Projekty,  Domy zaprojektowane przez MARCH GUT industrial design OG

Orzeł czy reszka?

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Bez względu na to, czy mowa o nowej czy starej architekturze, każda z nich posiada na swój sposób indywidualny urok. Co się jednak stanie, jeśli historia i nowoczesność przenikną przez siebie? Przykładem takiej kombinacji jest wspaniały dom, który chcielibyśmy wam dzisiaj zaprezentować.

Za zaprojektowanie wnętrza domu odpowiedzialni byli projektanci studia March Gut Industrial Design Og, którzy ściśle współpracowali nad tym projektem z firmą architektoniczną Wolfgang Wimmer. Podczas rocznej fazy odbudowy,  dzięki swym kreatywnym umysłom wpadli oni na pomysł stworzenia innowacyjnej przestrzeni zachowując i uwydatniając przy tym część elementów oryginalnej, starszej architektury.

Historyczna strona budynku

Winiarnię zwaną Strobkeller, położoną w mieście Feuersbrunn w dolnej części Austrii, postanowiono całkowicie przebudować. Część oryginalnej architektury znajdującej się od strony ulicy postanowiono odnowić i wyeksponować, natomiast druga część budynku, znajdująca się po przeciwnej stronie została rozbudowana. Obecnie w środku budynku znajdują się cztery poziomy, z których każdy spełnia inną funkcję: w piwnicy przechowuje się i prezentuje wina, na parterze znajduje się strefa degustacyjna, a na najwyższych dwóch piętrach znajduje się przestrzeń mieszkalna wraz z zapleczem kulinarnym i wyjściem na taras.

Ogólna koncepcja budynku została poświęcona tematyce produkcji wina, która przejawia się w wykorzystanych w aranżacji materiałach, kształtach i kolorach.

Tył budynku

Historyczna elewacja od strony ogrodu została rozszerzona. Kształtem boki budynku przypominają grot strzały, która zdaje się być umieszczona na dachu. W architekturze tej strony budynku występują liczne skosy. Dzięki niestandardowemu umieszczeniu przeszkleń, które znajdują się w głębi ścian, powstała niewielka loggia, która następnie przechodzi w taras. Z kolei dzięki zastosowaniu kilku poziomów w budynku, z wnętrza domu można wyjść bezpośrednio na ogród, w którym znajduje się winnica.

Nowoczesna strona budynku

Wizerunek tej części budynku doskonale obrazuje kontrast pomiędzy dwoma jakże różnymi stronami budynku, nowoczesnej i historycznej. Zdefiniowanie bezpośredniej zależności pomiędzy tymi dwoma stronami może okazać się dla niektórych niemożliwe. W architekturze nowoczesne strony zastosowano prostotę i autentyczność.

Wnętrze

Po wejściu do środka, człowiek znajdzie się w ultranowoczesnym i estetycznie urządzonym studiu. Ogromne okno zapewnia widok na winnicę, jest to zdecydowanie najlepsze i najbardziej naturalne nawiązanie do wina. We wnętrzu dominują silne materiały widoczne w przeróżnych wyszukanych formach.

Poziomy

Kontynuując zwiedzanie studia zauważamy, że przestrzeń dzieli się na dwa poziomy. Niewielka powierzchnia mieszkania została idealnie zagospodarowana z uwzględnieniem wielkości budynku oraz jego wysokości. Dzięki zastosowaniu dwóch poziomów strefa mieszkalna została podzielona na strefę publiczną, gdzie można przyjmować gości, oraz strefę prywatną, która znajduje się w zacisznym miejscu bezpośrednio pod dachem.

Wygląd

We wnętrzu dominują: pastelowa tonacja oraz pośrednie oświetlenie. Spojrzenie na łazienkę utwierdza w przekonaniu, że każde pomieszczenie w tym budynku jest urządzone ekstrawagancko. Oprawa kolorystyczna łazienki została tak dobrana, by pasowała do czystej bieli armatury łazienkowej. Każdy element wystroju został starannie dobrany i szczegółowo dopracowany, np. barwa klamek w łazience.

Łazienka

Widoczny na zdjęciu prysznic na pierwszy rzut oka może zdawać się nie do końca pasować do całości projektu. Popularna metalowa armatura prysznicowa została w tym wypadku zastąpiona nietypową białą. Jednak jej biały kolor wraz z miętowymi ścianami tworzy lekką i świeżą kombinację, która mimo swej prostoty, zdaje się być, podobnie jak reszta domu, ekstrawagancka.

Winiarnia

Tematyka wina jest motywem dominującym całego budynku, a w jego piwnicy znajduje się prawdziwy skarb. Butelki win przechowywane w ceglanej piwnicy zostały reprezentacyjnie usytuowane na środku pomieszczenia. Skrzynie z winami rozciągają się na całej długości ceglanego korytarza i są selektywnie pionowo oświetlone. Dodatkowo zainstalowane światło znajdujące się pod skrzyniami nadaje im niemalże lewitującego charakteru. Całość prezentuje się niezwykle autentycznie.

Jak podoba Wam się zaprezentowany projekt?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu