Przed i po: najlepsza renowacja 2014 roku!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Międzynarodowa społeczność miłośników architektury wybrała ten projekt jedną z najlepszych renowacji 2014 roku. Chalé das Três Esquinas to wyjątkowy budynek, który został odratowany i przywrócony do swojej świetności przez portugalskiego architekta James'a Valley'a, który mimo swojego młodego wieku zachwyca branże swoją wyjątkową estetyką, opartą na prostocie i delikatności.

Obejrzyjcie transformację tego budynku i poznajcie historię tej przebudowy.

Budynek

Chalé das Três Esquinas to budynek zlokalizowany w samym sercu jednego z najstarszych miast w Portugalii- Braga- gdzie dominuje architektura czysto średniowieczna. Wraz z upływem lat dom ten popadł w ruinę, zachowując jednak swoją oryginalną fasadę, z interesującymi detalami, które staną się podstawą do renowacji.

Fasada: przed…

Budynek ten wyglądał niezwykle smętnie i ponuro, z zabrudzoną, zadrapaną fasadą zewnętrzną, oraz bezsensownymi dobudówkami, zaburzającymi jego strukturę. Całości brakuje harmonii i stylu, co dodatkowo spotęgowane jest przez fatalny stan, w którym znajdował się ten dom.

… i po

Chalé das Três Esquinas, czyli dom trzech rogów, to konstrukcja składająca się z trzech identycznych budynków. W projekcie jego odnowy zachowano tę oryginalną strukturę, w której dostrzec można silne elementy architektury kolonialnej z XIX wieku. Piękny turkusowy kolor fasady nadaje temu budynkowi niezwykle bajkowy charakter.

… i po

Dzięki otwarciu przestrzeni na niższy poziom, sypialnia jawi się jako przestronna i otwarta. Zachowano oryginalny sufit z drewnianymi belami, a całość odmalowano czystą białą farbą, czyniąc z pozornie zamkniętej przestrzeni pokój otwarty i oddychający. Wydzielenie poziomów poprzez szklaną ścianę daje wrażanie struktury, ale dzięki swojej przeźroczystości nie wpływa na jej zamknięcie.

Sypialnia: przed…

Na najwyższym poziomie znajduje się pomieszczenie przeznaczone na sypialnię. Struktura poddasza, z pochyłymi dachami, sprawia, że pokój ten jaki się jako mały i klaustrofobiczny. Po renowacji przestrzeń ta wyda się jednak dwa razy większa.

… i po

Łazienka po renowacji jest zupełnie innym pomieszczeniem. Wyłożona eleganckim marmurem, wyposażona w nowe meble i armaturę, jest przyjemna i zachęcająca. Pomimo niewielkiego metrażu, jawi się jako większa, dzięki zastosowaniu kilku zabiegów mających na celu jej optyczne powiększenie- umieszczenie dużego lustra oraz przeszklonej kabiny prysznicowej. Odpowiednie oświetlenie czyni tę łazienkę jeszcze przestronniejszą.

Łazienka i schody: przed…

Łazienka była obrazem rozpaczy i smutku- wąska, ciemna, wypełniona starymi i niemodnymi meblami i armaturą. Zdecydowanie odstręczała przed jej użytkowaniem. Znajdujące się obok niej schody na wyższy poziom były równie ponure i ciemne.

Prostota

Wnętrze odremontowanego domu bazuje na prostocie kolorów i materiałów. Dominujące na wszystkich powierzchniach biel pięknie komponuje się z podłogą wyłożoną panelami z naturalnego drewna. Biel pozytywnie działa na przestrzeń tego wnętrza, sprawiając, że jawi się ono jako większe i jaśniejsze. Dodatkowy dostęp naturalnego światła zagwarantowany został dzięki umieszczeniu okna na pochyłym suficie.

Drewno

Dominującym materiałem we wnętrzu tego budynku jest drewno. Kombinacja delikatnego i naturalnego brązu drewna i najczystszej bieli tworzy wnętrze o świeżym, jasnym, ale i przytulnym charakterze, przywołującym na myśl styl skandynawski.

Na zdjęciu widzimy garderobą, która ukryta została za drewnianymi drzwiami, zaprojektowanymi w taki sposób, aby stanowiły one jednolitą i harmonijną całość ze ścianami.

Kontrasty

Niższy poziom budynku przeznaczono na powierzchnie użytkowe, takie jak kuchnia, jadalnia oraz domowy gabinet. Na wyższym poziomie znajduje się oglądana już przez nas wcześniej sypialnia. Parter jawi się jako przestrzeń nieco bardziej nowoczesna, gdzie wprowadzono modernistyczne materiały i kształty. Uwagę przykuwają zwłaszcza lampy i stół, utrzymane w czarnej kolorystyce.

Otwarta przestrzeń

We wnętrzu tego budynku nie ma poziomego podziału na pomieszczenia- każdy poziom jest otwarta przestrzenią, pełniącą różne funkcje. Brak wydzielenia poszczególnych pokoi sprawia, że dom ten staje się przestronniejszy, większy i jaśniejszy.

Podwójna funkcjonalność

Chalé das Três Esquinas, odrestaurowany przez portugalskiego architekta, to nie tylko jego dom, ale i miejsce pracy. Jak już wspomniano wcześniej, w jednej z części niższego poziomu znajduje się biuro architektoniczne. James Valley z odnowionego przez siebie samego wnętrza uczynił najlepszą wizytówkę dla swojej pracy!

Jeżeli lubicie oglądać niesamowite metamorfozy wnętrz i budynków, zapoznajcie się z innymi Katalogami Inspiracji:

Przed i po: renowacja domu jednorodzinnego

Przed i po: renowacja domu z 1930 roku

Przed i po: industrialny loft w Paryżu

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu