Przed i po: drewniany dom w Niemczech

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dawno, dawno temu była sobie idylliczna wieś w okolicach Turmberg, w Niemczech. Tam właśnie, na wzgórzu górującym nad mieściną, znajdowała się wyjątkowa willa. Niestety z upływem lat budynek ten popadł w ruinę i zapomnienie, aż do 2011 roku, kiedy to biuro architektoniczne nagel + braunagel rozpoczęło jego renowację, przeistaczając go w perłę współczesnej architektury i prawdziwe cudo mieszkaniowe dla kilku rodzin.

Życie we wspólnocie, z wyraźnie wydzieloną sferą prywatną, a także silny związek z naturą, to cechy, które charakteryzują ten wyjątkowy dom. Obejrzyjcie z nami, jak wygląda z zewnątrz i w środku!

Wspomnienie z 1955

Tak oto prezentowała się willa w 1955 roku. Już wtedy wyglądała monumentalnie i majestatycznie, zajmując większą część wzgórza górującego nad wioską.

Widok na tył domu- przed…

Oto zdjęcie tyłu domu na krótko przed remontem w 2011 roku. Całość jaki się ponuro, staromodnie i smętnie. Fasadzie brak nowoczesności, a zaniedbane wrażenie spotęgowane zostało przez zarośnięty i zaśmiecony ogród. Wejście do domu było możliwe tylko od frontu.

… i po

Projekty,   zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Ansicht West

nagel + braunagel

Projekt renowacji tej willi to kompromis pomiędzy zamysłem architektów a technicznymi możliwościami budowniczych. Maksymalny nacisk postawiono na silne powiązanie z naturą i strukturę przyjazną dla rodzin wielodzietnych.

Po pierwsze, w budynku wydzielono trzy osobne domy, tak, aby zapewnić miejsce do mieszkania dla trzech rodzin. Osobne segmenty zaprojektowano oddzielnie, przystosowując je do potrzeb i wymagań rezydentów. To, co je łączy, to naturalne materiały użyte w projekcie fasady- horyzontalnie ułożone drewniane panele, pod którymi znajduje się 16-centymetrowa warstwa organicznej celulozy, zapewniająca najwyższy standard izolacji. Podstawowa forma i kształt budynku zostały zachowane. Jedynie układ okien i drzwi tej willi został zreorganizowany i dostosowany do nowoczesnych standardów architektonicznych.

Widok od wschodu

Z tej perspektywy widzimy, jak w zewnętrzną fasadę wkomponowano balkonu o różnych geometrycznych kształtach. Dzięki ich specyficznemu ułożeniu oraz harmonii całością fasady, po raz kolejny w oczy rzuca się silne związek z naturą.

Naturalność

Projekty,   zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Gerahmter Ausblick Natur Freisitz

nagel + braunagel

Nie tylko w odniesieniu do użytych materiałów, ale także jeżeli chodzi o usytuowanie, dom ten znajduje się w silnym związku z naturą. Z tej perspektywy widzimy otaczający go ogród, czy też park, w którym znajduje się nie tylko las, ale i jezioro. Na dużej powierzchni terenów zielonych znaleźć można plac zabaw, domek na drzewie, liczne ławki do siedzenia, a także specjalne miejsce na grilla i ognisko.

Podwórze

Projekty,   zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Ostansicht, Hof und Eingnag

nagel + braunagel

Okrągłe podwórze służyło wcześniej jako podjazd dla samochodów. We współczesnym projekcie jest to obszar, po którym poruszać się one nie mogą, gdyż został on przeznaczony dla dzieci, aby mogły się one tam bezpiecznie bawić.

Pokój do relaksu

Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohn/Essbereich

nagel + braunagel

Przed remontem pomieszczenie to służyło jako ogród zimowy, który nie był jednak często wykorzystywany. Po przebudowie uczyniono z niego przytulny salon, utrzymany w ciepłej i wyciszającej kolorystyce, gdzie dodatkowego klimatu nadaje kominek. Jego wystrój zachęca do błogiego relaksu i wypoczynku.

Salon

Projekty,  Salon zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohnbereich

nagel + braunagel

Przy urządzaniu tego salonu postawiono na komfort i funkcjonalność. Liczne lampki LED w suficie zapewniają optymalne oświetlenie, a ich blask odbija się w połyskującej podłodze. Całość jawi się nowocześnie i stylowo, ale także wygodnie i przytulnie.

Nowoczesna kuchnia

Projekty,  Kuchnia zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1, Wohn/Essbereich

nagel + braunagel

W tym pomieszczeniu ożywa klimat z lat 50-tych, któremu nadano jednak nowoczesny charakter. Proste linie, design oparty na drewnie, a także duża doza funkcjonalności charakteryzują tę kuchnię. Wyspa zapewnia miejsca do siedzenia i do pracy, oszczędzając przy tym przestrzeń. Urządzenia kuchenne umieszczono tak, aby znajdowały się one na wygodnej wysokości.

Jadalnia

Projekty,  Salon zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus2, Wohnbereich

nagel + braunagel

Przytulnie i gościnne jawi się ta jadalnia, która w naturalny sposób oświetlona została dzięki wielkopowierzchniowym oknom wychodzącym na ogród. Dodatkowo naturalne światło wpada tu także przez świetlik umieszczony w suficie. Po drewnianej drabinie wejść można na piętro tego domu.

Sypialnia z wanną

Projekty,  Sypialnia zaprojektowane przez nagel + braunagel
nagel + braunagel

Haus1 Schlafzimmer

nagel + braunagel

W poprzedniej wersji budynku pomieszczenie to było strychem. We współczesnym projekcie zdecydowano się użyć go jako sypialni, która nabiera podwójnej funkcjonalności- służy do spania, ale i do kąpieli. Elegancka i luksusowa wanna, umieszczona przy oknie, to wyjątkowy element tego pokoju.

Obejrzyjcie inny przykład domu jednorodzinnego w Niemczech w Katalogu Inspiracji homify360°: czarny dom jednorodzinny w Berlinie .

Co myślicie o tym domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu