Nowoczesny dom w magicznym otoczeniu

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Dzisiaj zapraszamy na wycieczkę po współczesnym domu zaprojektowanym w taki sposób, aby był jak najbardziej przyjazny dla środowiska. Jest to dom niesamowicie nowoczesny, ale dzięki naturalnym materiałom użytym do jego budowy i wspaniale przemyślanemu projektowi doskonale wpisuje się w otaczające go łąki i wzgórza. Wewnątrz znajdziemy cztery sypialnie, gabinet, salon i nowoczesną kuchnię. Jak zaraz zobaczymy, strefa korytarza i przedpokoju jest wisienką na torcie tego projektu. Do domu wchodzi się ze strony południowej, od pięknego ogrodu. Na przedzie dziedzińca znajdziemy ukryty kocioł na biomasę, który zapewnia ogrzewanie i ciepłą wodę w domu, co minimalizuje negatywny wpływ nieruchomości na środowisko.

Ściana południowa

To zdjęcie pozwala nam w pełni docenić piękno nieruchomości zaprojektowanej przez Wilkinson King Architects oraz otaczający ją krajobraz. Przed budynkiem znajdujemy piękny ogród, który możemy podziwiać z każdego punku w domu. Cały projekt w pełni szanuje naturalne środowisko, co szczególnie dostrzegamy w wyglądzie piętra budynku, które zostało wykonane z klejonych ze sobą laminowanych desek, dzięki czemu otrzymano ten piękny, poprzeczny wzór, który wspaniale wpisuje się w otoczenie. Zamontowano tu również okiennice drewniane  z ruchomymi lamelami, które w zależności od potrzeby otwierają się lub zamykają, co zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu wnętrza w lecie. Dynamiczna estetyka tej nieruchomości to efekt wykorzystania trójkątnych, nachylonych płaszczyzn tworzących dach, co spowodowało również, że cały budynek wygląda na uporządkowany i symetryczny.

Widok na łąkę

Projekty,  Taras zaprojektowane przez Wilkinson King Architects
Wilkinson King Architects

Interior Reception Space

Wilkinson King Architects

Panoramiczny widok na krajobraz jest możliwy dzięki wykorzystaniu wysokich okien pokrywających całe ściany i dominujących strefę wejściową domu. Drewniane okiennice, które zamontowano na wyższych partiach okien  zapewniają cień w okresie letnim, a dzięki świetlikom każdy zakątek strefy, w której przyjmujemy gości jest doskonale oświetlony.

Klatka schodowa

Wydaje się, że mamy do czynienia z niekończącymi się schodami, a wszystko za sprawą wielu warstw i zmieniających się kątów, które tworzą oszałamiający efekt. Klatka schodowa zlokalizowana jest w centralnej części holu, na przeciwko wejścia, przez co skupia na sobie uwagę każdej osoby wchodzącej przez drzwi. Samonośne schody zostały wykonane z klejonego drewna. Takie rozwiązanie to nie przypadek. Dzięki temu, klatka schodowa jest wyjątkowo elegancka, a projekt można nazwać w stu procentach minimalistycznym. Dodatkowo, taka klatka schodowa, szczególnie, że wykonana z drewna o delikatnym, naturalnym kolorze, doskonale wpisuje się w spokojny, nastawiony na przestronność i świeżość klimat budynku.

Spektakularna strefa wejściowa

Projekty,  Taras zaprojektowane przez Wilkinson King Architects
Wilkinson King Architects

Interior Double Height Reception Space

Wilkinson King Architects

Z tej perspektywy możemy zobaczyć schody w pełnej krasie, w szerszym kontekście nowoczesnego korytarza. Schody, które łączą piwnicę, parter, oraz piętro, są zamknięte w przeszklonej konstrukcji, która umożliwia dostęp światła naturalnego wpadającego przez ogromne okna. Nie mówiąc już o tym, że dzięki przejrzystości obudowy klatki schodowej, widok na ogród i łąkę możemy podziwiać z każdej kondygnacji domu. Szczególnie interesującą częścią strefy wejściowej jest wklęsły dach z zamontowanymi nieregularnych kształtów świetlikami: cienie tworzące się na ścianach i podłogach w cudowny sposób ożywiają ten dom.

Nowoczesna strefa wypoczynkowa

Otwarty salon cieszy się nieograniczonym dostępem do fantastycznych widoków i naturalnego światła, co było priorytetem przy tworzeniu projektu tego wspaniałego domu. Jak możemy zobaczyć, cel został osiągnięty i budynek wydaje się nie być odgrodzony od otaczającej go przyrody. Minimalistyczna kolorystyka uzupełnia się z naturalnymi materiałami, a nowoczesne meble, od stołu po wiszący kominek, doskonale wpisują się w charakter tej nieruchomości. 

Jeżeli spodobał Wam się ten projekt, na pewno zainteresuje Was również Katalog Inspiracji:Nowoczesność w lesie 

Co myślicie o takich rozwiązaniach architektonicznych? Dajcie nam znać czy spodobał Wam się ten dom zostawiając komentarz poniżej
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu