Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez Estudio de Arquitectura Sra.Farnsworth

Metamorfoza domu babci

mszpakowska mszpakowska

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Dzisiaj przenosimy się  do Galicji, gdzie przyjrzymy się bliżej poszerzeniu przestrzeni życiowej, bez przebudowy. W jaki sposób? Wystarczy zaadaptować nieużywany strych, aby dodać nieco metrażu w babcinym domu. Przedstawimy Wam owoc prac architektów z Vigo, którzy mieli za zadanie odnowić dom z lat 50-tych, który tworzył wartość sentymentalnych dla właścicieli. W rezultacie, otrzymaliśmy nowoczesny dom, który doskonale łączy się z tradycją. Przyjrzyj się bliżej wspaniałej transformacji przed i po!

Witamy w domu babci!

Właściciele odziedziczyli dom i postanowili go dostosować do swoich potrzeb i wymagań.

Na pierwszym zdjęciu możecie zaobserwować wąski, ciemny korytarz, który prowadził do szeregu pokoi. Jest to pierwsze pomieszczenie, które zostało poddane gruntownej metamorfozie.

I stała się światłość

To, co widzimy na miejscu ciemnego korytarza, jest wręcz  niemożliwe! Wszystko dzięki śnieżnej bieli oraz schodom prowadzącym na otwarty strych, co skutecznie powiększa powierzchnię i niweluje klaustrofobiczne uczucie. Światło doskonale przenika oba poziomy, tworząc bardzo jasny hall. Podłoga również podkreśla ciepłą atmosferę pomieszczenia, dzięki przyjaznemu kolorowi drewna.

Historyczny kominek

Kominek był centralnym punktem tego pokoju, a zbudowany został przez dawniej mieszkającego tutaj dziadka. Aby móc dostosować pomieszczenie do nowoczesnego podejścia, należało wdrożyć kilka zmian.

Chociaż kominek został zachowany, to kamienna obudowa została zastąpiona przez białą konstrukcję. 

Podłoga również przeszła metamorfozę, aby móc idealnie pasować do pozostałej powierzchni domu.
Kominek jest głównym elementem salonu i jest wyznacznikiem dobrego gustu właścicieli.

Przemiana łazienki

Podobnie jak reszta domu, łazienka również przeszła szereg zmian. Należało usunąć niebieskie płytki, które nadawały staroświecki wygląd. Również belki na suficie nie były najlepszą ozdobą tego pomieszczenia.

W łazience znajdziemy dwa przewodnie motywy: biel oraz jasne drewno. Stare niebieskie kafelki zostały zastąpione białymi płytkami. Meble z naturalnego drewna doskonale komponują się z ciepłą atmosferą łazienki. Według nas, na szczególną uwagę zasługuje gruby, drewniany blat, który jest nie tylko funkcjonalny, ale i niezwykle dekoracyjny.

Wielka zmiana

Największą zmianą jest połączenie dwóch poziomych, zwłaszcza, że dawniej strych był nieużywany. Klatka schodowa została umieszczona w korytarzu, a przejrzysta konstrukcja zdaje się być niezwykle lekka. Wszechobecna biel doskonale rozjaśnia oraz optycznie powiększa pomieszczenia.

Nowe piętro

Na wyższej kondygnacji biel zastąpiona jest przez naturalne drewno, które jednak nadal pozwala promieniom słonecznym rozprzestrzeniać się po całej powierzchni piętra.

Strych, chociaż jest miejscem trudno dostępnym, został wspaniale zaadaptowany do użytkowania. Otrzymaliśmy jasny i przestronny pokój, który bez problemu może służyć jako sypialnia.

Na tym przykładzie widzimy,  jak wspaniale możemy połączyć tradycje i nowoczesność. Spójrz tylko, jak pięknie jasna przestrzeń komponuje się z drewnianymi belkami.

Zobacz również: 5 renowacji domów, które udowadniają, że wszystko jest możliwe.

Co powiesz o takiej przemianie? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu