Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: transformacja malutkiego mieszkania w Rzymie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Renowacja domów czy mieszkań to nie lada wyzwanie, wymagające dokładnej koncepcji, szczegółowego planowania i dużej dawki cierpliwości. Jeszcze bardziej skomplikowana jest przebudowa apartamentu o ograniczonym metrażu- wymusza on na nas uciekanie się do kreatywnych, niekonwencjonalnych rozwiązań, ale i efekty są o wiele bardziej zaskakujące i satysfakcjonujące.

Taki właśnie remont opiszemy w tym artykule. Udamy się do Rzymu, gdzie renowacji poddano wnętrze spełniające w swoim poprzednim wcieleniu rolę pralni. Studio architektoniczne Formaementis nadzorowało ten wyjątkowy remont i odpowiedzialne było za jego niesamowite efekty. Pomimo niewielkiej powierzchni, udało się stworzyć funkcjonalny i wygodny apartament z kuchnią, jadalnią, salonem, sypialnią, łazienką, a także przestronnym tarasem, z którego rozpościera się widok na historyczny Rzym.

Dajcie zainspirować się tą wyjątkową transformacją!

Przestrzeń do magazynowania

Cała przestrzeń tego mieszkania przeznaczona była nie do mieszkania, ale do spełniania funkcji usługowych- pełnieniu roli pralni w środku, a miejsca do przechowywania śmieci i niechcianych przedmiotów na zewnątrz. Gdyby stan ten się utrzymał, byłaby to wielka strata dla tego miejsca, zlokalizowanego w samym centrum stolicy Włoch, na szczycie uroczego, tradycyjnego budynku.

Przed: stara pralnia

Wnętrze mieszkania prezentowało się raczej nieciekawie. Powiedzmy sobie szczerze- było pralnią, co oznacza, iż nie musiało spełniać żadnych standardów aranżacji i wystroju wnętrz, poza funkcjonalnością. Ciemne, staromodne i po prostu nudne- tak scharakteryzować można to wnętrze przed transformacją. Bardzo ograniczony dostęp naturalnego światła czynił tę przestrzeń dodatkową ponurą.

Po: kuchnia

Tu widzimy, jak poprzednio zaniedbaną i zapomnianą przestrzeń przeistoczono w przestronny i nasłoneczniony apartament typu studio. Aby upewnić się, że wnętrze do maksimum korzystać będzie z naturalnego światła, wyposażono je w meble wykonane z materiałów o jasnych kolorach. Dominuje biel oraz różne odcienie pasteli, pięknie współgrające z drewnem paneli podłogowych i sufitu.

Po: salon

Część mieszkalna tego apartamentu, składająca się z kuchni, salonu i jadalni, połączona jest ze sobą na otwartej przestrzeni. Nie ma tu drzwi, oddzielających poszczególne obszary, ale poprzez płynne przejścia przemieszczać można się po całej powierzchni mieszkania. Kuchnia oddzielona jest od salonu niewielką częścią pełniącą rolę jadalni. Sam salon stanowi przestronną przestrzeń, po której swobodnie można się poruszać. Pomiędzy obszerną kanapą a nowoczesnym segmentem z regałem i telewizorem znajduje się dużo miejsca, co czyni wnętrze przestronnym i wygodnym. Podłoga w całej części mieszkalnej to drewniane panele polakierowane tak, aby nadać im porcelanowy efekt, a sufit wyłożono jasnymi drewnianymi belkami, wprowadzającymi do wnętrza przytulny charakter.

Przed: łazienka

Łazienka w poprzednim wcieleniu mieszkania była pomieszczeniem o absolutnie mikroskopijnych rozmiarach. Jej poszczególne elementy wciśnięto obok siebie na niewielkiej przestrzeni, czyniąc ją przepełnioną, niefunkcjonalną i zdecydowanie niewygodną w użyciu. Co więcej, zarówno armatura, jak i elementy wystroju są tutaj staromodne i nudne. Nędzny obrazek dopełnia smętnie wisząca zasłona prysznicowa, będąca nie tylko elementem wybitnie nieatrakcyjnym, ale i niekomfortowym w użyciu.

Po: łazienka

Pomieszczenie to przeszło niesamowitą transformację- nie tylko pod względem zagospodarowania przestrzeni, ale także użytych materiałów na ścianach i podłogach. Łazienkę wyposażono w nową armaturę o nowoczesnym kształcie, a także większy, bardziej komfortowy prysznic, oddzielony nowoczesnymi, przesuwanymi i przeszklonymi drzwiami. Całość pomieszczenia utrzymano w przyjemnej szarej kolorystyce, a duże lustro i przeszklenia pozytywnie wpływają na wrażenie powiększonej przestrzeni. Łazienka stałą się dzięki temu wnętrzem, które użytkować można wygodnie i komfortowo.

Po: wejście na taras

Z tej perspektywy widzimy salon z wejściem na taras. Francuskie drzwi pomalowane na biało oddzielają wewnętrzną część mieszkalną od tarasu, który poprzednio używany był jako graciarnia. Białe wykończenia wyraźnie dominują w tym apartamencie, czynią przestrzeń przestronniejszą i bardziej oddychającą. Liczne okna i przeszklenia dodatkowo ułatwiają dostęp naturalnego światła.

Po: taras

Uprzątnięty i odnowiony taras jawi się jako zupełnie nowe miejsce. Przestronny obszar umożliwia opalanie się i relaks na słońcu, praktyczne zadaszenie gwarantuje cień, gdy chce się zjeść lunch lub odpocząć od męczącego skwaru. Ogrodzenie wykonane z bambusa chroni taras od nieprzyjemnego wiatru.

Jeżeli fascynują Was niesamowite renowacje i przebudowy, zapoznajcie się z innymi przykładami, opisanymi w artykułach, które znaleźć można w naszym magazynie.

Co myślicie o efektach po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu