydawać pieniędzy na remont czy rearanżację!

Minimalizm podstawą

To zdjęcie udowadnia, jak efektowny może być minimalizm. Nowoczesny kominek wbudowano w ścianę. Zapewnia on opartemu na otwartym planie salonowi ciepło i przytulne, ciepłe światło ognia. Drewno na opał przechowywane jest w rustykalnym koszyku ustawionym tuż przy kominku. W ten sposób uratowano ściany przed zakryciem półkami lub szafkami. Rozwiązanie to jest bardzo oryginalne i robi duże wrażenie, stając się wielką ozdobą wnętrza.

Schody i hall

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez Viktor Filimonow Architekt in München
Viktor Filimonow Architekt in München

Eingestellter Treppenkörper als Zonierung

Viktor Filimonow Architekt in München

W głębi korytarza widać fragment kuchni, w której centralne miejsce zajmuje nowoczesna wyspa. Na piętro prowadzą schody, w których zrezygnowano z balustrady na rzecz prostej, gładkiej ściany, wzmacniającej minimalizm wnętrza. Takie rozwiązanie już na parterze wydziela zlokalizowaną na piętrze strefę prywatną – odgranicza ją od dziennej, ogólnej przestrzeni. Uwagę zwraca stonowana paleta kolorów, składająca się z bieli i beżów – które emanują spokojem, wzmacnianym przez żółte, ciepłe oświetlenie.

Wielofunkcyjność

Na piętrze znajdują się między innymi sypialnia, łazienka i miejsce do pracy. Dążąc do jak największej funkcjonalności, postawiono na wielofunkcyjny, kompleksowy zestaw meblowy. Aby zachować jak najwięcej przestrzeni, zdecydowano się na zrobienie takiego zestawu na zamówienie. Drewniane schodki prowadzą na antresolkę, która stanowi zarówno kącik sypialniany, jak i swoisty schowek. Takie rozwiązanie świetnie wyzyskuje przestrzeń, którą zapewnia duża wysokość pomieszczenia – nie zabierając niepotrzebnie miejsca na dole.

Kącik pracy

Biurko ustawiono tuż pod oknem, aby jak najlepiej wykorzystać światło dzienne. Blat jest integralną częścią funkcjonalnego, robionego na zamówienie zestawu – wykonanego z ładnego, jasnego drewna, którego kolor harmonizuje z podłogą i ścianami. Wygląda to spójnie i interesująco. Nie znajdziemy tu właściwie żadnych dekoracji; nacisk położony jest na prostotę, schludność i brak zadęcia. Wnętrze i bez dodatkowych ozdób prezentuje się bardzo przyjemnie i ma w sobie dużo świeżości.

Strefa wygody

Minimalizm nie musi być surowy i nieprzyjazny. Dowód na to widać na zdjęciu. Piętrowe łóżko, stanowiące część znanego już nam zestawu meblowego, wyścielone zostało puchatym, mięciutkim kocem. Z wielkiego okna z dołu dociera tu dużo światła, co daje tej antresolce efekt „niebiańskości”. Znalazło się tu miejsce na praktyczne półki zintegrowane z ramą łóżka i całym meblowym setem. Nad snem domowników czuwa natomiast mały, biały jak wszystko tu króliczek. Minimalistycznie, a mimo to przytulnie!

Co sądzicie o tym niedrogim domu w Bawarii?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu