homify 360°: renowacja zimowego domu

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

Dzięki serii homify 360, mieliśmy okazję zaglądnąć do jak najdalszych i egzotycznych zakątków świata. Zwiedziliśmy dom na plaży w Rio i mieliśmy okazję odkryć japońską tradycję w nowoczesnej formie.  Dziś natomiast, wracamy na podwórko Europy, a konkretnie do Midi-Pirenejów we Francji. Region ten, charakteryzują górzyste tereny i przepiękne, zielone krajobrazy, które wyłaniają się między tradycyjnymi wioskami a stuletnimi, kamiennymi stodołami.

W takim oto anturażu powstał nasz dzisiejszy projekt. Będziemy mieli okazję przyjrzeć się bliżej wyjątkowej przebudowie starego, tradycyjnego, kamiennego domu gospodarskiego z rejonu midi-pirenejskiego.  Architektom udało się przeobrazić typową wiejską zabudowę w nowoczesną i luksusową rezydencję. 

Zapraszamy! 

Dodatkowa przestrzeń

Oryginalny budynek składał się z dwupiętrowej, prostokątnej bryły, zwieńczonej lekko pochyłym, dwuspadowym dachem. Powierzchnię powiększono o dodatkowe prostokątne pomieszczenie. Architekci chcieli otworzyć bryłę budynku na otaczający krajobraz. Zarówno stara część, jak i nowa dobudówka została oprawiona w ogromne okna, ukazujące całe wnętrze budynku. Nowe skrzydło, jest bardzo modernistyczne i nowoczesne. Płaski dach i betonowe obramowanie, podkreślają jego minimalistyczny styl. Przed dobudówką znajduje się pokaźny taras, który łączy kwadratowy plan całego budynku i podkreśla jego zależność pomiędzy wnętrzem i otoczeniem.  

Materiały

Zamiast zacierać granicę pomiędzy starą i nową częścią budynku, projektanci chcieli podkreślić powstałe różnice. Efekt ten można było uzyskać poprzez właściwe wykorzystanie materiałów wykończeniowych. Tekstura, kolor, minimalizm-  uwydatniły dynamiczny kontrast projektu. Mimo to, budynek zachowuje estetyczną spójność. Gładka, lśniąca połać szklanych ścian nadaje budynkowi surową, ale jednocześnie wysublimowaną stylistykę, doskonale pasującą do otoczenia. Ściana płotu, została wykonana z drewna, dodatkowo podkreślając charakter budynku i jego relację z lokalną naturą.  

Organizacja przestrzeni

Dobudowana przestrzeń jest miejscem na część prywatną budynku. Pokój oddzielony jest od oryginalnej partii, przeszklonym korytarzem ze świetlikiem w dachu. Znajduje się tam kuchnia, która z racji swojego położenia, jest swego rodzaju sercem budynku.  Na dole, znajduje się część dzienna z salonem i jadalnią. Pierwsze piętro przeznaczono na sypialnie i pokoje do użytku prywatnego. Przestrzeń domu jest podzielona bardzo przejrzyście i funkcjonalnie zgodnie z modernistycznym charakterem budowli.

Wnętrze

Przyjrzyjmy się budynkowi z wewnętrznej perspektywy. Ogromna, szklana powierzchnia ścian wpuszcza do środka ogromną ilość naturalnego światła. Mieszkańcy mogą rozkoszować się codziennym spektaklem gry światłocieniem, rzutującym na całe wnętrze. Kontrast pomiędzy tradycją i nowoczesnością jest dzięki temu jeszcze bardziej podkreślony.  Szkło, kamień i beton uwydatniają surowy, stylowy charakter budynku. Czarne, stalowe elementy konstrukcyjne są widoczne w każdym punkcie domu, nadając wnętrzom niemalże graficzny wygląd. 

Całość projektu, jest pewnego rodzaju hołdem złożonym minimalizmowi i relacji architektury z krajobrazem. Wszystkie części budynku są spójne i mają za zadanie podkreślenie jego relacji z naturą, zachowując jednocześnie funkcjonalność i domowe ciepło. 

Mamy nadzieję, że tak jak my, jesteście zachwyceni efektem końcowym przebudowy tego niezwykłego i pięknego domu! 

Co myślicie o tym domu? Podoba Wam się w środku czy na zewnątrz?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu