Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

homify 360°: jak się mieszka w starym browarze?

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Moda na lofty nie słabnie; zalety takich mieszkań są oczywiste: szorstki urok, funkcjonalność, dużo przestrzeni. Życie w lofcie to wyjątkowe doświadczenie i alternatywa dla nudy tradycyjnego budownictwa mieszkalnego.

Niemiecki fotograf Robert Herrmann uwiecznił jeden z berlińskich zabytków mieszczących w sobie lofty, dzięki czemu możemy zapoznać się z jego architekturą i wykończeniem. Zapraszamy na wycieczkę po starym browarze w berlińskiej dzielnicy Kreuzberg, pełnym modnych loftów!

Dawny browar Schultheiss

Projekty,  Domy zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Bracia Gericke w 1829 roku w południowej części berlińskiej dzielnicy Kreuzberg otworzyli ogródek piwny o nazwie Tivoli. W 1891 został on przejęty przez browar Schultheiss; wtedy też powstał budynek widoczny na zdjęciu.
W 1993 roku firma Schultheiss opuściła to miejsce w Kreuzbergu na rzecz wschodniego Berlina. Począwszy od 1999 okolica browaru ulegała przeobrażeniom i stała się dzielnicą mieszkalną. W 2011 roku rozpoczęła się renowacja zabytkowych browarnianych budynków, z których część zaadaptowano na nowoczesne apartamentowce.

Kuchnia

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Jedno spojrzenie do środka pozwala stwierdzić, że projektanci zdecydowali się uczynić mieszkania w historycznych budynkach nowoczesnymi, przestronnymi i jasnymi. W kuchni było to konieczne ze względu na nierówną wysokość sufitu. Otwarty plan to w loftach typowe rozwiązanie, nadające wnętrzu niesamowitej przestronności. Drzwi wejściowe prowadzą prosto do kuchni.

Kuchnia po raz drugi

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Na zdjęciu widzimy kuchnię innego apartamentu. Browarniane okna w nietypowym kształcie nadają jej oryginalny wygląd. Minimalistyczny styl, w jakim ją urządzono, współgra z historycznymi uwarunkowaniami architektonicznymi. W pomieszczeniu tym dobrze czuć industrialny klimat loftu.

Inne pomysły na białe kuchnie znajdziecie tutaj.

Taras

Projekty,  Taras zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Z mieszkania można wyjść na dach zaadoptowany na taras, skąd rozciąga się wspaniały widok na okolicę. Podłoga tarasu jest drewniana tak jak podłoga wnętrza. W ten sposób przedłużono na zewnątrz czar naturalności, jaki odczuć można w środku.

Światło dzienne

Projekty,  Salon zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Aby zaopatrzyć mieszkanie w dużą ilość światła słonecznego, zaplanowano wiele otworów w ścianach. Do mieszkań dobudowano balkony i loggie. Okna powykańczano ciemnozielonym kolorem – świetnie korespondującym z fabryczną przeszłością tego miejsca.

Detale

Projekty,  Salon zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Głęboka kompozycja fotografii Herrmanna ukazuje, że industrialny klimat nie tworzy samo wykończenie wnętrz – dużą rolę odgrywa otoczenie, browarniane budynki, kominy z czerwonej cegły – widoczne przez okna. Półokrągłe drzwi spisują się nadzwyczaj dobrze: stanowią ramę dla obrazu fabryki widzianego z oddalenia.

Sklepienie

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Teren browaru wraz z całym zabudowaniem wpisany jest na listę zabytków. Miejsce to odnowiono z wielką dbałością o szczegóły. Duże wrażenie robią ceglane sklepienia, które oprócz efektownego wyglądu wzmacniają konstrukcję budynku.

Klatka schodowa

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez homify
homify

ehemalige Schultheiss-Brauerei

homify

Do mieszkań prowadzi przyjemna klatka schodowa. Światło słoneczne wpada do niej poprzez przeszklony sufit. Jasność gwarantują też śnieżnobiałe ściany, które kontrastują z grafitowymi balustradami konturującymi przestrzeń.

Zerknijcie okiem także na inny industrialny loft w Berlinie!

A czy Wy chcielibyście mieszkać w industrialnym lofcie? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu