Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Stary bungalow w nowej odsłonie

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Dawno, dawno temu, bungalow, o którym mowa, znajdował się w bardzo opłakanym stanie. Patrząc na tę wspaniałą rezydencję dziś, niewiarygodnie ciężko w to uwierzyć. Obiekt nazwany „Zagajnikiem” zaprojektowała angielska firma Designcubed. Odnowiona posiadłość zachowała wiele elementów ze swojego pierwotnego wyglądu, z tym że nadano im bardziej współczesny wygląd, zgodny ze standardami obowiązującymi w XXI wieku. W niektórych zabytkowych domach przestrzeń jest podzielona na części oddzielone od siebie ciężkimi ściankami działowymi, które wykluczają płynność układu przestrzennego i blokują dostęp światła naturalnego do wnętrza. Dom ze zdjęć, dzięki swoim architektom, nie boryka się z tym problemem, został bowiem zaaranżowany na otwartym planie. Nowy układ pomieszczeń oraz ciekawa oprawa zewnętrzna to niewątpliwie kolejny z atutów prezentowanego obiektu. Przyjrzyjmy się mu bliżej…

Dodatkowe informacje: wstępna koncepcja Martin Swatton, zdjęcia Steve Taylor.

Wygląd zewnętrzny

Z tej perspektywy, doskonale widać, jak płynnie łączy się w tym budynku tradycja z nowoczesnością. Całkowicie odmieniony obiekt pozwala właścicielom na łatwiejszy dostęp do wypielęgnowanego ogrodu i zapewnia znacznie więcej przestrzeni mieszkalnej, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. W nowej aranżacji centrum domu stanowi duży, otwarty salon, a to oznacza, że strefa rozrywki i relaksu, bez względu na to, czy tego w towarzystwie, czy w samotności, jest teraz na wyciągnięcie ręki.

Otwarty salon

Salon na otwartym planie jest niczym cud nowoczesnej architektury. Sufit w stylu atrium, w połączeniu z wydłużonymi świetlikami i całkowicie otwieranymi drzwiami przesuwanymi, wywołuje wrażenie, że granica pomiędzy światem wewnętrznym, a zewnętrznym nie istnieje. Jest ona całkowicie zatarta i nieostra. W przestrzeni takiej, jak ta, zmienność pór roku nie odgrywa najmniejszego znaczenia, bowiem ten salon jest miejscem idealnym do spędzania wolnego czasu bez względu na to, czy akurat świeci słońce, czy pada śnieg. W rzeczywistości, dużo przeszkleń sprawia, że krajobraz za oknem wydaje się być nieustannie zmieniającym się dziełem sztuki. W miesiącach letnich dzieło to będzie stanowić kanwę z pięknej, zielonej roślinności i drzew, jesienią – z ognistych odcieni pomarańczy i czerwieni.

Nowoczesny kominek

Jednym z najbardziej zachwycających elementów zainstalowanych w salonie jest wiszący kominek, który wydaje się swobodnie unosić nad podłogą. Jego odważne, czarne wykończenie idealnie komponuje się z ramami okien oraz przesuwanych drzwi. Dzięki takiemu doborowi barw przestrzeń sprawia wrażenie zrównoważonej. Pod kominkiem rozłożono odpowiednio przycięty dywan. Jest to genialne rozwiązanie zwłaszcza w momencie, kiedy pogoda za oknem staje się odrobinę mroźna, a my pragniemy rozgrzać zmarznięte palce u rąk i nóg.

Kuchnia

Kuchnia to przede wszystkim cudowne połączenie ciemnych i jasnych wykończeń z odrobiną ożywienia, które do pomieszczenia wnoszą wykonane w kolorze limonki półki. Elegancki i minimalistyczny, otwarty układ kuchni sprzyja interakcjom i rozmowom. Po kuchni łatwo się przemieszczać i jest ona łatwa w obsłudze dla wszystkich domowników. Podczas jej aranżacji nie zapomniano o wielu zakamarkach, szafkach i szufladach, w których można przechowywać różne rzeczy i sprzęty. Dzięki temu powierzchnie kuchenne mogą być na co dzień niezagracone i utrzymane w czystości.

Jadalnia

Jadalnia, pomimo swoich niewielkich rozmiarów, sprawia wrażenie przestronnej i przewiewnej. Nowoczesna i zaaranżowana w stylu quasi retro, przykuwa uwagę zwłaszcza za sprawą ulokowanych w niej mebli, które wykonano według trendów obowiązujących w połowie ubiegłego stulecia. Dzięki krzesłom w kolorze spalonej pomarańczy oraz odpowiednio wyprofilowanym lampom osoba wchodząca do tego pomieszczenia niemalże cofa się w czasie o te kilka dekad. Szklana ściana to świetny sposób, aby oddzielić od siebie dwa pomieszczenia, a przy tym nie zakłócać obiegu światła i powietrza.

Sypialnia

Okna sypialni wychodzą wprost na taras, z którego można wejść bezpośrednio do pomieszczenia. Z sypialni również doskonale widać salon. Możliwość zajrzenia z jednego pomieszczenia do drugiego wpływa znacząco na niepowtarzalny klimat prezentowanej rezydencji. Skośny dach, który jest niejako hołdem dla oryginalnego budynku, został wyposażony w świetliki oraz lampy LED. Dzięki nim w sypialni nigdy nie zabraknie światła, czy to naturalnego, czy też sztucznego.

Łazienka

Łazienka, jak i cała posiadłość, to połączenie tradycji z nowoczesnością. W centrum pomieszczenia ulokowano nowoczesną wannę wolnostojącą. Również tu, za sprawą szkła granice pomiędzy różnymi strefami są zatarte. Ze szkła wykonano między innymi ściankę działową oddzielającą prysznic od części, w której jest wanna. Do sąsiedniego pokoju można zajrzeć przez szklane drzwi. Choć na pierwszy rzut oka w pomieszczeniu brak prywatności, strefy najbardziej intymne takie, jak toaleta, są z dala od styku dwóch ścian. Kolejnym ciekawym elementem w łazience jest podłoga. Zamiast desek albo polerowanego betonu, zdecydowano się na nierówną powierzchnię wykonaną z kamieni. Dzięki niej domownicy mogą poczuć się jakby przebywali akurat na łonie natury, pieli się w górę wodospadu albo spacerowali korytem rzeki.

Czy ta innowacja trafiła w wasz gust? Jeżeli tak, przyjrzyjcie się bliżej również innej ekscytującej transformacji bungalowa: Niewielki domek – wielkie wrażenie! 

Co najbardziej podobało się Wam w tej transformacji? Podzielcie się z nami swoimi opiniami w komentarzach.
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu