Projekty,  Salon zaprojektowane przez Bob Romijnders Architectuur & Interieur

Rodzinny dom o przytulnym charakterze

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was w architektoniczną podróż do Holandii. To właśnie tutaj grupa architektów podjęła się zadania renowacji czarującego domu na wsi, które wzniesiono w latach 50-tych minionego stulecia. Koniczna była tutaj nie tylko sama renowacja, ale i powiększenie powierzchni użytkowej oraz modernizacja wnętrz. Wszystko to zostało dokonane bez naruszenia historycznego charakteru budynku. Inwestorzy życzyli sobie więcej miejsca i wyższy poziom komfortu, bez zatracania tradycyjnych elementów architektonicznych. Zobaczcie, jak prezentuje się efekt prac renowacyjnych!

Widok od frontu

Zwiedzanie rozpoczynamy z przodu budynku, gdzie niewiele się zmieniło. Niewielki, ale czarujący domek z cegły został z zewnątrz odświeżony, a jego konstrukcja wzmocniona. Poza tym wciąż emanuje klasycznym urokiem, który zawdzięcza zielonym okiennicom, oknom szczeblinowym i charakterystycznemu kształtowi bryły.

Od strony ogrodu

Także i z tej strony utrzymano charakterystyczny styl architektoniczny. Do głównej bryły budynku dołączono niewielką dobudówkę, którą trudno jest odróżnić. Starą i nową część łączy zadaszony taras. Niezwykle klimatyczny ogród otacza dom z każdej strony i prezentuje się niezwykle idyllicznie. Sielankowy wiejski efekt udało się osiągnąć nie tylko za sprawą zieleni, ale także oczka wodnego i elementów małej architektury ogrodowej- porośniętych bluszczem pergoli i ceglanego komina z funkcją grilla.

Źródło wody

Właściciele posesji doceniają zalety posiadania basenu, ale o wiele bardziej zależy im na zachowaniu naturalności i harmonii w ogrodzie. Zatem klasyczny basen z chlorowaną wodą nie wchodził w rachubę. Zamiast tego zdecydowali się na naturalny staw z tarasem słonecznym.

Rzut poziomy wnętrz

Zanim zaczniemy oglądać zdjęcia urządzonych już wnętrz, spójrzmy najpierw na ich szkic. Tak prezentuje się rzut poziomy parteru. Widzimy dwie sypialnie, toaletę, pomieszczenie gospodarcze oraz strefę dzienną z kuchnią, jadalnią i salonem, które zlokalizowano w dobudówce.

Przedpokój

Już w przedpokoju mamy przedsmak tego, w jakim stylu zaaranżowane będą wnętrza tego domu. Klasyczny czas tradycyjnych wiejskich wnętrz został zachowany, a zestawiono go z nowoczesną kolorystyką materiałów wykończeniowych. Zachwycają zwłaszcza mozaika na posadzce oraz drewniany kredens w rogu.

Salon

Na koniec prawdziwa wisienka na torcie- fantastyczny salon o wysokim suficie wyłożonym drewnianymi belkami. To właśnie one dbają o rustykalny charakter tego wnętrza. W wiejski styl wpisuje się także koza zamiast kominka. Poza tym elementy wyposażenia odznacza współczesny design i funkcjonalność.

Podoba Wam się taki styl w architekturze?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu