Niesamowita modernizacja domu z lat 30-tych

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Niesamowita modernizacja domu z lat 30-tych

martt.st martt.st
Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez Architekturbüro Lehnen,
Loading admin actions …

W dzisiejszym artykule z serii homify 360° pragniemy zaprezentować Wam willę nad niemiecką rzeką Ren, wybudowaną w latach trzydziestych.  Renowację posiadłości przeprowadzono w dwóch fazach. Pierwsza z nich miała miejsce w 2001 roku i objęła parter oraz pierwsze piętro. Natomiast druga część odnowy domu została wykonana w 2011 roku i skupiła się na strychu, w którym, między innymi, zamontowano okno w dachu na poddaszu. Ogród willi uległ kompletnej metamorfozie. Zobaczmy zatem jak dom wygląda obecnie. Zapraszamy!

Widok z ulicy

Na tym zdjęciu możemy zobaczyć fasadę willi od strony ulicy. Budynek wygląda ponadczasowo a wysokie krzewy sprawiają, iż jest prawie niezauważalny dla przechodniów. Jedyne co rzuca się w oczy to przebudowany strych ze wstawionym oknem, które wygląda trochę bardziej modernistycznie niż reszta domu. 

W latach trzydziestych z okien tego domu można było podziwiać niczym nieprzysłonięte widoki na Ren. Dlatego też wszystkie pokoje użytkowe zostały umieszczone po tej stronie domu.

Nowoczesna tylna fasada

Patrząc na willę z perspektywy ogrodu może się nam wydawać, że widzimy zupełnie inny budynek. Fasada po tej stronie została prawie w całości przeszklona. Wcześniej ta strona budynku nie posiadała prawie żadnych okien a masywne schody wewnątrz domu torowały dopływ światła. Dlatego też architekci postanowili prawie w całości rozebrać ścianę budynku. Efekt końcowy jest znakomity a willa zyskała nowy, podwójny urok. Frontowa fasada jest subtelna i klasyczna a jej tył nowoczesny i innowacyjny. Firmie architektonicznej, która pracowała nad renowacją budynku udało się mistrzowsko połączyć dwa zupełnie różne style.

Jadalnia

Również wnętrza domu przeszły ogromną metamorfozę. Architekci postanowili przebudować pierwsze piętro i stworzyć emporę.  Dzięki temu jadalnia zyskała na wysokości i stała się przestronniejsza. 

Pośrodku pomieszczeni stoi ogromnych rozmiarów stół wykonany z drewna. Towarzyszą mu krzesła z tego samego materiału. Dom podświetlony jest światłami LEDowymi umieszczonymi punktowo w suficie.  Nad stołem natomiast zwisa pojedyncza lampa będąca dekoracją pomieszczenia. Naszą uwagę w tej przestrzeni zwraca gigantycznych rozmiarów obraz w odcieniach czerwieni, zawieszony na jeden ze ścian. 

Przytulny salon z kominkiem

Salon przeszedł najmniejszą metamorfozę. Zachowano w nim przepiękny dębowy parkiet, który został odświeżony. Duży kominek, beżowa, wygodna sofa i ogromna biblioteczka zapraszają do relaksu i delektowania się wolnym czasem z ciekawą lekturą w ręce. Idealna sceneria na zimowe wieczory!

Jesteście ciekawi innych pomysłów na wystrój salonu? Jeśli tak to koniecznie zerknijcie na artykuł o aranżacji salonu oraz pomysłach na dekorację salonu.  

Empora

W celu otrzymania jak najbardziej otwartej przestrzeni zamontowano tak zwaną emporę łączącą pomieszczenia na pierwszym piętrze i prowadzącą do schodów oraz ogrodu zimowego. Z empory rozciąga się przepiękny widok na ogród i taras. Dzięki ogromnym oknom do willi wpada duża ilość naturalnego światła. 

Poddasze

Z poddasza również rozciąga się przepiękny widok na naturę, uzyskany dzięki wstawieniu dużego okna. Dzięki renowacji poddasze stało się dobrze oświetlone i zaprasza do odpoczynku. Nowe okno kusi za to panoramą okolicy. 

Wnętrze zostało udekorowane w odcieniach szarości i brązu. Znajdziemy w nim pokaźnych rozmiarów kanapę, miękki dywan oraz wygodne, skórzane krzesło z podnóżkiem. Z poddasza wyjść można bezpośrednio na taras wyłożony drewnem. Idealnie miejsce na letnie dni!

Taras

Naszą wycieczkę kończymy w ogrodzie.  To właśnie w nim możemy spojrzeć na dom od jego najlepszej strony.  Pod osłoną nocy wygląda on olśniewająco. Transparentna ściana ukazuje podświetlone pomieszczenia, w tym jadalnię, emporę i schody.  Pomieszczenia prywatne, takie jak sypialnie czy łazienki są  skrzętnie ukryte przed wścibskimi spojrzeniami sąsiadów i ulokowane w górnej części domu.  Przy willi znajduje się duży, drewniany taras zapraszający do wypoczynku na słońcu. 

Inne wyjątkowe domy i apartamenty znajdziecie w Katalogach Inspiracji z serii homify 360°!

Jak się Wam podoba ta niemiecka willa po renowacji? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd,

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom?
Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu