Przed i po: portugalska casa

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dzisiejszy projekt niesamowitej renowacji, który chcemy Wam zaprezentować, został wykonany przez portugalskiego architekta Nuno Ladeiro. Jego firma specjalizuje się właśnie w przebudowach, ale także projektach użyteczności prywatnej i publicznej, zarówno w Portugalii, jak i w innych krajach Europy. Dużą wagę przykłada się w jjego projektach do kreatywnego wykonania, przy jednoczesnym zachowaniu kulturowego dziedzictwa budynku. Widoczne to będzie bardzo dobitnie w tym projekcie renowacyjnym, którego obiektem stała się Casa do Chapéu Virado.

Budynek przed renowacją

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design
Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Fachada Principal antes da alteração

Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Casa do Chapéu Virado znajduje się w Cascais, miejscowości w okolicy Lizbony. Budynek ten przynależy do bogatego okresu rozwoju portugalskiej architektury- właśnie z powodu jego walorów historycznych zdecydowano się na jego renowację, a nie rozbiórkę. Wyraża sobą balans pomiędzy tradycją a nowoczesnością i co za tym idzie- architektoniczną ponadczasowość.

Dom ten popadł w ruinę i został wystawiony na sprzedaż. Na szczęście nowy właściciel dostrzegł jego wartość i postanowił przeprowadzić jego renowację, przy zachowaniu fasady i bazowej konstrukcji budynku. Rozpoczęto zatem proces dostosowywania go do współczesnych wymagań mieszkaniowych.

Zaniedbany ogród

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design
Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Logradouro antes da intervenção

Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Także ogród wymagał gruntownej renowacji, gdyż wraz z popadającym w ruinę budynkiem także i on stał się przestrzenią zaniedbaną, zarośniętą chwastami i krzakami. Jednakże, projektanci dostrzegli jego ogromny potencjał i postanowili nadać mu kompletnie nowy i przyjemny wygląd.

Budynek po renowacji

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design
Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Fachada principal voltada para o Jardim

Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Fasada tego domu jaśnieje teraz w promieniach portugalskiego słońca, przyciągając wzrok i wzbudzając uczucie zazdrości. Choć jawi się w kompletnie nowym świetle, to jednak zachowano jej główne linie i elementy, takie jak duże okiennice czy ozdobna balustrada. Pięknie odmalowany na biało, dom ten przyciąga promienie słoneczne, wprawiając nas w wakacyjny nastój.

Ogród

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design
Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Fachada principal voltada para o Jardim

Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Odnowiony ogród otacza piękny budynek intensywną zielenią oraz kwitnącą roślinnością. Ciekawym jego elementem, płynnie łączącym go z fasadą, jest kamienny mur, znoszący się od trawnika aż do balkonu pierwszego piętra. Umożliwia on obsadzenie go pnącymi kwiatami, wprowadzając prawdziwie południowy klimat.

Rustykalny czar

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Chcąc utrzymać wyjątkowy czar unoszący się wokół tego budynku, zdecydowano się zachować jego tradycyjne elementy, które nadają mu współcześnie rustykalny charakter. Ta ściana z naturalnego kamienia jest tego najlepszym przykładem. Co więcej, uwidacznia ona kontrast pomiędzy tym, co tradycyjne, a aspektami nowoczesnymi.

Wnętrze

Przed renowacją wnętrze domu było podzielone na dwa pomieszczenia. Po remoncie połączono jest w jedną jasną i przestronną otwartą przestrzeń. Jadalnia połączona jest z kuchnią, a oba obszary utrzymane są w bieli. Tę stonowaną paletę kolorów dopełniono czarnymi i czerwonymi elementami. Ciepła i przytulności dodaje temu wnętrzu drewniana podłoga w kolorze miodu.

Na piętrze

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Pierwsze piętro to przestrzeń prywatna domu, z pomieszczeniami takimi jak sypialnia czy łazienka. Dostać się można do nich z korytarza, który pełni także rolę przytulnego kącika do czytania, Wyposażony w wygodny fotel oraz lampę podłogową, ustawione tuz pod oknem, gwarantuje doskonałe miejsce do relaksu.

Schody prowadzące na piętro zostały niejako odbite w designie sufitu, który tuż nad nimi jest nieco wyższy, niż jego pozostała część. Jest to przestrzeń wypełniona naturalnym światłem, potęgowanym bielą ścian i połyskliwym, drewnianym parkietem.

Łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez Nuno Ladeiro, Arquitetura e Design

Pomieszczenie to, dzięki użytej do jego aranżacji palecie kolorów, jawi się jako ciepłe i przytulne. Piękne płytki w kolorze czekolady doskonale komponują się z głębokim brązem drewnianych mebli łazienkowych. Lampa umieszczona w rogu lustra koncentruje światło w konkretnym miejscu, nadając przestrzeni dodatkowej głębi.

Podobała Wam się ta renowacją? Zobaczcie inne wyjątkowe przykłady w naszym magazynie!

Co myślicie o efekcie po? Bardziej podoba się Wam z zewnątrz czy wewnątrz?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu