homify 360°: drewniany dom we Francji

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Nazywany „St. Tropez Atlantyku” nadmorski kurort Cap Ferret znajdujący się na krańcu półwyspu Lège-Cap-Ferret w Grionde to wspaniałe miejsce na odpoczynek na łonie natury. W tym delikatnym, unikalnym ekosystemie krainy Gaskonii znajduje się ciekawy projekt, który będziemy mieli okazję za chwilę obejrzeć.

Atelier 317c, a więc Dorothée Sola Lefort wraz z Julienem Solą, zrealizowało projekt obejmujący dwa domki z drewna. W sercu tej malowniczej okolicy, na dwuhektarowym terenie, pewien pisarz wraz ze swą rodziną odnalazł miejsce, w którym może zarówno odpocząć, jak i oddać się swojej pracy – projektanci postarali się, żeby domek to wszystko ułatwił i uprzyjemnił.

Urok chatki

Główną ideą projektu było zapewnienie całej rodzinie i każdemu jej członkowi z osobna miejsca dla odpoczynku. Musiał się tu znaleźć na przykład„kącik pracy”, gdzie tata mógłby w spokoju pisać. 

Tak uroczo ukryty wśród drzew i zarośli domek wykonany jest z drewna pomalowanego na czarno, co nadaje mu nowoczesnego charakteru. Jego weranda wychodzi wprost na zieleń ogrodu – jest się tu tak blisko przyrody, jak to tylko możliwe.

Parter

Na parterze znajduje się pokój dzienny połączony z jadalnią i kuchnią. Duże okna zapewniają dużo światła oraz widok na ogród. Ważna była optymalizacja przestrzeni, dlatego postawiono na otwartą przestrzeń i zrezygnowano z ograniczających miejsce podziałów. Urządzenie wnętrza jest minimalistyczne, niczym nieprzeładowane. Dominuje tu – jak na chatkę przystało – drewno. Akcenty takie jak pomarańczowa sofa sprawiają, że jest tu nowocześnie, oraz odróżniają budynek od całej rzeszy letniskowych domków urządzanych na jedną modłę.

Urocza kuchnia

Cała w drewnie, z którego wykonane są szafki, ściany i sufit, malutka kuchnia ma w sobie dużo wdzięku. Pomimo swych niewielkich rozmiarów, zmieściła w sobie wszystko, co w kuchni potrzebne: lodówkę, piekarnik, zlew. Urządzono ja naprawdę funkcjonalnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szybko i sprawnie przyrządzić w niej posiłek dla całej rodziny, wygłodniałej po dniu spędzonym na świeżym powietrzu.

Pokój dziecięcy

W końcu korytarza znajduje się pokój przeznaczony dla najmłodszych członków rodziny. Prowadzące do niego drewniane drzwi są przesuwane – to rozwiązanie pozwala oszczędzić cenną przestrzeń. W suficie zamontowano zawsze dobrze sprawdzające się oświetlenie punktowe. Drewniane ściany posłużyły za regał, gwarantując dużo miejsca do przechowywania.

Łazienka za przepierzeniem

Jedno z niewielu w tym domku podziałów przestrzeni zastosowano w głównej sypialni, żeby wydzielić w niej małą wewnętrzną łazienkę. Przepierzenie jest tu wielofunkcyjne, służy za półki; zamontowano w nim umywalkę, zawieszono lustro. Rozwiązanie funkcjonalne, wygodne i estetyczne; dobrze sprawdza się na tak małej powierzchni. Ścianka nie dosięga sufitu, dzięki czemu nie blokuje dopływu światła dziennego.

Domek rodziców

Patrzymy teraz na drugi domek, do którego wstęp mają tylko rodzice. Prezentuje się on z tej perspektywy naprawdę sielsko i urokliwie. Podobnie jak poprzedni budynek, ten również posiada przeszklone szyby i drewnianą konstrukcję pokrytą czarną bejcą. Domek rodziców dysponuje większą powierzchnią niż ten przeznaczony głównie dla dzieci. Jego otoczenie to typowa dla okolicy roślinność; w oczy rzucają się bujne paprocie nadające ogrodowi leśnego, dzikiego charakteru.

Wokół kominka

Centralnym punktem tego pełnego uroku i wygody salonu jest kominek wykonany z tego samego materiału co podłoga, dzięki czemu sprawia wrażenie, jakby był jej spiętrzeniem. Wokół kominka ustawiono wygodne, skórzane fotele, których kolor świetnie współgra z drewnianą oprawą pomieszczenia i ustawionym przed nim stoliczkiem. Drewniana ściana posłużyła tu za regał. Pokój jest dobrze doświetlony dzięki oknom wychodzącym na zewnątrz, jak i świetlikowi łączącym go z sąsiednim pomieszczeniem.

Pokój rozrywek

W domku wygospodarowano miejsce na pokój telewizyjny połączony z biblioteczką. Jest on bardzo przytulny i funkcjonalny. Możemy tu obejrzeć film, pogrążyć się w lekturze albo całą rodziną pograć w gry planszowe. Regały, mieszczące w sobie książki i telewizor, wtapiają się w tło. Tutaj także króluje niepodzielnie drewno. Wygodna różowa sofa zapewnia miejsce dla wszystkich członków rodziny.

Gabinet

Trudno wyobrazić sobie przyjemniejsze miejsce do pracy. Biurko ustawiono naprzeciwko przeszklonej ściany, skąd rozciąga się zachwycający widok na zieleń ogrodu. Wyposażenie pomieszczenia zredukowano do minimum: znajduje się tu proste biurko z krzesłem i lampą plus kilka drobiazgów i artykułów biurowych. Dzięki temu pisarz nie ma się czym rozpraszać, może się w całości oddać pracy. No chyba że nie będzie mógł oderwać wzroku od wdzięczącej się zza szyby natury…

Łazienka z wanną

W łazience na piętrze odnajdujemy owalną, nowoczesną wannę, która prezentuje się niezwykle ciekawie w tym rustykalnym, drewnianym otoczeniu. Pomimo swych niewielkich rozmiarów, łazienka pomieściła w sobie dwie umywalki, co jest dużym ułatwieniem dla rodziny z dziećmi. Można się tu zatem zrelaksować w kąpieli z pachnącymi bąbelkami.

Pracownia

Naszą wizytę kończymy w kolejnym „kąciku pracy” – pokoiku na poddaszu, gdzie panuje spokój i przyjemna atmosfera sprzyjająca wyciszeniu i koncentracji. Pomieszczenie zdominowane przez drewno dysponuje wieloma półkami zastawionymi bogatą kolekcją płyt. Ładny efekt gwarantuje spadziste sklepienie pomieszczenia. To idealne miejsce, żeby pobyć trochę w odosobnieniu – popracować albo się zrelaksować.

Pozostając w temacie drewna, chcielibyśmy Wam przedstawić kilka innych inspiracji drewnem: Biel i drewno- doskonała kombinacja oraz Trendy: drewno w roli głównej.

Co sądzicie o tych drewnianych projektach?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu