homify 360°: futurystyczny dom w Austrii

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Wybudowany na 1000-metrowej działce dom ten został zaprojektowany tak, aby okna wszystkich pokoi zwrócone były na południe, żeby można z nich było oglądać atrakcje turystyczne miasteczka Enns. W budynku znaleźć można jasne i przestronne pomieszczenia; zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz panuje futurystyczny klimat, który w połączeniu ze stylowym wystrojem stanowi ekscytującą mieszankę. Zapraszamy w odwiedziny do austriackiego domu!

Bryła budynku

Ciemne, eleganckie ściany budynku przyciągają oko każdego przechodnia. Gdyby nie obecność drzew, można by pomyśleć, że to czarno-białe zdjęcie. Konstrukcja budynku jest bardzo ciekawa: tworzą je dwie prostopadłe płaszczyzny. Monochromatyzm elewacji nadaje jej tajemniczego, wyrafinowanego wyglądu. Podjazd jest schludny i prosty a roślinność wokół utrzymana w porządku.

Ogród

Centrum ogrodu stanowi odkryty basen – świetna rzecz na upalne letnie miesiące. Teren utrzymany jest w prostocie i schludności: postawiono na równo przystrzyżoną trawę i jedno duże drzewo – kasztanowiec, który gwarantuje trochę cienia. Przy projektowaniu budynku nie zajmowano się samym designem, architektom zależało też na ekologiczności rozwiązań, dlatego też zastosowano izolację z włókien konopi, pompy ciepła, a część domu obłożono aluminiowymi panelami.

W nocy

Nocną porą sylwetka domu prezentuje się naprawdę dobrze – rozświetlone okna i futurystyczne linie domu tworzą urzekający efekt, wzmocniony przez podświetlony basen. Zauważyć można, że rozplanowanie okien nadaje bryle lekkości. W dużej mierze przeszklone ściany parteru z ciekawie zadaszonym patio wyglądają jak zaproszenie do środka.

Centralna powierzchnia

Sercem domu jest oczywiście kuchnia połączona z jadalnią i przestrzenią dzienną na parterze budynku. Na piętro prowadzą ciekawe schody o drewnianych, „lewitujących” stopniach i szklanej balustradzie. Podłoga jest tu pokryta drewnianymi deskami, ocieplającymi to minimalistyczne wnętrze. Nie znajdziemy tu praktycznie żadnych ozdób: zaliczyć do nich możemy chyba tylko lampę w kształcie półksiężyca oświetlającą prosty, drewniany stół. Zamiast zwykłych krzeseł postawiono na czarne skórzane fotele, których konstrukcję uczyniono lżejszą dzięki zastosowaniu cienkich metalowych nóg. Spożywanie posiłków jest tu na pewno wygodne!

Kuchnia

W kuchni zauważa się od razu minimalizm i surowość jej projektu. Pozbawione uchwytów szafki w dwóch odcieniach szarości modelowane są przez proste linie . Duża, funkcjonalna wyspa niezwykle usprawnia przyrządzanie jedzenia. Wysokie do sufitu szafki zapewniają dużo miejsca do przechowywania – dzięki czemu minimalizm i schludność przestrzeni nie zostanie zakłócona porozstawianymi wszędzie naczyniami i produktami.

Łazienka

Prostota połączona z luksusem – tak można by podsumować łazienkę. Wolno stojąca biała wanna o ciekawym kształcie została ustawiona na podwyższeniu, a w ten sposób wyeksponowana. Biorąc kąpiel, można wyglądać przez okno zajmujące całą ścianę. Przecinanie się dwóch płaszczyzn: platformy, na której znajduje się wanna, oraz blatu z umywalkami przypomina konstrukcję całego domu. Biel ścian i wanny, grafit blatu, brąz podłogi – kolorystka łazienki została niezwykle harmonijnie dobrana.

Prysznic

Gdyby ktoś chciał wziąć prysznic, może to zrobić w przestrzeni wydzielonej wysokimi – od podłogi po sufit – szybami. Takie rozwiązanie zapewnia łazience wrażenie przestronności. Ciekawym elementem są dwa drewniane bloki, za pośrednictwem których wnętrze nawiązuje łączność z naturą. Podłogę wyłożono ciemnobrązową, łatwą w utrzymaniu terakotą, która ociepla pomieszczenie.

Co myślicie o tym futurystycznym domu? Przypadł Wam do gustu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu