Przed i po: od starej fabryki do przytulnego mieszkania

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

W dzisiejszej odsłonie z serii „przed i po” lądujemy w Osace, w Japonii, gdzie stary budynek fabryczny przeistoczono w przytulny obiekt mieszkaniowy. Na tej pięciopiętrowej przestrzeni nikt już nie pracuje, gdyż uległa ona transformacji w apartament o charakterze klasycznie japońskim, z tradycyjnym pomieszczeniem do ceremonialnego picia herbaty! Wnętrze tej odremontowanej fabryki skłania do relaksu, emanuje spokojem i elegancją.

Za projekt ten fantastycznej renowacji odpowiada japońskie biuro architektoniczne TOFU. Profesjonaliści z tej firmy połączyli elementy typowo japońskiej aranżacji wnętrz z tymi, czerpiącymi z estetyki europejskiej. Obejrzyjcie z nami efekt tej wyjątkowej transformacji!

Wnętrze przed renowacją

Projekty,   zaprojektowane przez TOFU
TOFU

O-RENOVATION

TOFU

Przed renowacją charakter wnętrza starej fabryki był tak daleki od domowego i przytulnego, jak to tylko możliwe. Brudna szara wykładzina, monotonne ściany, a przede wszystkim podłużne lampy halogenowe, które kojarzą nam się li i jedynie z halami wielkich magazynów- wszystko to sprawiało, że pomieszczenie jawiło się niemal przerażająco. Potrzeba bardzo wybujałej wyobraźni, aby wyobrazić sobie ciepłe i przytulne mieszkanie w miejsce tego smętnego wnętrza…

Efekt po: kuchnia i jadalnia

Klimat we wnętrzu zmienił się o trzysta sześćdziesiąt stopni! Zimne i nieprzyjemne elementy zniknęły, a w ich miejsce wprowadzono akcenty wnoszące ciepło i przytulność. Fabryczne oświetlenie zastąpiono subtelnie rozmieszczonym w suficie lampkami LED, a burą wykładzinę dwoma różnymi materiałami- drewnianymi panelami i łaciatym linoleum. Rozróżnienie to wyznacza granicę pomiędzy dwoma obszarami pełniącymi różne funkcje- jadalnią i kuchnią. Białe ściany oraz meble kuchenne w tym samym kolorze optycznie powiększają to wnętrze, nadając mu przestronniejszy i jaśniejszy charakter.

Widok na salon

Także z tej perspektywy, patrząc na wnętrze od strony kuchni, renowacja ta robi wielkie wrażenie. Drewniane meble i szara sofa świetnie prezentują się na białym tle ścian, wprowadzając przyjemny i naturalny klimat. Klosz lampy o fantazyjnym kształcie dodaje wnętrzu oryginalności. Dzięki dużemu oknu, pokój skąpany jest w naturalnym świetle, co dodaje mu świeżości. Sofa została ulokowana w takim miejscu, aby zapewnić siedzącemu na niej optymalne warunki oświetleniowe do czytania.

Pokój na herbatę: przed…

Projekty,   zaprojektowane przez TOFU
TOFU

O-RENOVATION

TOFU

Ciężko uwierzyć, że ten nudny pokój nabierze klasycznego japońskiego stylu i przeistoczy się w ceremonialne pomieszczenie do picia herbaty. Rytuał picia herbaty ma ogromne znaczenie w japońskiej kulturze, a jego początki sięgają zamierzchłych czasów, gdy Japonia znajdowała się pod kulturowym wpływem Chin. Choć tradycja ta jest niezwykle wiekowa, to jednak wciąż bardzo obecna we współczesnej Japonii.

Tak pielęgnowany rytuał wymaga odpowiedniej lokalizacji. Z pewnością nie można do niej zaliczyć tego magazynowego pomieszczenia.

… i po

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez TOFU
TOFU

茶室と庭

TOFU

Po renowacji wnętrze to w ogóle nie przypomina tego z poprzedniego zdjęcia. Efekty remontu sprawiają, że przenosimy się do klasycznie japońskiego, tradycyjnego pomieszczenie, gdzie odbywa się ceremonia picia herbaty. Wielkopowierzchniowe okno sprawia, że wnętrze znajduje się w nieustającej interakcji z otoczeniem zewnętrznym. Dodatkowo gwarantuje ono stały i szeroki dostęp naturalnego światła, utrzymującego pokój jasnym i oddychającym. Nie ma tu wyszukanych dekoracji, ozdoby są raczej delikatne i subtelne, jednak na tyle wyraziste, że wprowadzają odpowiedni klimat.

Płynne przejście

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez TOFU
TOFU

茶室+アトリエ

TOFU

Tuż obok pomieszczenia do celebracyjnego picia herbaty znajduje się niewielkie pomieszczenie, w którym napój ten można przygotować. Szklane przesuwane drzwi sprawiają, że światło i powietrze swobodnie przenika pomiędzy dwoma obszarami, czyniąc je wizualnie jedną spójną całością.

Wyspa kuchenna

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez TOFU
TOFU

アトリエ

TOFU

Aby w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń, w centralnym miejscu pomieszczenia umieszczono wyspę kuchenną. Umożliwia to kilkorgu osób wspólnie przygotowywać herbatę. Przemieszczanie się po tym wnętrzu także jest dzięki temu łatwiejsze, gdyż wyspę można wygodnie obejść z każdej strony.

Pięknie w wystój tego wnętrz wkomponowuje się biały regał na książki. Ciekawe lampy zainstalowane na szynach umieszczonych na suficie klimatycznie oświetlają pomieszczenie. Drewniany blat czyni je z kolei cieplejszym.

Widok z zewnątrz

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez TOFU
TOFU

エントランス

TOFU

Z zewnątrz dostrzec możemy, jak harmonijnie komponują się ze sobą różne pomieszczenia w tym mieszkaniu. Poszczególne obszary płynnie spajają się, tworząc spójną, elegancką i stylową całość.

Inne przykłady remontów i renowacji wnętrz z całego świata znajdziecie w naszym magazynie!

Co myślicie o efektach po? Podobają Wam się wnętrza w stylu japońskim?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu