homify 360°: górska chata w Avoriaz

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Wyruszmy we francuskie Alpy, do regionu Haute-Savoie, gdzie znajduje się kurort narciarski Avoriaz, a tam górski domek wybudowany w 1981 roku. Agencja Florine Burger podjęła się jego renowacji w 2006 roku. Trzy architektki, Florine Burger, Chloé Mayer i Nathalie Siegfried, postawiły sobie za cel przywrócenie domkowi jego dawnej świetności. Chodziło przede wszystkim o wyeksponowanie wspaniałych widoków na otoczenie: monumentalne górskie krajobrazy.

Konstrukcja budynku

Konstrukcja domu jest dosyć niecodzienna; na jego plan składają się trzy poziomy. Domek posiada 4 pokoje, 3 łazienki oraz saunę. Pokoje usytuowane są na parterze i piętrze; ich wymiary i kształty czynią je bardzo oryginalnymi. Na zdjęciu widzimy dom od strony wejścia, do którego prowadzą schodki. Domek usytuowany jest naprawdę wysoko, co gwarantuje piękne widoki z okien – nieprzesłonięte sąsiednią zabudową.

Salon

Z tej perspektywy możemy obejrzeć kącik jadalny oraz salon i kuchnię znajdujące się na dalszym planie. Kącik jadalny oddzielony jest betonowym filarem. Salon znajduje się tuż pod dachem, którego widoczny szkielet uczyniono ozdobą pomieszczenia. Ciemnobrązowy kolor belek kontrastuje z jasnymi ścianami w kolorze kości słoniowej. Światło dzienne wpada przez okna dachowe, nie jest tu więc ciemno. Podłogę pokrywa szara włochata wykładzina. Z sufitu zwisa ciekawa lampa w kształcie wielkiego jajka.

Jadalnia

Oto kącik jadalny w pełnej okazałości: otwarty na salon, dysponuje także dostępem do tarasu. Ciekawie wygląda szary stół -- jakby wysuwał się z komody, która stanowi jednocześnie podwyższenie prowadzące na taras. Stół oświetlają zabawne, uroczo poskręcane lampki. W kolorystyce dodatków postawiono na czerwień i fiolet. Lekkie, metalowe krzesła oraz ława pokryte są poduszkami, dzięki czemu wygodniej na nich siedzieć. Smakować regionalnej kuchni, np. tutejszego słynnego fondue, jednocześnie oglądając zachwycającą panoramę – brzmi kusząco, prawda?

Kominek

Salon ocieplany jest kominkiem, którego ładną, nowoczesną konstrukcję podziwiać można z różnych stron pokoju. Kominek znajduje się pod (niewidocznym na zdjęciu) oknem w kształcie półksiężyca, w miejscu wcześniejszego paleniska. Wielką ozdobą są tu ciemne, wyeksponowane belki, charakterystyczne dla drewnianej, górskiej architektury.

Gruszkowa kuchnia

Kuchnię zaprojektowano w kształcie litery U. Takie rozwiązanie gwarantuje ergonomię, optymalne wykorzystanie przestrzeni; ułatwia poruszanie się po pomieszczeniu. Kuchnia zwrócona jest na północ, dysponuje ślicznym widokiem, który oglądać można przez okno w kształcie półksiężyca – na przykład zmywając, jako że zlew specjalnie zainstalowano przy oknie. Gruszkowa zieleń dynamizuje pomieszczenie z jego czarnymi blatami Corian i kamiennym gresem podłogi. Kuchnia to sympatyczna wariacja stylu pop, który kiedyś królował w tym domku.

Zielone akcenty w łazience

W jednej z łazienek odkrywamy zielone akcenty: przede wszystkim w widocznej na zdjęciu mozaice, którą wyłożono klimatycznie oświetloną półkę wnękową, oraz w glazurze, którą obudowano wannę. Poza tym w pomieszczeniu rządzi biel, nadając mu jasności i elegancji. W łazience znajduje się wanna -- w takim wnętrzu przyjemnie jest zrelaksować się w kąpieli.

Fuksja

Surowy w zasadzie pokój ożywiają akcenty czerwieni i fuksji -- w postaci zasłon, pościeli, lampek. Kolory te ocieplają pomieszczenie. Podłogę pokryto włochatą, szarą wykładziną -- po której przyjemnie stąpać. Ściany utrzymano w spokojnym, wyciszonym kolorze. Znajduje się tu prosta toaletka w postaci krzesła, lustra i stolika, na którym ustawiono przezroczystą lampkę o srebrnym abażurze. Prostota wystroju pozwala bardziej docenić otaczającą dom przyrodę -- okolicę podziwiać można przez okno o ciemnej, drewnianej ramie.

Pokój zintegrowany z łazienką

Pierwsze, co rzuca się tu w oczy, to łazienka stanowiąca integralną część pokoju – w żaden sposób od niego nie oddzielona. Rozwiązanie niecodzienne i bardzo ciekawe, wyróżniające go od wcześniejszych pomieszczeń. W porównaniu z poprzednim pokojem ten utrzymany jest w chłodniejszych barwach. Surowe płytki ścienne ożywiono kamienną mozaiką w tej samej tonacji. Oprócz tego w pokoju odnajdujemy znaną już z reszty domu szarą wykładzinę. W wannie można się zrelaksować przy zapalonych świeczkach. Tak funkcjonalne wykorzystanie powierzchni zasługuje na pochwałę.

Sauna

Projekt renowacji domku pozostał wierny oryginalnemu projektowi, dlatego też znalazło się tu miejsce dla sauny, w której – jak to w saunie – króluje drewno, tak świetnie wpisujące się w górskie klimaty. Sauna to idealny sposób na relaks w zimowy dzień! Wprost nie mogło jej zabraknąć w tym urokliwym górskim domku -- pośród francuskich Alp.

Jak Wam się podoba ta górska chatka?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu