​homify 360°: drewniany dom w Józefowie

Martyna Wieczorek Martyna Wieczorek
Loading admin actions …

Dziś z serią homify 360° wybierzemy się do domu usytuowanego w podwarszawskim lesie, który został zaprojektowany przez architektów z pracowni Anonimowi Architekci. Dom ten jest własnością architektki Małgorzaty Sadowskiej i malarza Marka Sobczyka. Z zewnątrz budynek okrywają deski w ciemnym, naturalnym kolorze, które dodatkowo sprawiają, że dom ten świetnie wpasowuje się w naturalny, leśny krajobraz działki. Wnętrze jest dużo bardziej surowe – beton, żywica epoksydowa i duże przeszklenia stanowią tło dla minimalistycznego wystroju oraz oryginalnych mebli projektu właścicieli.

Dom z tarasem składa się  z dwóch poziomów. Na jego parterze znajduje się duża pracownia artystyczna i pokój gościnny z łazienką, na piętrze zaś jedna duża przestrzeń mieszkalna połączona z częścią do pracy. Cały projekt i wszystkie zawarte w nim rozwiązania są zindywidualizowane i specjalnie dopasowane do specyficznych potrzeb mieszkającej w nim rodziny. Prezentowane wnętrze cieszy się także dużym dopływem naturalnego światła słonecznego jak i przepięknymi, zaokiennymi widokami.

​Wyjątkowa działka

Powierzchnia prezentowanej działki, wynosząca blisko 1700 m2, to zgodnie z Miejscowym Planem Zagospodarowania las z prawami do zabudowy. Oznacza to, że od właścicieli terenu wymagane jest pozostawienie 80% powierzchni biologicznie czynnej, w związku z czym część, którą można wykorzystać na zabudowę jest ograniczona. Mimo to, widoczna na zdjęciu bryła jest dość duża, jej całkowita powierzchnia wynosi 370 m2.  Intencją architektów było dopasowanie elewacji domu do naturalnego środowiska i tym samym wtopienie budynku w istniejący krajobraz.

​Nowoczesny dom w lesie

Leśna aura oraz tradycyjne drewniane budownictwo linii otwockiej podpowiedziały wybór drewna jako materiału, z którego wykonana jest elewacja przedstawionego domu. Architekci zdecydowali się na drewno modrzewiowe. Deski, których użyto są dosyć długie, niełączone i zajmują całą wysokość domu, każda z nich ma jednak różną szerokość. Dla uzyskania bardziej dynamicznej fasady, wszystkie montowane są na zakładkę. Pod deskami znajduje się przerwa wentylacyjna, materiał ocieplający i ściana konstrukcyjna. Drewno konserwowane jest metodą olejowania.

​Wnętrza

Ilość materiałów, których użyto do stworzenia tego wnętrza jest ograniczona ze względów estetycznych jak i łatwości wykonania. Wszystkie elementy betonowe ścian są tynkowane i wykonane z muru SILKI, natomiast nadproża i słupy zostawiono jako żelbetowe. Podłogi zrobiono z żywicy epoksydowej, a sufity i schody z wylewanego, surowego żelbetu. W związku z przeniesieniem funkcji dziennych na piętro, domownicy często korzystają ze znajdującego się tam tarasu. Rodzina ta lubi bowiem spędzać czas relaksując się w otoczeniu lasu i drzew.

​Salon

Trudno nazwać jest styl, w którym utrzymany jest powyższy salon. Jego bazę stanowią minimalistyczne, białe ściany i surowe, betonowe elementy. Charakter tworzą natomiast książki i oryginalne meble, z których każdy jest wyjątkowy i posiada swój własny, niepowtarzalny styl. Architekci wyszli z założenie, że wnętrze to powinno wyrażać zainteresowania i osobowość jego mieszkańców miast identyfikować się z konkretnym stylem aranżacji wnętrz.

​Pracownia artystyczna

Na piętrze domu mieści się duża pracownia artystyczna wraz z magazynem. Postanowiono urządzić ją właśnie tam ze względu na więcej dostępnego miejsca, piękne widoki i znacznie lepsze oświetlenie od góry domu. Pracownia nie jest nadbudowana, a dodatkowo posiada duży świetlik na górze, który umożliwia dopływ naturalnego, słonecznego światła.

​Sypialnia

Prezentowany dom w Józefowie jest nietypowy, bo przeznaczony tylko dla dwóch osób, dla których jednocześnie jest on też miejscem pracy. A ponieważ właściciele są miłośnikami wnętrz przestronnych i otwartych, postanowiono nie wydzielać w nim dużej liczby pomieszczeń. Jednym z osobnych pokoi jest sypialnia. Podobnie jak salon sypialnia jest bardzo oszczędna w formie i zawiera tylko niezbędne meble i przedmioty wzbogacone o kilka oryginalnych akcentów jak wiszący na ścianie obraz.

​Okna

W całym domu zaprojektowano dużo, różnej wielkości okien, umieszczonych na różnych wysokościach. Architekci pragnęli, aby zewnętrzny krajobraz mógł być podziwiany przez lokatorów z interesującej perspektywy. Właściwie każde okno jest inne. Niektóre z nich mają bardzo pokaźne rozmiary, chciano w ten sposób uzyskać efekt, w którym otoczenie niejako wchodzi do wnętrza domu:

Polecamy więcej interesujących katalogów z serii homify 360°:

homify360°: dom w dawnej suszarni nasion pod Poznaniem

homify360°: ekologiczny dom w Hessen

Jak podoba Wam się projekt tego nowoczesnego domu w centrum lasu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu