homify 360°: niestandardowy dom w Wiedniu

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Firma architektoniczna Caramel stworzyła bardzo kreatywny i przyjazny środowisku projekt, który porusza także kwestię eksploatacji społeczności miejskich w peryferyjnych obszarach Wiednia. 

Wysokość domu waha się pomiędzy 4,5 a 7,5 metrami. Posiada on dostęp do tarasu oraz ogrodu a rozkład jego pomieszczeń jak i wygląd zewnętrzny są bardzo nietypowe. Cały projekt jest niezwykle wyważony i przestronny. 

Zapraszamy na małą wycieczkę po tych niezwykle ciekawych wnętrzach! Mamy nadzieję, że przypadną Wam one do gustu!

Widok z boku

Zerknijmy na budynek z zewnątrz, od strony ulicy. Zdjęcie przedstawia bok tego bardzo oryginalnego domu wolnostojącego. Plan budynku jest niecodzienny- niezwykle wąski i długi. Jego szerokość wynosi jedynie 5 metrów, przy czym długość to aż 35 metrów. Powoduje to, iż dom wygląda bardzo niekonwencjonalnie i niezmiernie ciekawie. Jego górna konstrukcja przypomina fale, które wraz ze zbliżaniem się do końca budynku przybierają na sile. 

Dzięki fotowoltaicznym modułom, które zostały zamontowane na południowej części dachu oraz podgrzewającej wodę pompie wodno-powietrznej, dom praktycznie nie wykorzystuje zasobów energii. Jest więc bardzo ekonomiczny i przyjazny środowisku. 

Inny przykład przyjaznego środowisku domu znajdziecie tutaj: dom z certyfikatem energooszczędności.

Otwarty widok

Przekraczając próg domu, poczujemy się jak w białej przestrzeni rzeźby. Aby dostać się na drugi koniec budynku, musimy przebrnąć po kolei przez wszystkie jego pomieszczenia. Na początek znajdziemy się w studio, w którym drzwi zaprowadzą nas do garażu. Z kolei garaż połączony jest z salonem, który służy jako przejście do ogrodu. Dzięki bezpośredniemu przejściu z jednego pomieszczenia do drugiego, zaoszczędzono przestrzeń, która jest zazwyczaj zajmowana przez korytarze łączące poszczególne pokoje. Dzięki temu pomimo swojej wąskości wnętrza są bardzo przestronne. Ten dom to swoista układanka!

Budynek praktycznie nie wykorzystuje zasobów energii dzięki fotowoltaicznym modułom, które zostały zamontowane na południowej części dachu oraz podgrzewającej wodę pompie wodno-powietrznej. 

Przestrzeń mieszkalna

Do przestrzeni mieszkalnej prowadzą drewniane schody. Niesamowicie ciekawym elementem tego pomieszczenia jest kuchnia, która została zintegrowana ze schodami. Patrząc na zdjęcie obok, możemy odnieść wrażenie, iż kuchnia znajduje się bezpośrednio na stopniach schodów. Ogromna, betonowa ściana uzmysławia nam monumentalny rozmiar tej przestrzeni. Wprowadza również do wnętrza urbanistyczny oraz industrialny styl. Podłoga została ułożona prostopadle do wejścia, dzięki czemu przestrzeń została wydłużona i jest swoistą kontynuacją kierunku, w którym płyną fale. Ogromne okna w suficie dostarczają dużo światła i sprawiają, iż pomieszczenie wydaje się niezwykle przestronne.

Sypialnia

Sypialnia jest ulokowana w przedniej części domu a jej kształt jest dość niecodzienny. Prawdziwą perełką w tym wnętrzu jest wolnostojąca wanna zamontowana bezpośrednio w drewnianej podłodze. W zagłówku łóżka wycięto otwór na okno, z którego można wyjrzeć do garażu. Kolor i materiał z jakiego wykonano łóżko zlewa się z podłogą. Elementem dekoracyjnym w tym minimalistycznym pomieszczeniu jest żyrandol o bardzo oryginalnej formie. Całość wygląda niezwykle  jednolicie i przemyślanie. 

Łazienka

Łazienka i toaleta ulokowane zostały w bocznej części budynku. Większość wnętrza została wyłożona drewnem a akcentem kolorystycznym są prawie mikroskopijnej wielkości kafelki w odcieniu pastelowego różu. Również i to pomieszczenie posiada okna. Biorąc kąpiel, będziemy mogli wyjrzeć przez nie do domowego biura lub na przydomowe podwórko. Design łazienki podąża za minimalizmem, tak jak reszta domu. 

Kino domowe

Ta willa posiada także ogromne pomieszczenie zaaranżowane na kino domowe, w którym z pewnością poczujesz się niezwykle komfortowo. Wystrój wnętrza utrzymany jest w totalnej bieli. Dwie, dużych rozmiarów poduszki służą za fotele kinowe, w których można się błogo zanurzyć. Projektor natomiast rzuca obraz na przeciwległą ścianę, co zapewnia kinową atmosferę. Po zgaszeniu światła, całkowicie biała sala zamienia się w czarną otchłań. To dopiero metamorfoza! Nie pozostaje nic innego jak chwycić za pudełko z popcornem i wybrać swój ulubiony film!

Z góry

Podniesiony taras dostarcza przepięknego widoku na podwórko i okolicę posiadłości. Architekci stworzyli niezwykle wyważony projekt, spełniający wszystkie wymogi komfortowego domu, przy czym będący bardzo naturalnym i przestronnym. Przemyślany design wtapia się niemalże w środowisko a każdy jego element ma logiczne zastosowanie.

Na takim tarasie z pewnością można cieszyć się słonecznymi dniami! Zerknijcie także na nasz artykuł o najnowszych tarasowych trendach: drewniane tarasy.

Jak się Wam podoba ten niestandardowy dom w Wiedniu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu