Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Google- nowa kwatera główna w Kalifornii

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Gigant internetowy Google już nie raz zaskakiwał świat nietypowymi siedzibami swoich oddziałów- czy to farmą w Danii czy też cała przecznicą w Nowym Jorku. Tym razem nadszedł czas na nowy projekt kwatery głównej, która mieścić się będzie w Mountain View w Kalifornii. Zakłada on stworzenie od podstaw nowoczesnego i tętniącego energią miasta, które stanie się nie tylko nowym domem dla najbardziej innowacyjnej firmy świata, ale także miejscem naturalnie przyciągającym najbardziej kreatywne umysły ze wszystkich zakątków globu.

Ten ambitny projekt z pewnością nie zaskoczy tych, którzy znają możliwości Google z poprzednich projektów ich biur. Od lat gigant ten znany jest z tego, że zajmuje biura będące jednymi z najbardziej nowatorskich obiektów architektonicznych świata. Pomimo tego, za każdym razem Google zaskakuje, wybierając projekty, które przenoszą znaczenie siedziby firmy na zupełnie nowy poziom.

Przyjrzyjcie się z nami projektowi siedziby głównej Googla, która powstanie w Kalifornii!

Połączenie architektury i natury

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Projekt zakłada połączenie naturalnego środowiska z nowoczesną architekturą, tworząc dynamiczną i tętniącą życiem przestrzeń. Zielone tereny i budynki biurowe o pokaźnych rozmiarach egzystować będą obok siebie, tworząc miejsce o charakterze ekspansywnym, ale samowystarczalnym. Choć design tej przestrzeni jest z pewnością dość ekskluzywny, to jednak nie będzie ona miała charakteru zamkniętego- ktokolwiek nabierze ochoty na jogging, piknik czy spacer po przestrzeni tego miasta, będzie tu mile widziany!

Dolina Krzemowa

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Google posiada już swoje biura w tej okolicy- projekt zakłada jednak powiększenie powierzchni, na której się one znajdują. Mountain View zostało wybrane przez Google jako miejsce idealne na kwaterę główną piętnaście lat temu- region ten zachwyca piękną przyrodą, bliskością świetnych uniwersytetów, środowiskiem przyjaznym rodzinie, a także tym, iż jest on częścią słynnej Doliny Krzemowej. Projekt ten stanowić ma formę podziękowania dla społeczności, która gościła Google przez tak długi czasu.

Innowacyjne rozwiązania klimatyczne

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Zamiast ciężkiej konstrukcji z betonu Google zdecydował się na projekt zakładający stworzenie budynków o lekkiej i elastycznej konstrukcji opartej na przeźroczystych elementach, które można łatwo przesuwać, zmieniając strukturę bryły.

Przez pokaźne transparentne zadaszenie do wnętrza wpada dużo naturalnego światła i świeżego powietrza, tworząc nie tylko przyjemną atmosferę do pracy, ale także rozwiązując problemy klimatyczne- struktura ta odznacza się niezwykłymi właściwościami izolacyjnymi, pozwalającymi na kontrolowanie temperatury.

Płynne granice

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Transparentne elementy składają się na konstrukcję okalającą całość powierzchni, tworząc wnętrze, które jawi się bardziej niczym park. Płynne granice pomiędzy architekturą a otaczającą ją naturą to właśnie efekt, który Google chciał osiągnąć tym projektem. Ścieżki rowerowe, zielone trawniki, kafejki na otwartym powietrzu oraz oczywiście biura składają się na tę przestrzeń, uwydaczniającą piękno natury, ale i ingerencji człowieka.

Ochrona środowiska

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Jednym z priorytetów tego projektu nowej siedziby głównej Google jest ochrona środowiska naturalnego. Przestrzeń ta ma być jak najbardziej przyjazna naturalnemu środowisku, chronić je, ale także wspierać jego rozwój. Liczne ogrody warzywne i ziołowe, źródła wody, a także specjalnie chronione obszary dla lokalnego ptactwa- wszystko to włączone zostało w tej ambitny projekt.

Współpraca z lokalną społecznością

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Społeczność lokalna, i to nie tylko ta bezpośrednio związana z firmą Google, była ważnym aspektem branym pod uwagę w procesie kreacji tego projektu. Google chciał włączyć mieszkańców okolicy nie tylko w sam projekt, ale także w podział korzyści z niego płynących. Z tego powodu w planie jest wiele ścieżek rowerowych, obszarów rekreacyjnych, a także sklepów i restauracji, których otwarcie zapewni nowe miejsca pracy i napływ kapitału.

Powstające osiedle

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Kwatera główna Google ma być nazywana osiedlem, a nie fortecą- oznacza to, iż planowane przestrzenie będą dostępne nie tylko dla pracowników firmy, ale także dla każdego, kto będzie chciał z nich korzystać. Ma to być przyjazne osiedle, tętniące życiem i pozytywną energią, które naturalnie przyciągać będzie ludzi i rozwinie się przy ich czynnym zaangażowaniu.

Twórcy projektu

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Skupmy się na chwilę na osobach, które są odpowiedzialne za ten projekt. Są nimi Thomas Heatherwick, prominentny brytyjski architekt, oraz Bjarke Ingels, architekt z Danii. Ten pierwszy został wybrany z powodu swojego doświadczenia w kreowaniu obiektów na dużą skalę, które łączą w sobie pokaźny rozmiar i piękno, a ten drugi z uwagi na podejście do projektowania i konstruowania biorące silnie pod uwagę społeczność lokalną.

Kreatywne i stymulujące środowisko

Projekty,   zaprojektowane przez Heatherwick
Heatherwick

Google's new Californian HQ – Mountain View – Heatherwick + Bjarke Ingels Group

Heatherwick

Kreatywność napędza kreatywność, więc oczywiste było, iż jedna z najbardziej kreatywnych marek na świecie swoją kwaterę główną musi mieć w miejscu zaprojektowanym w sposób kreatywny i z polotem. Biura Google znane są z tego, że biorą potrzeby pracowników pod uwagę, tworząc dla nich odpowiednio wygodne i innowacyjne przestrzenie. Nie inaczej jest z tym projektem, choć musimy przyznać, iż przerasta on jakiekolwiek najśmielsze oczekiwania!
Sprawdźcie, jak pracuje się w siedzibie Google w Londynie: Siedziba Google w Londynie.

Co myślicie o tym projekcie? Podoba Wam się efekt transparentności?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu