Przed i po: transformacja garażu w loft

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Biuro aranżacji wnętrz Studio OXL, z siedzibą w Rotterdamie w Holandii, było odpowiedzialne za ten potężny projekt remontowy. Tym razem przestrzenią, którą poddano generalnej renowacji, nie był stary dom czy mieszkanie, ale garaż. W niesamowity sposób stworzono z niego współczesne i komfortowe mieszkanie typu loft.

Mało kto, patrząc na drastyczne zdjęcia surowej i zaniedbanej przestrzeni garażu, mógł sobie wyobrazić efekty tej wyjątkowej transformacji. Budynek, w którym się on mieści, znajduje się w dzielnicy o typowym, XIX-wiecznym budownictwie. Okolica ta stała się niedawno bardzo modna i pożądana, a ulokowane w niej mieszkania zyskały gwałtownie na wartości.

Na relatywnie niewielkiej powierzchni stworzono loft z przedpokojem, kuchnią, salonem, domowym biurem, a także 3 sypialniami i łazienką. Zobaczcie, jak to wszystko stało się rzeczywistością!

Garaż

Projekty,   zaprojektowane przez Studio OxL
Studio OxL

Garage voor de transformatie

Studio OxL

Z tej perspektywy widzimy doskonale, z jaka przestrzenią mamy do czynienia. Klasycznie przypomina ona każdy zapuszczony garaż, z obdrapanymi ścianami z poszarzałych cegieł, nieistniejącą podłogą oraz obskurnymi oknami pod sufitem. Całość prezentuje się niezwykle ponuro i zdecydowanie nie nadaje się do niczego- czy to do trzymania tam samochodu, czy też do mieszkania! Kolejne zdjęcia udowodnią jednak, że wyobraźnia i możliwości projektantów wnętrz nie znają granic!

Po: pierwsze wrażenie

Projekty,   zaprojektowane przez Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Pierwszą reakcją każdego, kto wkracza do tego wnętrza, zwłaszcza po obejrzeniu jego zdjęcia przed renowacją, powinny być okrzyki zachwytu! Ciężko w ogóle rozpoznać tutaj poprzednie wcielenie budynku. Teraz zmienił on się w luksusowy i współczesny apartament oparty o koncepcję otwartej przestrzeni. Przestronne wnętrze mieści w sobie obszerny salon oraz… miejsce na zaparkowanie auta! Wejść do tego loftu można albo przez główne drzwi, albo przez bramę garażową, wkomponowaną w wystój wnętrza.

Dziedziniec

Projekty,   zaprojektowane przez Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Ciekawym zabiegiem architektonicznym było stworzenie dziedzińca wewnątrz tego mieszkania, który oszklono, wpuszczając do wnętrza jak największą ilość naturalnego światła. Pełni on także funkcję działową, przedzielając część mieszkaniową apartamentu od tej prywatnej. W pierwszej znajduje się kuchnia z jadalnią, połączona z salonem, a w drugiej sypialnia, domowe biuro i łazienka.

Elementy poprzedniej konstrukcji, takie jak betonowe kolumny czy bele na suficie, zostały zachowane, aby utrzymać klimatyczny, industrialny charakter loftu.

Energooszczędność

Projekty,   zaprojektowane przez Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Właściciele tego budynku postawili przed projektantami wyraźne zadanie- uczynić ich przyszłe mieszkanie tak energooszczędnym, jak to tylko możliwe! Wyposażono je zatem w najnowocześniejszy system ogrzewania, który jest nie tylko przyjazny dla środowiska, ale i dla budżetu. Także szklane ściany okalające patio zapewniają niezwykłe właściwości izolacyjne, zatrzymując odbijane promienie słoneczne.

Auto w środku

Projekty,   zaprojektowane przez Studio OxL
Studio OxL

Loft na verbouwing

Studio OxL

Dla wielu z nas może się to wydawać anormalne, a już przynajmniej lekko ekstrawaganckie. Właściciele tego mieszkania jednak zażyczyli sobie stworzenie miejsca do zaparkowania ich samochodu. Tym samym auto znajduje się w samym salonie, stając się jego swoistym elementem dekoracyjnym. Jako że jest to samochód elektryczny, rozwiązano tym samym problem jego ładowania, zapewniając łatwy dostęp do wtyczki elektrycznej.

Projekt

Rozkład pomieszczeń na tej niewielkiej przestrzeni jest przejrzysty i łatwo zrozumiały na załączonym planie. Wejście i miejsce na auto oznaczono numerem 1, kuchnię numerem 2, przestrzeń mieszkalną numerem 3, korytarz łączący ją z obszarem prywatnym numerem 4, dziedziniec numerem 5, domowe biuro numerem 6, sypialnie numerami 7, a korytarz do nich prowadzący numerem 8.

Inne projekty z serii „Przed i po” znajdziecie w naszym magazynie!

Co myślicie o efekcie po? Jak Wam sie podoba pomysł umieszczenia auto w salonie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu