Projekty,  Taras zaprojektowane przez Studio Earthbox

Przed i po, czyli niezwykła przemiana na wysokościach

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

W dzisiejszym cyklu metamorfoz Przed i po zaprezentujemy Wam fantastyczną przemianę zaniedbanego i zapuszczonego balkonu w rewelacyjną, zieloną strefę na wysokościach. W dzisiejszych czasach balkon stanowi spójną całość wraz z przestrzenią dzienną. Dzięki odpowiedniej aranżacji można ujednolicić te dwa środowiska tworząc spójne i harmonijne wnętrze. W przestrzeni miejskiej balkon jest odpowiednikiem małego ogrodu- umożliwia nam relaks na świeżym powietrzu, dlatego jego aranżacja powinna odpowiadać naszym potrzebom i estetyce. Zobaczcie jak udało się przemienić zapuszczony balkon w tętniącą życiem naturalną przestrzeń. 

Obumarłe rośliny i obdarte ściany

Życie w dużym mieście wiąże się z wiecznym pędem, pogonią za pracą, pieniądzem i stałym brakiem czasu.Kiedy już wrócimy do domu chcielibyśmy mieć takie miejsce, w którym usiądziemy, zrelaksujemy się z lampką wina z i spojrzymy na kolorowe światła miasta. W tym przypadku właściciele mieszkania niestety nie mogli sobie na to pozwolić. Ich balkon prezentuje się bardzo niedbale, obskurnie i niechlujnie. Ususzone rośliny oraz obdarte ściany kreują zubożałą atmosferę i z pewnością nie zachęcają do spędzania czasu w tej przestrzeni.

Miejsce z potencjałem

Patrząc na balkon z drugiej perspektywy widzimy, że jest to miejsce z ogromnym potencjałem. Duża przestrzeń umożliwia zaaranżowanie kilku stref, z których moglibyśmy skorzystać. Poza przestrzenią, która jest ogromnym atutem, można wyróżnić również ciekawą podłogę czy interesujący komplet mebli ogrodowych, które z pewnością można wykorzystać w dalszej aranżacji balkonu.

Zieleń i świeżość

Projekty,   zaprojektowane przez Studio Earthbox
Studio Earthbox

After! A green corner and a fountain.

Studio Earthbox

Nareszcie miejsce nabrało pozytywnej energii i temperamentu. Balkon po metamorfozie prezentuje się zachwycająco – na podłodze architekci krajobrazu zdecydowali się zaaranżować sztuczną trawę, natomiast zubożałe i ususzone rośliny w doniczkach wymieniono na świeże i różnorodne gatunki kwiatów, palm itp. Całość prezentuje się kolorowo, jasno i bardzo przytulnie. 

Miks stylów

Projekty,  Taras zaprojektowane przez Studio Earthbox
Studio Earthbox

After – Accent tables add charm to the green space.

Studio Earthbox

To ujęcie pokazuje, że tę przestrzeń zaaranżowano nie w jednym stylu, a w kilku. Udało się ciekawie zestawić przytulny styl wiejski z wyrazistym i energicznym stylem śródziemnomorskim. Fantastycznie skontrastowano niebieskie dodatki z soczyście zielonym odcieniem roślinności, dzięki czemu widać, że przestrzeń żyje i tętni energią. 

Kawałek starej podłogi

Projekty,   zaprojektowane przez Studio Earthbox
Studio Earthbox

After – combination of grass and the original wooden tiles.

Studio Earthbox

Powierzchnia balkonu w dużej mierze pokryta jest sztuczną trawą, jednak część balkonu zdecydowano się nie zakrywać i pozostawić w takiej formie, w jakiej ją zastano. W ten sposób całość prezentuje się bardziej prawdziwie, nie sztucznie, ciekawie i nieszablonowo. W rogu wykorzystano drewnianą ławę ogrodową z wysokim panelem, na którym można zawiesić doniczki czy zamontować półki. Wszechobecne, żywe rośliny dodają naturalności i harmonii, przez co balkon prezentuje się spójnie, zrównoważenie i przytulnie. 

Stary zestaw ogrodowy

Pewne elementy poprzedniej aranżacji balkonu zostały zachowane i ponownie wprowadzone do użytku codziennego, tak jak w przypadku pięknego kompletu ogrodowego. Bogato zdobiony mały stolik oraz dwa krzesła zapewniają prywatny kącik właścicielom, w którym mogą zrelaksować się we własnym towarzystwie lub z lampką dobrego wina. Koszt odnowy tej przestrzeni wyniósł ponad 4 tys.zł, które zainwestowane zostały głównie w piękną, bujną roślinność oraz sztuczną murawę, jednakże to nie jedyne elementy, które zmieniono. Przede wszystkim odnowiono obskurne ściany, załatano dziury po nieudanych próbach wywiercenia otworu oraz zainwestowano w wiatraki, które z pewnością przydadzą się w upalny, letni dzień. 

Z perspektywy salonu

Projekty,  Salon zaprojektowane przez Studio Earthbox
Studio Earthbox

Wide view of the Balcony from inside the living room.

Studio Earthbox

Patrząc z perspektywy salonu nareszcie możemy powiedzieć, że balkon dodaje uroku całości, a nie szpeci całą aranżację mieszkania. Piękny widok z okna ma ogromne znaczenie, przede wszystkim na nasz humor oraz samopoczucie. Budząc się z takim widokiem, możemy być pewni, że humor będzie dopisywał nam przez cały dzień. 

Świetna metamorfoza, która całkowicie odmieniła charakter całego mieszkania!

Jak Wam się podoba zielona strefa po metamorfozie? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu