Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Dom wielowymiarowy!

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

W Nadrenii Północnej-Westfalii wzniesiono niedawno niezwykły, bardzo nowoczesny dom jednorodzinny. Obiekt zaprojektowała firma architektoniczna Arno Weirich. Dlaczego niezwykły? Otóż z jednej strony zdecydowanie wyróżniający się ze struktury wsi, na terenie której stoi, a z drugiej – otwierający zaskakujące, bo zupełnie nowe wymiary życia przed swoimi domownikami. Prawdziwość tych stwierdzeń najlepiej obrazują załączone poniżej zdjęcia. Ta niepowtarzalna rezydencja posiada między innymi zbiornik wodny oraz piętrową oranżerię. Ale zanim przyjrzymy się całości bliżej, najważniejsze informacje w skrócie:

Lokalizacja: Nadrenia Północna-Westfalia (Niemcy) 

Powierzchnia mieszkalna: 225 m2 

Powierzchnia działki: 630 m2 

Czas budowy: 5 miesięcy 

Cena: na zapytanie

Budynek główny i dobudówka

Projekty,  Domy zaprojektowane przez aaw Architektenbüro Arno Weirich
aaw Architektenbüro Arno Weirich

Blick auf das Haupthaus & das Einliegerhaus

aaw Architektenbüro Arno Weirich

Działka, na której usytuowany jest omawiany budynek, położona jest w samym centrum wsi. Otaczają ją liczne zabytkowe zabudowania. Nieopodal znajduje się nawet dawny pruski folwark. Aby w żaden sposób nie zaburzać historycznego krajobrazu zachowano odpowiedni dystans pomiędzy zabytkami, a prezentowanym obiektem. Ponadto obiekt został tak zaprojektowany, aby integrował się z sąsiedztwem.

Na rezydencję składają się dwa budynki: piętrowy budynek główny oraz parterowa dobudówka. Na tyłach znajduje się także oranżeria. Fasada budynku ma nowoczesny, ale jednocześnie skromny charakter.

Wejście do budynku

Aranżując wejście do budynku oraz obszar dookoła niego zdecydowano się na ciepłą kolorystykę, co niewątpliwie wpłynęło na przytulną atmosferę panującą po tej stronie obiektu. Nikt z odwiedzających na pewno nie będzie wahać się, czy zajrzeć do środka, czy nie. Drewniane okładziny w połączeniu z czerwonymi drzwiami nadają domowi swojski wygląd. Małe otwory okienne zapewniają prywatność, a przy tym są dobrze dopasowane do tej części budynku.

Plan parteru

Na załączonej grafice przedstawiono szczegółowy plan całego parteru, zarówno budynku głównego, jak i dobudówki. Na parterze budynku głównego znajduje się między innymi salon, jadalnia, kuchnia oraz pomieszczenie gospodarcze. Pokoje dziecięce oraz łazienka zostały zorganizowane w dobudówce.

Ten nowoczesny, rodzinny dom jest ogrzewany za pomocą odnawialnych źródeł energii. W systemie grzewczym zainstalowano geotermalną pompę ciepła, dzięki której możliwe jest podłogowe ogrzewanie. Aby całość była jeszcze bardziej energooszczędna, dystrybucja ciepła odbywa się tutaj za pomocą specjalnych płytek wykonanych z aluminium. Latem ten sam system ogrzewania podłogowego wykorzystywany jest do chłodzenia. Pomaga również w podgrzewaniu wody bieżącej.

Zbiornik wodny oraz oranżeria

Projekty,  Taras zaprojektowane przez aaw Architektenbüro Arno Weirich
aaw Architektenbüro Arno Weirich

Blick auf den Wintergarten und das Wasserbasin

aaw Architektenbüro Arno Weirich

Tył budynku jest zorientowany na południe. Po tej stronie obiektu zaaranżowano również ogród, który swoją niezwykłością nie odstaje nawet o krok od pozostałej części rezydencji. Architekci także w ogrodzie pobawili się wymiarami sprawiając, że płytki zbiornik wody wydaje się prawie unosić nad trawnikiem. W rogu zbiornika wznosi się piętrowa szklana oranżeria. Na uwagę zasługuje również wąski pomost łączący ogród z wnętrzem budynku, z jadalnią.

Widok z oranżerii

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez aaw Architektenbüro Arno Weirich
aaw Architektenbüro Arno Weirich

Blick aus dem Wintergarten in den Garten und auf das Wasserbasin

aaw Architektenbüro Arno Weirich

Posiadłość zwraca uwagę nie tylko z zewnątrz. Także wnętrze dostarcza przyjemnych wrażeń wzrokowych. Już za sprawą załączonego zdjęcia ma się ochotę ten dom odwiedzić. Patrząc na ogród z piętra oranżerii, ciężko jest stwierdzić, czy jadalnia znajduje się w wodzie, czy unosi się nad jej powierzchnią. Balustrada ze szkła zabezpieczająca przejście umożliwia podziwianie wielopoziomowego ogrodu również z tej perspektywy.  Wszystko to sprawia, że opisywany dom nabiera zupełnie nowego wymiaru.

Galeria

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez aaw Architektenbüro Arno Weirich
aaw Architektenbüro Arno Weirich

Blick vom Esszimmer in die Galerie

aaw Architektenbüro Arno Weirich

Projektując wnętrze rezydencji postawiono na prostotę i otwartość. Szklana galeria w jasnych barwach wraz ze swobodnie dryfującymi schodami znacząco przyczyniają się do przytulnej atmosfery panującej w obiekcie. Całości dopełnia zielona roślinność rozmieszczona w okolicy schodów.

Jak kreatywnie sprawić, aby wasz dom był bardziej zielony? Ten katalog inspiracji na pewno okaże się bardzo pomocny: 7 świetnych pomysłów na ogród we wnętrzach! 

Łazienka

Łazienka została całkowicie zdominowana przez ponadczasową czerń i biel. Pomieszczenie jest idealnie oświetlone za sprawą okna zainstalowanego w dachu. Ciekawym rozwiązaniem powiększającym optycznie przestrzeń jest podłużne, stojące lustro. Z całością idealnie komponuje się podłoga w kolorze łososiowym.

Rezydencja wieczorową porą

Naszą małą wycieczkę po tej niezwykłej rezydencji kończy widok tyłu budynku po zmroku, kiedy to umiejętności architektów dosłownie błyszczą. Za sprawą wewnętrznego oświetlenia poszczególne piętra są wyraźnie widoczne w ciemności. Dyskretne oświetlenie zewnętrzne podkreśla wyjątkowy kształt obiektu.

Spodobał Wam się ten wielowymiarowy dom jednorodzinny? Podzielcie się z nami swoimi opiniami w komentarzach poniżej!
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu