homify 360°: dom z certyfikatem energooszczędności

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Ten dom to nowoczesna realizacja założeń domu pasywnego, zaprojektowana przez bdmp | Architekten & Stadtplaner BDA GmbH & Co. KG. Po zużyciu energii na ogrzewanie dom dysponuje jeszcze jej nadwyżką, która jest składowana i wykorzystywana później. Dom zasilany jest energią słoneczną. Na dachu budynku zamontowano system fotowoltaiczny, który zamienia energię słoneczną w elektryczną. Posiadłość, którą zaraz obejrzymy, to dobry przykład projektu integrującego najnowsze rozwiązania technologiczne z nowoczesnym designem.

Konstrukcja

Oprócz postawienia na ekologiczne rozwiązania architekci mieli stworzyć wielopokoleniowy dom bez barier. Dołożono również wszelkich starań, aby dom wkomponować dobrze w jego otoczenie.

Na zdjęciu widzimy front budynku oglądany z ulicy. Kwadratowy kształt prezentuje się nowocześnie. Dach zawieszony na wspornikach obito drewnem. Elewację ożywia gra geometrycznych kształtów: okna nie mają jednakowych wymiarów, dach jakby lewitował nad całością, garaż „odskoczył” na bok.

Widok z ogrodu

Schludnie utrzymany ogród współgra z minimalizmem budynku. Wolny czas można spędzać bezpośrednio w ogrodzie w wygodnych meblach albo na zadaszonym patio, niczym nieodgrodzonym od ogrodu. Przeszklona ściana salonu sprawia, że świetnie widać z niego podwórze. 

Tak łatwo dostępny, zadbany ogród, wyposażony w meble wypoczynkowe i grilla to świetne miejsce na relaks i miłe chwile w gronie rodziny.

Wejście

Aby wejść do domu mijamy zadbane rabatki pełne kwiatów, drzewko, mały żywopłot – to radosne zaproszenie do środka. Same drzwi wejściowe są czerwone, co ożywia ten minimalistyczny budynek. Zastosowanie drewnianej okładziny i czerwonych drzwi dynamizuje wygląd elewacji. W suficie zamontowano oświetlenie punktowe, dzięki czemu wejście jest widoczne po zmroku i przyjemnie się prezentuje.

Kuchnia

Po wejściu do domu i skierowaniu się w lewo trafiamy do kuchni. Jej białe meble i ściany ożywiają czerwone akcenty. Drewniany blat wyspy kuchennej został wydłużony tak, że stał się również stołem. Duże okno i przeszklone drzwi prowadzące do ogrodu gwarantują dużo światła dziennego. W suficie zamontowano oświetlenie punktowe, równomiernie rozjaśniające pomieszczenie. Kuchnia jest przestronna i funkcjonalnie rozplanowana.

Przesuwane ściany

Z kuchnią połączona jest bezpośrednio widoczna na zdjęciu jadalnia. Prosty stół i ciekawe krzesła ustawiono na szarym, włochatym dywanie. Ten kącik jadalny oświetla niezwykle ozdobny żyrandol. Na ścianie zawieszono obraz utrzymany w zielonej kolorystyce – ożywiający pomieszczenie. Szara ściana opiera się na systemie przesuwnym – w każdej chwili możemy stworzyć tu wielką, otwartą przestrzeń!

Schody

Schody wyglądają, jakby lewitowały – takie rozwiązanie prezentuje się bardzo nowocześnie. Zadbano jednak o bezpieczeństwo: funkcję balustrady pełnią cienkie stalowe pręty, które wyglądają naprawdę świetnie. Praktycznym i estetycznym rozwiązaniem jest oświetlenie punktowe zamontowane w ścianie w celu oświetlania stopni, które wykonano z tego samego drewna co podłogę, dzięki czemu uzyskano harmonijny efekt.

Przepierzenie

Ciekawym, niezwykle praktycznym rozwiązaniem jest przepierzenie, które nie tylko przedziela przestrzeń, lecz również pełni funkcję parapetu i regału. Prezentuje się bardzo nowocześnie i swoją geometrycznością nawiązuje do wyglądu elewacji budynku. Utrzymane w czarnym kolorze kontrastuje z bielą ścian i jasnym drewnem podłogi. Tutaj także zastosowano oświetlenie punktowe w suficie – takie rozwiązanie równomiernie doświetla pomieszczenia, powiększając je optycznie.

Sauna

Naszą wycieczkę kończymy na ostatnim piętrze, gdzie znajduje się sauna – dość wyjątkowa, bo z oknami. Z racji usytuowania tuż pod dachem pomieszczenie to dysponuje świetnym widokiem na okolicę, co uatrakcyjnia spędzanie czasu w kłębach pary. W saunie jak to w saunie – króluje drewno. Odnajdujemy tu jednak także elementy ozdobne, jakimi są niewątpliwie eleganckie kinkiety oraz ciekawy panel świetlny w suficie. To odpowiednie miejsce na odpoczynek i wypocenie zbędnych trosk.

Zobaczcie także inne niemieckie projekty: dom dla dwóch rodzin w Niemczech oraz dom z betonu w Stuttgarcie.

Co sądzicie o tym pomyśle na energooszczędny dom? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu