Projekty,   zaprojektowane przez Höltkemeier InnenArchitektur

Przed i po: stara łazienka w przebudowie

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska
Loading admin actions …

Łazienka jest przestrzenią wyjątkową, dlatego jej aranżacja powinna być doskonale dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb oraz estetyki. To co w niej cenimy najbardziej to swoboda poruszania się, funkcjonalność oraz nowoczesny wygląd. Piękne, zadbane wnętrza pobudzają naszą wyobraźnię, poprawiają nam humor i samopoczucie, a co najważniejsze sprawiają, że czujemy się bardziej komfortowo. Łazienka, którą dziś Wam zaprezentujemy przed metamorfozą była pomieszczeniem grozy – stara armatura i glazura, nieodpowiednio dobrana kolorystyka, sprawiały, że wnętrze prezentowało się bardzo chaotycznie, niedbale i przestarzale. Głównym celem, który założyli sobie właściciele, było poprawienie warunków w pomieszczeniu oraz stworzenie nowoczesnej przestrzeni, w której bez problemu można się odprężyć i zrelaksować. Zobaczcie jak udało się przenieść obskurną łazienkę z epoki PRL-u do czasów współczesnych!

Przed: niepraktycznie i staromodnie

Łazienka powinna być przestrzenią uporządkowaną, schludną i przytulną. To zdjęcie doskonale pokazuje, że prezentowana powyżej przestrzeń nie ma nic wspólnego z wymienionymi przez nas epitetami. Całość prezentuje się bardzo niedbale, bez charakteru. Mimo dwóch okien wnętrze wygląda na ponure i przygnębiające. Niewłaściwie dopasowany łososiowy odcień potęguje poczucie braku spójności, a kolorowe i kosmetyki wystawione na widok wprowadzają bałagan i nieład. 

Przed: mdłe wnętrze

Pierwsze zdjęcie łazienki ukazuje bardzo niespójny, chaotyczny i staromodny krajobraz wnętrza, które aż się prosi o drastyczną zmianę. Niewłaściwie dobrany kolor ścian sprawił, że pomieszczenie prezentuje się przytłaczająco i niechlujnie. Nieodpowiednie wyposażenie, rozkład oraz kolorystyka kreują przygnębiającą atmosferę. To pomieszczenie na pewno nie służy jego właścicielom do relaksu i wypoczynku. 

Nowy plan

Projekt przedstawia nowy plan łazienki, która została poszerzona o obszar przylegający do spiżarni, dzięki czemu całość ma prezentować się bardziej przestronnie i oferować więcej miejsca do swobodnego użytkowania. Mimo niewielkiej powierzchni (ok. 10  m2) oraz niefunkcjonalnych skosów, charakterystycznych dla poddasza, architektom udało się stworzyć nowoczesny i spójny projekt. 

Widok z góry

Łazienka została tak zaprojektowana, aby każda strefa posiadała swoją odrębną część. Część kąpielowa z wanną i prysznicem jest oddzielona ścianką działową od toalety. Dzięki temu w pomieszczeniu mogą przebywać dwie osoby i nie przeszkadzać sobie nawzajem. Daje to również nam poczucie komfortu, a co najważniejsze sprawia, że łazienka jest funkcjonalna dla każdego . 

Po: ład i przejrzystość

Łazienka po metamorfozie prezentuje się zachwycająco. Już nie przypomina dawnej ponurej i przygnębiającej przestrzeni, z której chciało się wyjść jak najszybciej. Nareszcie jest to miejsce, w którym można się zrelaksować i odpocząć. Do jej aranżacji wykorzystano czarno-białą glazurę, która prezentuje się bardzo elegancko i ponadczasowo. Taka kolorystyka powoduje, że wnętrze nie tylko nabiera klasy i charakteru, ale także wyrazistego i nowoczesnego wyglądu. Dyskretne, aczkolwiek funkcjonalne oświetlenie subtelnie podkreśla przytulną atmosferę miejsca.

Po: nowoczesne i komfortowe pomieszczenie

Z tej perspektywy dokładnie widzimy jak architektom wnętrz udało się praktycznie podzielić przestrzeń łazienki i stworzyć komfortowe i funkcjonalne strefy. Szklana kabina prysznicowa nie przytłacza wnętrza, natomiast duże lustro pogłębia przestrzeń dodając jej trójwymiarowości i przejrzystości. Łazienka nareszcie nabrała wyrazistości i przytulności, nowy projekt tchnął życie w tę ponurą i staromodną przestrzeń. 

Jak oceniacie metamorfozę? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu