Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH

Przed i po: niesamowita metamorfoza domu z lat ’50-tych

homify.Pl homify.Pl

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

W Szwajcarii przed architektami z biura Raumaktakt Architekten postawiono nie lada zadanie, które polegało na renowacji zaniedbanego domu rodem z lat ’50-tych. Budynek wymagał odnowy nie tylko pod kątem energetycznym, ale także – a może przede wszystkim – brakowało w jego wnętrzu nowoczesności, przestronności i komfortu. Architekci przeprojektowali pokoje, stworzyli miejsca do przechowywania różnego rodzaju rzeczy, a wszelkie sprzęty, ogrzewanie, instalacje elektryczne oraz wodno-kanalizacyjne dostosowali do obecnie obowiązujących standardów. Przyjrzyjmy się efektowi ich pracy bliżej!

Przed: fasada

Na początek rzućmy okiem na fasadę obiektu sprzed renowacji. Dzięki niepasującym do siebie oknom, budynek prezentował się bardzo niesymetrycznie i niespójnie. Cała trudność przedsięwzięcia polegała na tym, aby rezydencja w wyniku remontu nie straciła nic ze swojego pierwotnego stylu, charakterystycznego dla lat ’50-tych.

Po: fasada

Obecna fasada prezentuje się znacznie bardziej harmonijnie. Na piętrze pojawiło się nowe kuchenne okno wzbogacone o balustradę, idealnie komponujące się z całością. Dom został pomalowany, a dach odnowiony.

Przed: kuchnia

We wnętrzu, ani układ pomieszczeń, ani umeblowanie nie odpowiadało współczesnym standardom. Kuchnia wołała wręcz o pomstę do nieba. W wyniku remontu architekci wzbogacili ją o nowe okna, kafelki i podłogę, a wszystkie sprzęty i technologie unowocześniono.

Po: kuchnia

Odnowiona kuchnia jest znacznie bardziej przyjazna, jasna i nowoczesna. Ściana oddzielająca ją od salonu została całkowicie usunięta. Dzięki temu powstało nowe i przestronne pomieszczenie, do którego – za sprawą okazałych okien – wpada wiele światła dziennego. Czarne fronty kuchenne pozbawione uchwytów i najnowocześniejszy sprzęt sprawiają, że funkcjonalność i wygoda są tu czymś oczywistym. Podłogę pokrywają marokańskie gliniane płytki.

Przed: salon z kominkiem

Również salon z kominkiem dawno zapomniał już o swoich czasach świetności i błagał o renowację…

Po: salon z kominkiem

Z pokojów parterowych uczyniono jedno przestronne pomieszczenie, pełniące funkcję zarówno kuchni, salonu, jak i jadalni. Przesuwne okno to element nie tylko łączący wnętrze budynku z tarasem i ogrodem, ale też wpuszczający do środka mnóstwo światła dziennego. Dawny kominek zastąpił szwedzki piec, który zapewnia we wnętrzu przytulną atmosferę.

Przed: korytarz na piętrze

Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH
Raumtakt Architekten GmbH

Alte Diele im Obergeschoss

Raumtakt Architekten GmbH

Na załączonym zdjęciu uwieczniono korytarz na piętrze. Wąski i ponury, z drewnianymi panelami na suficie nie przykuwał najmniejszej uwagi…

Po: sufit na piętrze

Z powodów energetycznych sufit na piętrze został odpowiednio zaizolowany, a wszystkie okna wymienione. Aż trudno uwierzyć, że to ten sam korytarz, o którym była mowa przed chwilą! Z sufitu zniknęły drewniane panele, a w ich miejsce pojawiło się kilka pięknie podświetlonych belek. Odnowiony korytarz prezentuje się znacznie przyjaźniej, przestronniej i przytulniej.

Przed: łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH
Raumtakt Architekten GmbH

Altes Badezimmer im Obergeschoss

Raumtakt Architekten GmbH

Łazienka pilnie potrzebowała remontu. Ciemna i wąska, pokryta staroświeckimi płytkami – nikt ze współcześnie żyjących nie mógłby czuć się tu komfortowo!

Po: łazienka

Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH
Raumtakt Architekten GmbH

Badezimmer im Obergeschoss

Raumtakt Architekten GmbH

Wyremontowana łazienka jest przestronna, jasna i nowoczesna. Naturalne kolory i wysokiej jakości materiały okazały się strzałem w dziesiątkę. Duże lustra sprawiają, że pomieszczenie wydaje się optycznie większe niż jest w rzeczywistości. Mozaika z białych kafelków dodaje łazience uroku.

Przed: gabinet

Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH
Raumtakt Architekten GmbH

Altes Arbeitszimmer im Obergeschoss

Raumtakt Architekten GmbH

Renowacja nadała pokojom nie tylko nowe oblicze, ale i nowe funkcje. Pokój ze zdjęcia, zlokalizowany na piętrze, zaadaptowano na gabinet.

Po: gabinet

Projekty,   zaprojektowane przez Raumtakt Architekten GmbH
Raumtakt Architekten GmbH

Arbeitszimmer im Obergeschoss

Raumtakt Architekten GmbH

Czy to aby na pewno to samo pomieszczenie?! Jak w większości pokojów na piętrze, tak i w tym, na suficie pojawiły się drewniane belki. Białe szafki bez uchwytów to praktyczny sposób na przechowywanie różnego rodzaju przedmiotów – subtelny i nierzucający się nachalnie w oczy.

Jeżeli interesują Was inne tego typu metamorfozy, zapraszamy do obejrzenia jednej z nich: PRZED I PO: fantastyczny remont

A Wam jak podoba się ta metamorfoza?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu