Zabytkowy pałac i jego transformacja w nowoczesną willę

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Są takie opuszczone i zaniedbane domy, które magicznie przeistaczają się w luksusowe rezydencje, a także zapuszczone strychy, na których miejscu powstają nowoczesne lofty. Z kolei stare fabryki, garaże i piwnice zamieniają się w stylowe studia i biura, stając się przestrzenią, w której rodzi się kreatywność. Nie jest to bynajmniej tajemnicą, że w świecie architektury i aranżacji wnętrz wiele jest takich przykładów oszałamiających renowacji. To właśnie one stanowią tematykę naszego działu „Przed i po”.

Niektóre projekty po prostu zachwycają, gdyż ich efekt jest niewyobrażalny. Inne jednak przenoszą nasz zachwyt na zupełnie inne poziom- zwłaszcza, gdy w grę wchodzi odrestaurowanie pomnika architektury, będącego częścią europejskiej historii i tradycji.

Tak właśnie dzieję się w przypadku tej przebudowy, której obiektem stał się zabytkowy pałac na Sardynii z połowy XIX wieku. Biuro Officina29-Architetti przeistoczyło go w przepiękną, nowoczesną willę, przy jednoczesnym zachowaniu historycznego czaru.

Poddasze

Projekty,   zaprojektowane przez Officina29_ARCHITETTI
Officina29_ARCHITETTI

Prima della ristrutturazione – sottotetto

Officina29_ARCHITETTI

Naszą podróż po tym zabytkowym pałacu rozpoczynamy na jego poddaszu. Nie było one wykorzystywane przez poprzednich właścicieli budynku i z tego powodu popadło w ruinę. Wszystko w tym pomieszczeniu wymagało profesjonalnej interwencji- odrapane ściany, odpadający tynk, niewielkie okna, uniemożliwiające swobodny dostęp światła, a także zaniedbana podłoga. Sytuacja uwieczniona na zdjęciu była katastrofalna. Jest jednak jej duży plus- przestrzeń ta pozwoliła projektantom na całkowitą swobodę aranżacyjną, a efekty… oceńcie sami!

Kuchnia z jadalnią

Oto rezultat remontu- zachwycający, prawda? Jasne, przestronne, wygodne i nowoczesne pomieszczenie, w którym połączono kuchnię i jadalnię. Świeżo odmalowane na biało ściany czynią przestrzeń optycznie większą i jaśniejszą. Sufit pokryto drewnianymi belami w takim samym kolorze. Naturalne światło swobodnie wpada przez duże okno balkonowe, które oddziela wnętrze od wygodnego tarasu. Kafelki na podłodze to jedyny elementy, który zachowano w oryginale, poddając je jednak kompleksowej odnowie.

Korytarz

Z tej perspektywy dostrzegamy doskonałe połączenie nowoczesności z tradycją. Geometryczne otwory w ścianach, które łamią konwencjonalny podział przestrzeni, pełnią rolę przejścia pomiędzy pomieszczeniami, ale jednocześnie stanowią punkt dostępu dla naturalnego światła. Korytarz jest pomieszczeniem, który płynnie łączy się resztą wnętrza, głównie dzięki identycznej podłodze. Zabytkowa balustrada została zachowana, a jej wygląd przywrócono do dawnej świetności.

Dokąd prowadzi ten korytarz?

Siłownia

Stare poddasze, przerobione na nowoczesną przestrzeń mieszkaniową, kryje w sobie jeszcze więcej niespodzianek. Poza kuchnią z jadalnią, tarasem oraz pokojem gościnnym, znalazło się tu jeszcze miejsce na domową siłownię. Otwarcie tej przestrzeni poprzez okno w suficie pozwala nie tylko na swobodną cyrkulację powietrza, ale także na ułatwiony dostęp naturalnego światła. Jego refleksy odbijają się w lustrach, którymi wyłożona jest jedna ze ścian, okraszając ten pokój silnym blaskiem.

Zaniedbany pokój

Projekty,   zaprojektowane przez Officina29_ARCHITETTI
Officina29_ARCHITETTI

Prima della ristrutturazione – livello 1

Officina29_ARCHITETTI

Na piętrze niżej znajdują się dalsze pomieszczenia, które, jak widać na zdjęciu, także wymagają remontu. Przestrzeń ta wciąż naznaczona jest znakami swojej dawnej świetności- piękna kafelkowa podłoga, wysoki sufit, a także fantazyjne zdobienia są najlepszym dowodem na to, jaki potencjał się tu kryje. Jednak kompletnie niefunkcjonalny rozkład tego pomieszczenia czyni go absolutnie nieprzystosowanym do współczesnych potrzeb mieszkaniowych.

Nowoczesny salon

Po interwencji architektów wnętrz przestrzeń ta stała się nowoczesnym salonem o czarującym klimacie. Zmieniono umiejscowienie drzwi, a także dodano dodatkowe otwory, wpuszczając więcej naturalnego światła. Zachowano posadzkę z sześciennych płytek, gdyż trend ten powrócił i stał się niezwykle modny w aranżacji wnętrz.

Zabytkowe zdobienia

Projekty,   zaprojektowane przez Officina29_ARCHITETTI
Officina29_ARCHITETTI

Prima della ristrutturazione – livello1

Officina29_ARCHITETTI

Naszą uwagę przenosimy na wyjątkowe zabytkowe zdobienia na podłodze i na suficie, które są niestety ledwo zauważalne w tym ciemnym wnętrzu. Pomieszczenie o tak wyjątkowym charakterze nie powinno być pozostawione w ciemności i wymagało natychmiastowej interwencji. Co się z nim stało?

Sypialnia

Uczyniono z niego sypialnię. Zachowano jednak wszystkie oryginalne elementy, nie zdecydowano się nawet na odmalowanie ścian, gdyż straciłyby wtedy one swój wyjątkowy urok. Po zabezpieczenie zdobień specjalną żywicą wprowadzono jedynie kilka elementów umeblowania, czyniąc z tej sypialni idealne miejsce na spokojny sen.

Gabinet

W każdym pomieszczeniu tego domu dostrzec można ciągłą interakcję pomiędzy tym co zabytkowe, a tym co nowoczesne. Także tutaj odmalowane na biało ściany współgrają z antycznym sufitem i posadzką z sześciennych płytek. Całość prezentuje się jednak niezwykle przytulnie, wygodnie i stylowo.

Taras

Przed opuszczeniem tego wyjątkowego domu powróćmy jeszcze na poddasze- pamiętacie, jak smętnie i szaro się ono prezentowało? Po renowacji, dzięki nowemu rozkładowi przestrzeni, dobudowano do niego taras, z którego podziwiać można widoki na piękną okolicę. Więcej o drewnianych taras dowiecie się tutaj.

Podobała się Wam ta wyjątkowa renowacja? Więcej podobnych projektów znajdziecie w naszym magazynie!

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu