Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

homify 360°: mały dom z przytulnym wnętrzem

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Niemieckie biuro architektoniczne Architekten Lenzstrasse Dreizehn zaprojektowało i podjęło się budowy domu jednorodzinnego w Reilingen, w południowo-zachodnich Niemczech. Koncepcja oparta była na stworzeniu przyjaznego i otwartego pomieszczenia, będącego centralną częścią wnętrza. Ze względu na niewielki metraż, było to nie lada wyzwanie. Architekci wywiązali się jednak z tego zadania śpiewająco, dostarczając budynek o wyjątkowym charakterze- przytulnym, wygodnym i rodzinnym.

Widok od strony ulicy

Zewnętrzna fasada budynku została zaprojektowana w sposób prosty i ponadczasowy. Biała fasada stała się ciekawa i oryginalna dzięki zamontowaniu drewnianych, przesuwanych drzwi, o lamelowej strukturze. Także na wyższym poziomie dostrzegamy ten sam koncept ruchomych drewnianych elementów, tym razem w odniesieniu do okien. Nie tylko definiuje on design fasady, ale także spełnia funkcje czysto praktyczne, zapewniając wnętrzom konieczny cień. Wejście do budynku znajduje się z boku, a zaakcentowane zostało czarnym obramowaniem.

Garaż

Garaż znajduje się równolegle do domu i przejmuje jego kontury, w pomniejszonym jednak wymiarze, tworząc wraz z nim całość spójną i harmonijną. Także jeżeli chodzi o dobór materiałów i ich ułożenie, dostrzegamy niemal bliźniacze podobieństwo.

Kuchnia i jadalnia

Kuchnia wraz z jadalnią znajdują się na przestronnej, otwartej przestrzeni, wypełnionej dużą ilością naturalnego światła. Przejście pomiędzy obszarem jadalni a kuchni zapewnia otwór w ścianie działowej, w której znajduje się także wbudowana szafa pokaźnych rozmiarów. Taki sposób umieszczenia szafy powoduje, że oszczędza się przestrzeń, tworząc jednocześnie miejsce na przechowywanie. Przytulny i miły klimat do tego wnętrza wprowadza zwłaszcza dominująca paleta kolorów- ciepłe brązy drewna, zieleń roślinności, czerwień szafy, a także, dla kontrastu, czerń i szarość frontów mebli kuchennych.

Na piętrze

Schody wiodące na wyższy poziom przedzielają znajdującą się tam przestrzeń na dwie części, które połączone są ze sobą niewielkimi mostkami. Obszar ten zachwyca nie tylko otwartością przestrzeni, ale także idealną symetrią. Kształt powłoki domu jest z tej perspektywy doskonale dostrzegalny. Drewno, którym wyłożona jest podłoga, otacza pomieszczenie ciepłą i przytulną atmosferą, a industrialne akcenty wprowadzają ciekawy kontrast. Dostrzec można je w balustradach, kładkach łączących poszczególne obszary, a także w oświetleniu. Zarówno schody, jak i kładki zostały wykonane z metalowej kratki, aby wzmocnić działanie otwartej przestrzeni. W celu zaoszczędzenia miejsca zdecydowano się na instalację przesuwanych drzwi chowanych w ścianach. W tylnej części tego pomieszczenia dostrzec można przestrzenie prywatne- sypialnię oraz łazienkę.

Wnętrze to stanowi centralny punkt projektu, nie tylko pod względem rozkładu pomieszczeń, ale także jako główna konstrukcja nośna, na której opiera się budynek. Daje ono mieszkańcom całkowitą swobodę poruszania się po domu.

Łazienka

Aspekt oświetlenia został w projekcie tej łazienki potraktowany priorytetowo. Osiągnięto go poprzez zainstalowanie trzech świetlików. Zmaksymalizowana wysokość sufitu dodatkowo nadaje temu wnętrzu przestronności. Łazienka ta nabiera wyjątkowej struktury dzięki zastosowaniu w niej dwóch różnych materiałów na podłodze- drewniane panele łączą ją płynnie z częścią mieszkalną, a białe ceramiczne kafelki wydzielają obszar użytkowy.

Wewnątrz łazienki

Ciekawym zabiegiem, który pozwolił maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, jest umieszczenie wanny w miejscu stykania się pochyłej ściany z podłogą. Po drugiej stronie znajduje się część prysznicowa, która harmonijnie łączy się zresztą wnętrza dzięki przeźroczystym przeszkleniom.

Sypialnia

Pomieszczenie to przylega bezpośrednio do łazienki, a połączone jest z nią poprzez przesuwane drzwi. Część ściany przy suficie przeszklona została za pomocą mlecznobiałego szkła, co sprawia, że sypialnia korzystać może z dobrodziejstw światła wpadającego do łazienki. Także tutaj przestrzeń jawi się jako otwarta i przestronna, co jest zasługą wysokich sufitów. Wystrój pomieszczenia ograniczony został do minimum, bazując na niezbędnych meblach. Okno po lewej stronie zostało umieszczone dokładnie na samym środku ściany, stanowiąc centralny element konstrukcji budynku.

Jesteście zainteresowani tym, jak mieszka się w innych krajach? Zajrzyjcie do naszego magazynu, gdzie znajdziecie inne ciekawe przykłady współczesnych domów i mieszkań!

Jak Wam się podoba ten dom? Co myślicie o jego fasadzie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu