Projekty,  Salon zaprojektowane przez Laura Galli Architetto

Nowoczesny, jasny apartament dla małżeństwa

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Aranżacja mieszkania kojarzy nam się z czymś przyjemnym, lekkim i wdzięcznym, niestety w rzeczywistości sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Na naszej drodze pojawia się ogrom utrudnień, komplikacji, które potrafią skutecznie uprzykrzyć tę miłą część. Zadanie jest niezwykle trudne, ponieważ stawką w grze jest funkcjonalność naszych wnętrz oraz ich ponadczasowy i estetyczny wygląd dopasowany do naszego gustu. Dziś wraz z cyklem homify 360 chcielibyśmy przedstawić Wam klasyczny i nieco minimalistyczny apartament, zlokalizowany w jednej ze światowych stolic mody oraz ośrodku międzynarodowej turystyki – Mediolanie. Zobaczcie jak architekci wnętrz zaprojektowali tę wyjątkową przestrzeń tworząc jednocześnie stylową kompozycję oraz funkcjonalną i praktyczną aranżację. Jeśli interesuje Was przepis na wielofunkcyjne wnętrze, oto on!

Optymalizacja przedpokoju

Mieszkanie, które dziś Wam prezentujemy ma niewielki metraż, aczkolwiek wystarczający, aby godnie rozplanować sobie przestrzeń i stworzyć funkcjonalne strefy. Na 60 metrach kwadratowych powierzchni użytkowej udało się wygospodarować przestrzeń dzienną, strefę jadalnianą, kuchnię, sypialnię oraz łazienkę. Dodatkowo do dyspozycji gospodarzy w mieszkaniu znajduje się długi korytarz. Na zdjęciu powyżej widać, że tę przestrzeń zdecydowano się wypełnić nowoczesną meblościanką, która stanowi nie tylko miejsce do przechowywania naszych pamiątek, książek itp., ale także formę oryginalnej ekspozycji, dekoracji. Całość utrzymano w jasnej kolorystyce przez co wnętrze nie wydaje się być przytłoczone. 

Plan przed i po

Na zdjęciu powyżej przedstawiamy Wam plan mieszkania przed i po przystąpieniu do metamorfozy. Z lewej strony możecie zauważyć, że plan ukazuje całość przed zmianami – wnętrze było zamknięte, posiadało wiele odrębnych przestrzeni, oddzielonych ścianami, co optycznie pomniejszało mieszkanie. Natomiast z prawej strony możemy się przyjrzeć temu jakie zmiany zostały dokonane. Otóż przede wszystkim postawiono na otwarty plan przestrzeni. Zrezygnowano z odrębnych, zamkniętych pomieszczeń. Kuchnia została połączona z salonem co przyczyniło się do optycznego powiększenia tych dwóch pomieszczeń. W przedpokoju zamontowano szereg praktycznych regałów co pozwoliło na zoptymalizowanie przestrzeni. 

Salon

Wnętrze mediolańskiego apartamentu utrzymano w jasnej kolorystyce. Dominują biele, beże oraz ciepłe odcienie brązu, dzięki którym całość prezentuje się bardziej przytulnie i domowo. Białe ściany odbijają naturalne światło optycznie powiększając wnętrze. Z kolei brak drzwi i otwarty plan tworzą jedną, dużą przestrzeń co wizualnie pogłębia i rozszerza rozmiary apartamentu. Tego typu zabiegi doskonale sprawdzają się w przypadku małych, ograniczonych metrażem mieszkań. Zatem warto zapamiętać te działania na przyszłość i zastosować je w swoich czterech kątach. 

Kuchnia

Brak bocznej ściany w kuchni spowodował otwarcie jej na przestrzeń dzienną co pozwoliło na stworzenie jednego, spójnego pomieszczenia. Naturalne, ciepłe światło, które wpada nie tylko przez drzwi balkonowe w salonie, ale także te w kuchni, pomaga stworzyć domowy i przytulny klimat. W mieszkaniu brak elementów dekoracyjnych i zbędnych akcesoriów. Wnętrze prezentuje się minimalistycznie, aczkolwiek funkcjonalnie i przejrzyście. Dzięki metamorfozie i wyzbyciu się zbędnych ścian, udało się stworzyć kącik jadalniany, przy którym może zasiąść cała rodzina i cieszyć się wspólnymi chwilami. 

Sypialnia

Sypialnia, jak i cała reszta mieszkania, utrzymana jest w jasnej tonacji kolorystycznej. Białe ściany oraz jasne szafy zestawiono z ciemnobrązowym wyposażeniem. W ten sposób całość prezentuje się ciekawiej i bardziej wyraziście. Twego typu połączenie to również sposób na wykreowanie eleganckiego i wyrafinowanego stylu. W końcu biel to kolor, który zawsze jest w modzie, bez względu na porę roku. 

Łazienka

Łazienka prezentuje się przejrzyście, lekko i stylowo. Dzięki otworowi okiennemu do jej wnętrza przedostaje się dużo naturalnego światła. Przy jej aranżacji zdecydowano się wykorzystać odcienie beżu i połączyć je z białą armaturą oraz ciemną komodą. W ten sposób całość nawiązuje do aranżacji sypialni, tworzy spójny i harmonijny wygląd, a co najważniejsze prezentuje się nienagannie, z charakterem i szykownie. Fantastyczna przestrzeń, w której z pewnością można w spokoju zrelaksować się i wyciszyć. 

Zamieszkalibyście w tak jasnym wnętrzu czy zmienilibyście coś? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu