homify 360°: Casa de Sambade w Portugalii

martt.st martt.st
Loading admin actions …

W kolejnym z artykułów z serii homify 360°, w których pokazujemy Wam domy z zewnątrz i w środku, wybierzemy się do portugalskiego miasteczka Penafiel, gdzie zakład architektoniczny Spaceworkers zaprojektował luksusową willę: Casa de Sambade. To odważny projekt, stawiający na minimalizm, prostotę i surowość. Główną rolę gra tu beton – materiał, który powraca ostatnio do łask i który daje projektantom duże pole do popisu. 

Jak portugalscy architekci poradzili sobie z wyzwaniem, jakim było wyczarowanie z betonu nowoczesnej, współgrającej z otoczeniem konstrukcji? Przekonajmy się!

Otoczenie

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Usytuowany na wzniesieniu terenu, w otoczeniu bujnej zieleni, dom dobrze wtapia się w krajobraz. Wydaje się kolejnym „tarasem” w tej pagórkowatej okolicy – właśnie taki cel postawili przed sobą architekci; stąd też ten nietypowy kształt konstrukcji. Surowa faktura ścian dobrze współgra z otaczającą przyrodą. Dom nie przytłacza sobą otoczenia, sprawia wrażenie jego organicznej części. Architekci spisali się na medal.

Konstrukcja

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Na dom składają się dwa poziomy. Główna przestrzeń dzienna usytuowana jest na piętrze; ściany są tu szklane, dzięki czemu betonowa bryła nabrała lekkości. Dwa poziomy złączono ze sobą w taki sposób, że wyglądają one jak ułożone na sobie klocki: wygląda to świeżo i ciekawie. Dom współgra z krajobrazem, odgrywającym dużą rolę w tym projekcie i stanowiącym wręcz dekorację wnętrza, jako że podziwiać go można z niemalże każdego miejsca domu. Betonowa bryła domu wygląda trochę jak forma skalna.

Z zewnątrz

Projekty,  Basen zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Z tej perspektywy zauważyć można, że konstrukcja domu zakłada możliwość obejrzenia go „na wylot”. Szklana ściana sprawia, że dom wydaje się zawsze otwarty na ogród, do którego schodzi się po kilku schodkach. Roślinność została ograniczona do trawy i drzew, w minimalistycznym projekcie nie ma miejsca na ozdobne krzewy i przeładowane kwieciem rabatki. Długi basen wyłożono zieloną mozaiką, dzięki czemu woda nabiera zielonkawego koloru, upodabniając się do jakiegoś jeziorka i wkomponowując się świetnie w naturalne otoczenie posiadłości. Teren przy basenie wyłożono drewnianymi panelami o surowym wyglądzie. To świetne miejsce do odpoczynku i zabawy.

Wnętrze

Projekty,  Salon zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Wystrój wnętrz tego betonowego domu nacechowany jest jednocześnie prostotą i wyrafinowaniem. Niecodzienność kształtu bryły w znaczący sposób definiuje przestrzeń wewnętrzną. Dołożono wszelkich starań, żeby do domu wpadało dużo światła słonecznego. Podłogę pokryto panelami z jasnego drewna; ściany pomalowano na biało – panuje tu atmosfera naturalności i organiczności. Na zdjęciu widzimy, jak dzięki szklanym ścianom ogród dosłownie „wchodzi” do wnętrza domu.

Powierzchnia dzienna

Projekty,  Salon zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Przyjrzyjmy się teraz salonowi połączonemu z jadalnią. Dekoracje domu wybierano i rozplanowywano bardzo starannie. Nic nie jest tu przypadkowe. Stół i długi, korespondujący z bryłą domu, kredens wykonane są z takiego samego materiału. Uwagę przykuwa kominek o niesamowitym kształcie, który oprócz pełnienia swojej podstawowej funkcji staje się niezaprzeczalną ozdobą tej przestrzeni. Gama kolorów jest dosyć ograniczona, są to brązy, biel, czerń i dwa żółte akcenty w postaci kwiatów.

Łazienka

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Przez przeszklone ściany oglądać można ogród zimowy; dzięki nim do pomieszczenia wpada dużo światła dziennego. W wystroju łazienki postawiono na biel: króluje ona niepodzielnie w tym pomieszczeniu, dzięki czemu wydaje się ono niezwykle przestronne, świeże, pełne spokoju – w sam raz, żeby móc się wyciszyć i zrelaksować. Linie proste organizują to wnętrze, unosi się w nim duch minimalizmu. Naturalność łazienki wzmocniono poprzez jasne drewniane panele, którymi wyłożono podłogę. W prostocie tego wnętrza tkwi sedno jego elegancji.

Sypialnia

Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Do podłużnej sypialni dobrano korespondujące kształtem łóżko – może ono pomieścić kilka osób; dzięki zielonej narzucie w kwiaty wygląda radośnie i przyjaźnie. Mamy tu przeszkloną ścianę wpuszczającą dużo światła, zaopatrzoną w praktyczne żaluzje na wypadek, gdyby potrzeba było odrobiny prywatności albo cienia. Kącik do pracy w postaci biurka usytuowano przy okiennej ścianie, dzięki czemu jest odpowiednio oświetlony. Biały płaski telewizor zawieszono na ścianie, żeby nie zajmować przestrzeni niepotrzebnymi meblami.

Zobaczcie również ciekawe pomysły na wkomponowanie telewizora w wystrój wnętrza.

O świcie

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Ta tak dobrze zgrana z otoczeniem konstrukcja pozostaje w harmonii z naturą o każdej porze dnia. Zmieniające się w ciągu doby oświetlenie wydobywa coraz to nowe twarze domu. O świcie dom budzi się do życia, wschodzące słońce rzuca swoje promienie na betonowe ściany, eksponuje swoim światłem ich ciekawą fakturę, która o każdej godzinie wygląda trochę inaczej.

Garaż

Projekty,  Garaż zaprojektowane przez spaceworkers®
spaceworkers®

Sambade House

spaceworkers®

Raz, dwa, trzy, cztery. Garaż pomieścił cztery luksusowe samochody! Jego ściany pomalowano na matową czerń, co dało wyrafinowany, oryginalny efekt. Interesująco przedstawia się zastosowane tu oświetlenie: przecinające sufit i ścianę białe neony stykające się pod kątem prostym wyglądają niezwykle elegancko i oryginalnie. Taki garaż wydaje się odpowiednią oprawą dla motoryzacyjnych cacek, można się w nim poczuć jak w luksusowym salonie samochodowym. Kto by pomyślał, że można tak świetnie urządzić garaż – nie poświęcono mu mniej uwagi niż reszcie wnętrz!

Zobaczcie także niesamowite garaże nie z tej ziemi.

Co sądzicie o tej nowoczesnej willi i jej ciekawej konstrukcji? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu