Projekty,  Domy zaprojektowane przez Satish Jassal Architects

Jednorodzinny dom, który pojawia się w magiczny sposób

A.D. A.D.

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Każdy metr kwadratowy przestrzeni, jest cenny w naszych nowoczesnych metropoliach, nie inaczej jest też w Londynie, w którym to mieście powstał projekt, przez nas pokazywany. Deweloperzy i architekci ścigają się w wymyślaniu koncepcji, bardzo kreatywnych powierzchni mieszkaniowych, które można usytuować w mieście wypełnionym po brzegi. 

W wyniku tego pościgu powstał nieprawdopodobny projekt, wręcz wyczyn, w dziedzinie architektonicznej kreatywności. Dom jednorodzinny został zbudowany na miejscu pomiędzy domem i blokiem. Przestrzeń jest tak niewielka i nieistotna, że większość przechodniów ledwo ją zauważa, nie mówiąc już o wyobrażeniu sobie pełnometrażowego domu dla rodziny w tym miejscu!

Przeczytaj katalog inspiracji i obejrzyj zdjęcia aby zobaczyć wszystkie etapy powstawania projektu tego magicznego domu.

Przed: Nieciekawa działka

Kierujemy się do tętniącej życiem dzielnicy północnego Londynu, Wood Green aby znaleźć miejsce usytuowania projektu. Ale ostrożnie! Działkę łatwo przegapić. Przyszły dom jest rozmieszczony w maleńkiej przestrzeni miedzy kamienicą a domem. 

Właściciele domu przylegającego do działki, zatrudnili ekspertów z Satish Jassal, i zlecili im projekt domu – w tym miejscu, gdzie na zdjęciu stoi drewniane ogrodzenie. Czy to możliwe?! 

Po: Ciekawa konstrukcja domu

Kreatywni architekci byli w stanie wycisnąć z tego miejsca pokaźną przestrzeń, idealną dla niewielkiego domu jednorodzinnego. A to wszystko znalazło się w tej maleńkiej szczelinie pomiędzy dwiema sąsiednimi nieruchomościami. Budynek zaprojektowano w nowoczesnym stylu, który jest podkreślony przez swoją nietypową formę i paletę unikalnych materiałów jakie użyto do jego budowy.

Niebieski łupek ze Staffordshire został wybrany w celu zapewnienia mniejszej objętości ze stylową estetyką. Naturalny kontrast został uzyskany poprzez zastosowanie na górnym poziomie elewacji z dębowych paneli.

Po: Wyjątkowe usytuowanie okien

Działka w kształcie klina przebiega dokładnie pomiędzy rzędem tarasów i blokiem wybudowanym w 1980 roku. Oczywiście, było to trudne zadanie dla architektów projektujących dom, stworzyć bryłę, która nie będzie negatywnie wpływać na sąsiednie nieruchomości i ich lokatorów. Zagadnienia dotyczące utraty prywatności, przysłaniania i dostępu do naturalnego światła były uważane za szczególnie ważne podczas tworzenia projektów konstrukcyjnych.

Położenie okien było tutaj najistotniejszym aspektem – wszystkie okna domu zlokalizowane są strategicznie na przednich i tylnych końcach budynku. Nie ma okien po boku, co pomaga uniknąć problemów związanych z utratą prywatności w stosunku do sąsiedniej nieruchomości.

Po: Prywatna oaza

Od tylnej strony dom jest szerszy niż ze strony frontowej. Architekci wykorzystali ten atut do stworzenia cudownej oazy z ogrodem. Powstał taras, a na nim, coś na kształt oranżerii z drewna i szkła. Na pierwszym piętrze balkon z widokiem na duży ogród, który jest zaaranżowany w sposób nowoczesny. Jego środkowa część to trawnik, przeznaczony do rekreacji natomiast po bokach, zaprojektowano rabatki na kwiaty lub wysokie, ozdobne trawy. 

Na parterze budynku znajduje się wspólna strefa dzienna, oferująca swoim właścicielom unikalne doświadczenia na świeżym powietrzu. Aż nie chce się wierzyć, że z tej niepozornej działki udało się wygospodarować tak miłe miejsce…  

Przed: Rozwiązując zagadkę

Na tym zdjęciu widać szczegóły konstrukcji budynku. Dwukondygnacyjna dobudówka składa się z głównej sypialni z łazienką, kuchnią, pralnią, osobną łazienką, pokojem dziennym i drugą sypialnią, wszystkie w nietypowej obudowie. Jest to wspaniałe osiągnięcie, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki hamujące zaangażowanych w ten proces. Spokojnie może tutaj zamieszkać rodzina. 

Po: ukryty innowacji

Nic dziwnego nie ma w tym, że projekty tego typu budzą nasze ogromne zainteresowanie. Ukazują one kreatywność ludzką a przede wszystkim możliwości współczesnej architektury, i stanowią doskonałe źródło inspiracji. W wielkich metropoliach odnotowujemy stały wzrost populacji, a co za tym idzie, robi się dość ciasno- czasami przebudowa domu to jedyne rozwiązanie.

Pozostańcie jeszcze na chwilę w temacie rozbudowy domów i koniecznie zajrzyjcie tutaj: Nowoczesne dobudówki do klasycznych domów

Jak Wam się podoba taka dobudówka? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu