Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: od babcinego mieszkania do nowoczesnego apartamentu

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Niektóre mieszkania, zwłaszcza te urządzane w latach 50-tych i 60-tych, często zachowują swój staromodny charakter, a ich wnętrza nie ulegają transformacji wraz z duchem czasu. Zarówno ich rozkład, jak i wystrój cechuje staroświecki charakter, niefunkcjonalność i nieprzystosowanie do wymagań nowoczesnego i dynamicznego stylu życia. Takie właśnie było mieszkanie w Portugalii, którego metamorfozie przyjrzymy się dzisiaj.

Pomimo panującego w nim muzealnego klimatu, jak i niepraktycznym rozwiązaniom rodem z połowy minionego stulecia, mieszkanie to było zamieszkane, choć jego rezydenci nie przejawiali specjalnej radości z tego powodu. Dlatego też zdecydowali się na zaangażowanie profesjonalnych architektów z biura projektowego Atelier da Calçada, których zadaniem było nadanie temu wnętrzu zupełnie innego, nowoczesnego i stylowego charakteru.

Zobaczcie, jak im się to udało!

Przed: ponury i zimny salon

Pomieszczenie to prezentowało się dokładnie tak, jak to widać na zdjęciu- było ponure, nieprzyjemne i zaniedbane. Na ścianach i na suficie dostrzec można zarastającą rogi pleśń, tapeta odrywała się w wielu miejscach, a staromodne okna były nieszczelne i wpuszczały do środka zimno. Potrzebny był tutaj natychmiastowy remont!

Po: wygodny i przytulny pokój

Pierwszym elementem tego pomieszczenia, który wymieniono, były drewniane okna, znajdujące się w złym stanie i przepuszczające powietrze. Nowe przypominały te, które poddano wymianie, jednak pozbyto się poziomych listw, pozwalając na swobodniejszy dostęp naturalnego światła. Nie tylko wizualnie prezentowały się one lepiej, ale także zapewniały lepszą izolację i ochronę przed hałasem z zewnątrz.

Drewnianą podłogę zachowano, poddając ją jednak kompletnemu cyklinowaniu i następnie polerując ją na wysoki połysk. Sprawia ona, że wnętrze automatycznie wydaje się być bardziej gościnne i cieplejsze. Ze ścian zdarto tapetę i pomalowano je na neutralną biel, czyniąc z tego wnętrza przestrzeń, w której z pewnością można się świetnie zrelaksować!

Weranda

Z salonu wyjść można na niewielką werandę, której oryginalny charakter starano się zachować. Odmalowano jedynie ściany i framugi okien, co wprowadziło do niej świeży klimat. Komoda oraz stołek, umieszczone na jednym z jej końców, służą nie tylko jako miejsce do przechowywania, ale także na chwilkę odpoczynku w promieniach popołudniowego słońca. Dzięki wytarciom na meblach, nabierają one charakteru shabby chic.

Przed: staromodna kuchnia

Projekty,   zaprojektowane przez Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Cozinha – Antes

Atelier da Calçada

Meble kuchenne, ich rozmieszczenie, dominująca kolorystyka i dekoracje- wszystko to zdaje się w tej kuchni być staromodne i nieciekawe. Ta niewielka przestrzeń wydaje się zagracona, przepełniona i niezwykle niefunkcjonalna. Rażą zwłaszcza duże biało-czarne kafle na posadzce oraz nawarstwione firanki na oknach.

Po: wnętrze modne i praktyczne

Dopiero zdjęcie efektu po pokazuje, jak funkcjonalnie i stylowo zaaranżować można tak małą przestrzeń! Zupełnie zmieniono rozkład mebli, ustawiając je wzdłuż i dzięki temu dopasowując do kształtu pomieszczenia. Sprawia to, że powstaje w nim więcej miejsca, a użytkowanie kuchni staje się wygodniejsze. Białe, połyskliwe meble kuchenne dodatkowo grają naturalnym światłem, rozjaśniając to małe wnętrze. Sterylną biel przełamuje posadzka w kolorze ceglanym, stanowiąc ciekawe urozmaicenie na tej przestrzeni.

Nową kuchnię wyposażono w najnowocześniejsze sprzęty, a wykończono ją przy użyciu marmury- widzimy go na blatach oraz na ścianie pomiędzy szafkami. Sprawia to, że jawi się ona jeszcze bardziej elegancko i wyrafinowanie.

Przed: łazienka w stanie kompletnej degradacji

Projekty,   zaprojektowane przez Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Instalação sanitária social – Antes

Atelier da Calçada

Łazienka była tym pomieszczeniem w mieszkaniu, które charakteryzował najbardziej opłakany i żałosny stan. Zarówno ceramika, jak i armatura łazienkowa były tu przestarzałe i nie funkcjonowały dobrze. Na ścianach i na posadzce widoczne były zacieki, a okno łazienkowe przypominało to z więzienia. Całość była naprawdę odrażająca!

Po: całkowita przemiana

Po renowacji pomieszczenie to jawi się w zupełnie innym świetle- ściany i posadzkę pokryto mozaiką ze szkła ceramicznego o przyjemnym oliwkowym odcieniu. Materiał ten odbija promienie naturalnego światła wpadającego do środka przez nowe okno. Umywalka o nowoczesnym designie wisi na szklanej ścianie, która dodaje wnętrzu dodatkowego wymiaru. Prysznic umieszczono w suficie, co pozwala zaoszczędzić miejsca na tej niewielkiej przestrzeni.

Przed: staroświecka łazienka z wanną

Projekty,   zaprojektowane przez Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Instalação sanitária – Antes

Atelier da Calçada

W mieszkaniu tym znajdowała się jeszcze jedna łazienka, tym razem z wanną. Wnętrze to odstraszało jednak, gdyż jego ściany pokryto kafelkami o krzykliwym i wulgarnym wzorze. W takim pomieszczeniu z pewnością zapomnieć można było o relaksie w czasie błogiej kąpieli.

Po: nowocześnie i komfortowo

Wnętrze tej odnowionej łazienki pokryto cementem o ciekawym zielonkawym zabarwieniu. W połączeniu z białymi meblami łazienkowymi oraz takową ceramiką, pomieszczenie to jawi się świeżo, ale także wyjątkowo nowocześnie. Wannę oddzielono szklanymi drzwiami, uniemożliwiającymi zalanie posadzki wodą. Wielkopowierzchniowe lustro dodatkowo pogłębia przestrzeń i odbija refleksy naturalnego i sztucznego światła.

Przed: ciasna garderoba

Projekty,   zaprojektowane przez Atelier da Calçada
Atelier da Calçada

Closet – Antes

Atelier da Calçada

Przestrzeń pomiędzy sypialnią a łazienką to korytarz, którego integralną część stanowiła niewielka garderoba. Jej niewielki rozmiar nie odpowiadał potrzebom mieszkańców tego apartamentu, dlatego zdecydowano się go zmienić.

Po: wymarzona szafa

Po transformacji garderoba ta jawi się jako przestrzeń obszerna i pojemna, która zadowoli każdego miłośnika mody. Stworzono liczne miejsca do przechowywania w postaci szuflad i półek, a całość utrzymano w dominującej bieli z pomarańczowymi akcentami. Drewniana podłoga przypomina o poprzednim charakterze wnętrza, a stołek na trójkątnych nogach wprowadza rustykalny czar.

Inny przykład renowacji prosto z Portugalii znajdziecie w Katalogach Inspiracji Przed i po: portugalska casaPrzed i po: najlepsza renowacja 2014 roku!

Jak Wam się podoba efekt po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu